Levyarvio

Steven Wilson: Insurgentes

***--
Youtube last.fm

Arvioi levyä:

Ohjeet/Säännöt levykommentointiin:
  1. Kirjoita kyseisestä levystä/arviosta/kommenteista.
  2. Vältä mauttomuuksia, kiroilua, epäasiallisuuksia.
  3. Yritä löytää uusi näkökulma, mitä muut eivät ole vielä löytäneet.
  4. Arvio tai sen kommentointi on yhden ihmisen mielipide. Mikäli olet eri mieltä, voit kriittisestikin kommentoida sitä tai vaikka arvioida levyn uudelleen. Muista kuitenkin perustella mielipiteesi.
Mitkä kommentit tullaan poistamaan:
  1. Vain muutaman sanan sisältävät kommentit.
  2. Kommentit, joissa on mauttomuuksia, kiroilua, epäasiallisuuksia.
  3. Kommentit, jotka toistavat aikaisempia kommentteja ja eivät näin ollen tuo mitään uutta.
  4. Tekstit, jotka eivät sisällä mitään kommentointia (esim. 'ihan mielettömän hyvä, osta levy, maailman paras bändi, rakastan eusebiusta, jee!!!!' -tyyppiset tekstit poistetaan).
Muista: Tämä on mahdollisuus piileville kriitikoille astua esiin.
T√§hdet:  Muista, ett√§ keskivertolevy on **1/2 tai ***. Vain aniharva levy on ***** tai 1/2.
Arviosi:

Halutessasi voit käyttää tekstissäsi myös seuraavia HTML -merkkejä:
<b> <i> <a> <em> <br> <strong> <blockquote> <tt> <li> <ol> <ul>

Kommenttien keskiarvo: ***--

vvkuit kommentoi 21.03.2009:
Pisteet: **---
Hauska mielleyhtymä tuo atk-tukihenkilöys. Minulle Porcupine Tree kyllä kelpaa, tietyin varauksin, mutta Insurgentes on totaalista kuraa. Ihmeellistä valitusta ja itkua, suorastaan raivostuttavaa.
elscorcho kommentoi 24.03.2009:
Pisteet: ***--
Hah, no meillä menee kyllä maut vähän ristiin. Mulle se The Souls oli ihan kahden ja puolen tähden kamaa, mut sulle vissiin upposi hiukan paremmin.
janpalt kommentoi 23.06.2009:
Pisteet: ****1/2
Arvostelijan näkemys on todella mielenkiintoinen. Olisi kiva kuulla perustelut väitteille "Porcupine Treen musiikki kuulostaa atk-tukihenkilön näkemykseltä rockista: tekniikkaa on perus-Pertille aivan liikaa, mutta inhimillistä tunnetta vain nimeksi" ja "No Twilight Within the Courts of the Sun sisältää tietysti monimutkaisen rumpukompin, salamannopeaa kitarointia ja päämäärätöntä sekoilua(?)".

Ensinnäkin porcupine tree on hyvin vanhan kaavan progebändi, todella teknistä taidonnäytettä ei ole nimeksikään. Kappaleet ovat hyvin tunnepohjaisia, erityisesti sanoitusten ja äänimaailman puolesta. Monimutkaiset rytmit tai poikkeukselliset sointukulut eivät kuulu porcupine treen tähän mennessä tuottamaan musiikkiin.

No Twilight Within the Courts of the Sun on tosiaan moniosainen ja peruss√§√§nn√∂ist√§ poikkeava kappale. Kovin monimutkaista rumpukomppia ja salamannopeaa kitarointia en siit√§ kyll√§k√§√§n l√∂yd√§. Rummut ovat aivan perus Gavin Harrisonia (laadukasta ja aivan loistavaa dynamiikkaa) ja "salamannopea" soolokitaraosuus on Mike Outramin aivan loistava taidonn√§yte. Hyvin Mars volta sek√§ King crimson vaikutteinen ja selv√§sti tunteella soitettu. √Ą√§rett√∂m√§st√§ ja turhasta nopeudesta ei siis tietoakaan.

Itse Insurgentes levystä vielä sen verran, että levy on todella hyvä esimerkki siitä, että steven wilson taipuu hyvin moneen musiikkilajiin. Onkin hieno asia, että hän suuntaa itseään jatkuvasti uusille kentille. Biisit kuulostavat hyvin Post-rock ja Drone vaikutteisilta, parhaimpina esimerkkeinä Abandoner joka vie kaunista melodiaa kohti aivan järisyttävää loppua sekä Salvaging joka toimii jonkinlaisella samalla kaavalla, mutta pitäen silti oman ainutlaatuisuutensa. Myös levyn "hittipuolta" edustavat Harmony Korine, Only child ja Insurgentes ovat myös erittäin hyviä ja silti ainutlaatuisia kappaleita, jotka eivät tunnu ollenkaan täytteeltä. Parhaimmistoa levyllä ovat selkeästi monivaiheinen ja tunnelmallinen No Twilight Within the Courts of the Sun sekä todella ahdistavat Abandoner ja Salvaging.

Huonoja puolia levyssä ei paljoa ole, mutta pituutta ja kappaleiden määrää olisi ehkä voinut siinä mielessä vähentää, että levy olisi ollut tiiviimpi ja muistettavampi. Toisaalta levy on haastava ja tarvitseekin aikaa siihen, että se avautuu täysin ja jää mieleen. Insurgentes on siis erittäin palkitseva ja sen eteen kannattaa antaa aikaa, sitä ei tule katumaan.
elscorcho kommentoi 30.06.2009:
Pisteet: ***--
Arvoisa nimimerkki janpalt,

on myönnettävä, että Porcupine Treen ja progen suhteen asiantuntemuksesi on varmasti parempi kuin itselläni, ja että esiin nostamasi pointit on mahdollista kyseenalaistaa. Kuvani Porcupine Treestä muodostuu muutaman satunnaisen levynpyöräytyksen ohella pääosin vuoden 2008 Ruisrockin keikasta, joka oli mielestäni puistattavin konserttikokemus aikoihin. Näkemäni perusteella väitteet kikkailusta ja tunteen puutteesta ovat täysin oikeutettuja.

Meillä on ehkä hieman erilaiset näkemykset musiikin monimutkaisuuden ja tunteellisuuden suhteesta, mutta se ei tee kummankaan mielipidettä vääräksi. Olen iloinen, että nautit levystä ja No Twilight Within The Courts Of The Sunista, mutta pysyn edelleen kannassani - mielestäni kappale on kaamea.

Hyvää kesän jatkoa,

Tommi
Artistihaku
Artisti

Steven Wilson

Levyarviot