Haastattelut

Petrus Piironen - idea, inspiraatio ja c-kasetti

20.11.2015- Toisaalta olen sitä mieltä, että jokaisen tulee itse löytää kuuntelijana oma tulokulmansa musiikkiin. Kuka minä olen sitä ohjailemaan missä järjestyksessä biisit puhuttelevat? Toisaalta taas olen sitä mieltä, että tämän kaltaisia taiteellisia vapauksia käytetään jopa yllättävän vähän tänä päivänä pop -musiikin saralla.

Niin, puolia ja niitä toisia, ja valintoja. Yksi valinta on esiintymiskieli, joka on levylläsi suomi silloin kun kappaleilla on laulua. Oliko kielivalinta selviö, vai oletko mahdollisesti tehnyt tekstejä muillakin kielillä?

Petrus Piironen - Kielivalinta on ainakin toistaiseksi selviö. Olen joskus tehnyt lauluja myös englanniksi, mutta se ei tunnu kovinkaan kiinnostavalta juuri nyt. Tietenkin laulujen kirjoittaminen on myös hieman mielekkäämpää, jos ne ovat ns. lähempänä potentiaalista yleisöä, ja onhan mulla itsellänikin luonnollisesti syvempi suhde suomen kieleen.

Mm. Mike Oldfield on joillain albumeillaan käyttänyt ns. omaa kieltään ja/tai sanoja, jotka eivät tarkoita mitään. Näetkö mahdollisena tällaisen pseudokielen käytön?

- Lähtökohtaisesti mua kiinnostaa nimenomaan jaetun kielen käyttö ja löytöretkeily sen piirissä.. Ei pelkästään kielen sointi ja rytmitys, vaan vähintäänkin yhtä paljon kielen jaetut merkitykset, mahdolliset rinnastukset, ja se mitä ne kertovat meistä. Kuuntelen kyllä mielelläni musiikkia jonka kieltä en ymmärrä, kuten esim. paljon pseudokieltä käyttävää Sigur Rósia tai muuta vieraskielistä musaa, mutta silloin kieli toimii vain musiikin ja melodioiden välittäjänä. Tietenkin, jos kieli tuntuu kuulijasta banaalilta, tai typerältä, onnistuu se peittämään myös mahdollisen kauniin musiikin alleen. Itselleni ainakin käy helposti niin.

Kattoikkuna kappaleesta tuli mieleen Lou Reedin 70-luvun tapa puristaa joitain biisejä liian ahtaisiin paikkoihin. Lämpenee toi puolestaan mieleeni erään Pink Floydin tallenteen ajalta, jolloin Syd Barrett oli jo poissa ja Dark Side of the Moon oli vasta tulossa. Ovatko nämä artistit kenties toimineet jonkinlaisina innoittajina?

- Kyllä! Ehdottomasti. Väitän tuntevani Pink Floydin koko tuotannon suht. hyvin ulkoa. Mulla myös saattaisi olla aavistus siitä, mikä tallenne sulla on mielessä. Lou Reedin tuotannon vaikutukset meikäläiseen ovat huomattavasti satunnaisempia. Kattoikkuna perustuu oikeastaan ajatukseen siitä, että kenties joskus idean keskeneräisyys tekee parhaiten kunniaa itse idealle.

Tyylillisesti kappaleesi ovat useimmiten erittäin vähäeleisiä. Paljon tapahtuu vain kitaran, pianon ja laulun ympärillä, mutta mukana on myös mausteena mm. viulua ja saksofonia. Kuinka vaikeaa on päättää koska on aika lisätä näitä soundillisia mausteita ja koska ei?

- Koko levy syntyi todellakin pikkuhiljaa liittämällä ideoita toisiinsa. Tarve viuluille ja saksofoneille tuli vastaan aika pian ja idea sai oikeutuksensa välittömästi ensimmäisiä testiäänityksiä kuunnellessa. Tämä on ollut siinä mielessä poikkeuksellinen projekti mulle, että kaikkien kappaleiden kohdalla musiikki syntyi ennen tekstejä. Saa nähdä jatkuuko sama meininki myös tulevaisuudessa. Vähäeleisyys on kyllä selvästi ollut piirre johon olen kallistunut esteettisesti, mutta on se ollut myös käytännön sanelema valinta. Suurimman osan äänityksistä tein makuuhuoneessa myöhään illalla, tai aamuisin ennen töihin lähtöä.Albumilla kuullaan Kalle Keräsen saksofoneja ja Ulla Laukkasen viulua, mutta ainakaan toistaiseksi yhtye ei ole vielä keikkaillut, vaikka periaatteessa kaikki olisi moiseen valmiina. Suunnitelmat ovat vain jääneet muiden elämänvaiheiden jalkoihin. Mutta, mutta, kolmas albumi on siis nyt valmis, joten mitä seuraavaksi?

- Jaaha, se onkin hyv√§ kysymys. Yrit√§n juuri nyt suunnata energiaa erityisesti maisteriopintoihin, mutta musaa on tietenkin ty√∂n alla kaiken aikaa. √Ą√§nit√§mme parhaillaan yhden uuden kitara-pop -b√§ndiprojektin kanssa musiikkia. B√§ndin nimeksi on ilmeisesti nyt valikoitunut Herra Pietil√§inen ja Lempe√§t keinot.

- Laivue-bändi työstää myös uutta musiikkia ja kiikarissa on seuraava albumi. On mulla itsellänikin hieman uutta iki-omaa musaa työn alla, sekä ihan potentiaalinen nimi uudelle levylle. Asioiden tulee vain tapahtua inspiraation pillin mukaan, jotta lopputulos voisi olla jotain kunnollista, eikä sekään ole sen tae.

Eli paljon on luvassa jossain vaiheessa. Jos kuitenkin palataan vielä tähän hetkeen ja ajatellaan, että Viilenee albumi olisi rakennus, se olisi...?

- Varmaankin jokin puumaja, tai jalasmökki, johon on rakennettu tarpeen mukaan pari lisäsiipeä.

Haastattelu alkaa olla tässä ja on kiitosten aika, mutta lopuksi sana on vielä vapaa. Eli jos jotain on jäänyt sanomatta, niin nyt olisi sen sanomisen aika.

- Kiitos paljon kysymyksistä ja mielenkiinnosta. Muistakaa välittää toisistanne.

Mika Roth
Kuvat: Kaisa-Leena Matilainen
Lukukertoja: 2659
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös