Haastattelut

Mies ja kitara, sekä iso äänivalli

13.02.2015- En ehkä käyttäisi "poltimme itsemme loppuun" -sanontaa, mutta kyllä siinä varmaan osa totuutta on, ainakin itselle. Jotenkin mulla alkoi tuntumaan että 9 vuotta tuota tekemistä ajoi mut tietynlaiseen umpikujaan. Olin Ikään kuin lukossa ja en tiennyt miten tehdä tekstejä ja muutenkin vaivasi jokin outo epävarmuus. Viimeisen levyn tekemiseen jouduin potkimaan itseäni kunnolla että löytyi se oikea fiilis. En silti kadu mitään mitä tehtiin, miten tehtiin ja millä aikataululla tehtiin. Oma identiteettini rakentui hyvin paljon BTD ajassa. Bändi teki upean suorituksen lähes täysin omakustanteisesti, siitä olen ylpeä. Niin kuin olen koko porukasta millä sitä tehtiin. Meitä oli bändin koko historian aikana onneksi vaan yhteensä kuusi tyyppiä soittamassa. Se oli hyvin tiivis ryhmä.

Historia on kuitenkin historiaa ja tulevalle albumille Kauppinen on työstänyt täysin uutta materiaalia "mies & kitara" -hengessä. Biisien synnyttäminen ei sitä paitsi eroa kuulemma aiemmasta, sillä ne syntyvät Kauppisen pajassa edelleen samoilla periaatteilla. Tapoja on miehen mukaan kolme: sävellys ensin, sanoitus ensin tai molemmat yhtä aikaa. Tulevan levyn kohdalla kaikki biisit ovat syntyneet sanoitukset ensin, mikä kertoo osaltaan ”uuden kielen” tuomista muutoksista. Lyriikat ovatkin saaneet tekijän ponnistelemaan aiempaa raskaammin.

- Sanoituksissa tosiaan joutuu nyt hiukan hikoilemaan enemmän, se oli yksi iso syy kielen vaihtoon, halusin vastusta. Englanti on myös haastavaa, mutta se ei kuitenkaan niin hyvin ole hanskassa joten helposti sinne lipsuu huteja ja jopa virheitäkin. Halusin kirjoittaa tarkemmin, puristaa Ikään kuin löysät pois sanoituksista. Suomeksi kun tekee niin huomaa aika helposti jos teksti joutuu ns. "tyhjäkäynnille", sitä pyrin välttämään nyt mahdollisimman paljon. Tulevaisuudessa haluan kehittyä edelleen ja ensisijaisesti tekstittäjänä.

Harri Kauppinen Studiotyöskentely eroaa luonnollisesti jonkin verran aiemmasta, mutta täysin yksin Kauppinen ei studiossa sentään hääri. Mukana on tuottaja, tuo sooloartistin merkittävin toveri, sekä tietysti vierailevat soittajat niissä kohdin jolloin apuvoimat todella auttavat kokonaisuutta. Kaveripiiri saa tässä kohdin myös tunnustusta, sillä vaikka sävellys- ja sanoitusvaiheessa mielipiteitä ei välttämättä kaivata, saattavat tuoreet korvat löytää aivan uusia lähestymistapoja pieniin muotoseikkoihin.

Ja studiotöistä puhuttaessa, koska pitkäsoittoa on näillä näkymin luvassa ja mitä kaikkea se tuleekaan aikanaan tarjoamaan? Vai onko tulevaisuus vielä täysin kirkastunut edes sinulle?

- Äänitykset alkavat toivottavasti nyt keväällä ja tulossa on kahdeksan varsinaista biisiä. Linnut-single kuvaa kyllä kokolevyn tyylin aika hyvin. Albumi tulee olemaan hyvin laulaja & lauluntekijä -tyylinen, eli tekstit ja laulu edellä ja kokonaiskuvaltaan aika synkkä. Jos kaikki menee ok, tähdet ovat oikein ja luoja suo, albumi olisi ulkona syksyllä.

Ja mainittakoon vielä, että tuore sinkku on kuultavissa myös Spotifyn ja iTunesin kautta. Loppuun vielä sinkkusi nimestä innoittuneena: jos olisit lintu olisit...?

- Varis joka tahtoo olla satakieli.

Kuvat: Jaakko Manninen Photography
Mika Roth
Lukukertoja: 2269
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös