Livearviot

Trash Fest II - perjantai: Private Line, Stoneman (SWI), Dope Stars Inc. (ITA) jne.

20.03.2009
Gloria/Helsinki

Dope Stars Inc.

Dope Stars Inc. kärsi niinikään alussa rahdun hakusessa olevista soundeista, mutta ongelmat korjautuivat onneksi nopeasti. Puolessa välissä keikkaa nelikon oli tarkoitus pitää spiikin mukaan parin minuutin tauko, joka kuitenkin supistui vain puolen minuutin mittaiseksi piipahdukseksi estradin takana. Tämän jälkeen yhtyeellä oli, mikäli mahdollista, vielä tiukempi ote yleisöstään.

Italialaiset ovat piakkoin julkaisemassa uuden tupla ep:n, jolta kuultiin Gloriassa maistiaisena ainakin Morning Star niminen kipale. Vanha viisaus tiet√§√§, ett√§ kun on hauskaa niin aika lent√§√§ kuin siivill√§ ja nytkin loppu koitti aivan liian aikaisin. Keikan j√§lkimm√§isell√§ puoliskolla basisti Darin Yevonde osoitti osaavansa ainakin kaksi sanaa suomea, ensimm√§inen oli v√§lispiikiss√§ kuultu ‚ÄĚkiitos‚ÄĚ ja toinen basson taakse teipattu v-sana, jota herra esitteli ylpe√§n√§ setin p√§√§ttyess√§. V-tyyli irroitti naurut ja l√§mmin kiitos viel√§ roomalaisille jotka tarjosivat ‚Äď ainakin allekirjoittaneen mielest√§ ‚Äď illan tiukimman setin. Dope Stars Inc.:in lopetettua osuutensa kansa katosi sankoin joukoin lavan l√§heisyydest√§, tosin kaikkein fanaattisimmat fanit kirkuivat aina kun joku yhtyeen j√§senist√§ vilahti lavalla. Ja t√§m√§ tapahtui siis roudaustauolla.

Stoneman Sveitsiläinen Stoneman ei sen sijaan saanut läheskään yhtä lämmintä vastaanottoa, vaikka olikin yhtye paikallaan. Jossain siellä death rockin ja tummemman goottimetallin epämääräisessä välimaastossa risteilevä retkue yritti silti kaikkensa ja tinkimätön suoritus yhdessä nappiin osuneen äänentason kanssa toi nelikolle lopulta vähintään torjuntavoiton.

Halki illan lavan takana ja sivuilla oleville kankaille oli heijastettu livekuvaa, jota v√§ritettiin aina tilanteen mukaan eri tyyppisill√§ efekteill√§, kuvap√§tkill√§ yms. Stonemanin kohdalla visuaalinen lis√§ saavutti huippunsa, kun b√§ndin esiintymist√§ ryyditettiin p√§√§osin mustavalkoisilla p√§tkill√§ vanhoista kauhu- ja film noir ‚Äďelokuvista. Kuvasto tuki itse musiikkia ja asiansa osaava taho, kuka h√§n ikin√§ olikaan, osasi rytmitt√§√§ kuvien ja musiikin virtaa erinomaisesti.

Soundiensa puolesta Stoneman oli ehdottomasti illan mustin, likaisin ja rouhein akti. Monessa kappaleessa avainasemaan nousi basistin ja rumpalin saumaton yhteistyö, joka toi kappaleisiin vastustamatonta rullaavuutta. Tähän päälle kun lisättiin vielä vokalisti Mikki Chixxin karhean käheä laulu ja Mr. Flyn raastava kitara, niin kasassa oli melkoinen keitos. Pääosa kappaleista esitettiin englanniksi, mutta silti kohokohdaksi nousi saksaksi esitetty Wer Ficken Will. Kuultiinpa soiton seassa jopa pieni pätkä Eric Claptonin klassista Cocaine kappaletta, tosin niin raskaasti mutiloituna, että tunnistaminen oli miltei mahdotonta.

Ensimm√§isen p√§iv√§n p√§√§esiintyj√§ksi kiinnitetty kotimainen Private Line veti yleis√∂√§ puoleensa magneetin lailla ja eturivien paikat varattiin jo hyviss√§ ajoin fanaatikkojen toimesta. Helsinkil√§isorkesterin tuotanto on j√§√§nyt allekirjoittaneelle suht tuntemattomaksi niit√§ radiossa py√∂rineit√§ siivuja lukuunottamatta, mutta siit√§ huolimatta orkesteri pisti jalan naputtamaan tahtia lattiaan ‚Äď ja nopeasti.

Orkesterin edellinen pitk√§soitto Evel Knievel Factor julkaistiin jo l√§hes kaksi ja puoli vuotta sitten, mutta kiekon noste ei n√§yt√§ viel√§k√§√§n haipuvan. Korkeaoktaaninen rock, johon voi tilanteesta ja biisist√§ riippuen liitt√§√§ eteen joko glam, hard tai punk ‚Äďsanan, tippui otolliseen maaper√§√§n heti ensitahdeista l√§htien. Yleis√∂ osasi biisien sanat ja Private Line paistatteli vokalisti Sammy etunen√§ss√§ t√§ss√§ l√§mm√∂ss√§.

Private Line √Ą√§nekk√§ist√§ reaktioista p√§√§tellen b√§ndi soitti juuri ne kappaleet, jotka sen odotettiinkin soittavan. Soundit olivat alusta l√§htien kohdillaan, valomies oli hereill√§ ja taustakankaat toivat pakettiin oman lis√§ns√§, joten keikkaa saattoi luonnehtia kaikin puolin menestykseksi. Orkesterilta on tulossa jossain vaiheessa uuttakin √§√§nitett√§, sill√§ setiss√§ kuultiin n√§ht√§v√§sti my√∂s uutta materiaalia. Koska ja mit√§, siihen ilta ei antanut viel√§ vastausta.

Ensimmäinen ilta päättyi nousujohteisiin tunnelmiin ja odotukset seuraavaa iltaa kohtaan eivät ainakaan pienentyneet.

Trash Festin lauantai

Teksti ja kuvat: Mika Roth
Lukukertoja: 3530
Facebook
Artistihaku
Uusimmat livearviot