Levyarvio

Nada Surf: The Weight Is A Gift

*****
Youtube last.fm

Arvioi levyä:

Ohjeet/Säännöt levykommentointiin:
  1. Kirjoita kyseisestä levystä/arviosta/kommenteista.
  2. Vältä mauttomuuksia, kiroilua, epäasiallisuuksia.
  3. Yritä löytää uusi näkökulma, mitä muut eivät ole vielä löytäneet.
  4. Arvio tai sen kommentointi on yhden ihmisen mielipide. Mikäli olet eri mieltä, voit kriittisestikin kommentoida sitä tai vaikka arvioida levyn uudelleen. Muista kuitenkin perustella mielipiteesi.
Mitkä kommentit tullaan poistamaan:
  1. Vain muutaman sanan sisältävät kommentit.
  2. Kommentit, joissa on mauttomuuksia, kiroilua, epäasiallisuuksia.
  3. Kommentit, jotka toistavat aikaisempia kommentteja ja eivät näin ollen tuo mitään uutta.
  4. Tekstit, jotka eivät sisällä mitään kommentointia (esim. 'ihan mielettömän hyvä, osta levy, maailman paras bändi, rakastan eusebiusta, jee!!!!' -tyyppiset tekstit poistetaan).
Muista: Tämä on mahdollisuus piileville kriitikoille astua esiin.
Tähdet:  Muista, että keskivertolevy on **1/2 tai ***. Vain aniharva levy on ***** tai 1/2.
Arviosi:

Halutessasi voit käyttää tekstissäsi myös seuraavia HTML -merkkejä:
<b> <i> <a> <em> <br> <strong> <blockquote> <tt> <li> <ol> <ul>

Kommenttien keskiarvo: ****1/2

kipinahepo kommentoi 28.10.2005:
Pisteet: ****-
ei ihan let go:n veroinen, varsinkin loppupään biisit on (ainakin vielä) vähän tylsähköjä. Do it again, always love, blankest year...siinä muutama tämän vuoden parhaista poppis-biiseistä!
miikaj kommentoi 04.02.2006:
Pisteet: ****1/2
Kirkkaimman valokeilan ulkopuolella hioutuu joskus pieniä timantteja. New York Cityn sykkeessä vuonna 1993 perustettu Nada Surf ei ole valopilkku pelkästään musiikillisesti vaan myös kaikkea sitä, mitä hurskaat starat aina vakuuttelevat olevansa – hyvällä tavalla vaatimaton orkesteri, jolla on arvot muutenkin kohdallaan. High schoolissa tutustuneet laulaja-kitaristi Matthew Caws ja basisti Daniel Lorca (kokoonpanon täydentää entinen Fuzztones-rumpali Ira Elliott) ovat ehtineet soittaa yhdessä jo lähes parikymmentä vuotta, ja Nada Surfin tuotannossa kuuluukin poikkeuksellinen yhteisyys ja ystävyys.
Uransa edetessä trio on hivuttautunut alkuaikojen college rockista päättäväisesti kohti popimpaa ja akustisempaa ilmaisua. Loistavan ”Hyperspace” –biisin kaltaisia voimanpesiä taitaa siis olla turha enää odottaa, vaikka toisaalta tuntuukin siltä, että vasta rauhallisemmin punoutuvan rockin saralla Nada Surf löysi itsensä kunnolla. Linja oli lähes kohdillaan jo edeltäjä ”Let Go”:lla (2002), mutta ”The Weight Is A Gift” panee kuitenkin vielä selvästi paremmaksi. Uusissa kappaleissa on sellaista katkeransuloista koskettavuutta, johon esim. Weezer ei tunnu pääsevän enää millään. Melodiat eivät ole lähtökohtaisesti mitenkään erikoisia, mutta musiikin pinnan alla sykkii elämänymmärrystä ja lämpöä; Nada Surfin biisit ovat kuin hyviä novelleja, jotka työstävät itsensä kuulijan alitajuntaan – ja sen jälkeen niistä ei voi tai haluakaan luopua.
Yksi yhtyeen erikoisuuksista onkin se, että kerroksia ei ole luotu instrumenteilla, sovitusratkaisuilla tai millään muillakaan kommervenkeillä, vaan syvyys syntyy kappaleista ja tulkinnasta itsestään. Levylle kannattaakin antaa avautumisaikaa, sillä ensikuulemalta Nada Surf saattaa kuulostaa paljaalta ja jopa tylsältä. ”The Weight Is A Gift” on kuitenkin täynnä melankolisia ja melodisia ässäbiisejä. Heti kepeästi rullaavan ”Concrete Bedin” yksinkertainen viesti ”to find someone you love, you gotta be someone you love” hymyilyttää. ”Do It Again” tunnelmoi hivenen murretummalla rytmillä ennen sulamistaan harmoniseen kertosäkeeseen, kun taas ”Always Love” pulppuaa vuoden koskettavinta universaalia sanomaa. Naiivia ja nössöä ehkä, mutta niin aitoa, että vain runkkari kehtaa mussuttaa vastaan. Always love, hate will get you everytime!
Ja löytyyhän niitä muitakin helmiä: ”What Is A Secret” on Spector-biittiä tapaileva herkistelybiisi parhaasta päästä ja levyn rokkaavin biisi ”Blankest Year” heittää joukkoon vielä vähän viistoa huumoria ”Fuck it I’m gonna have a party”. Kukapa oravanpyörässä tallaava ei samastuisi viestiin? Lopussa ”fuck it”-hoilaukseen liittyy vielä vastustamaton enkelikuoro. Yksi vuoden levyistä!
Artistihaku
Artisti

Nada Surf

Levyarviot