Haastattelut

Royal Lips – tuhman poppeja nätisti

07.05.2016Pyrokitty: - Meidän juuret lepää ja ammentaa kyllä vahvasti tuolta garage-alternative-pop-grunge-rock linjastolta, mutta nyt ollaan menty ihan reippaasti popimpaan suuntaan. Ollaan tuhman poppeja nätisti.

Thom: - Tähän on aina yhtä hankala vastata. Kaikkea tuota mainitsemaasi. Lisätään siihen sana ”dramaattinen” eteen niin aletaan olla lähellä. Grunge -sanassa on tätä nykyä hieman negatiivinen klangi, emmekä sitäkään pelkästään ole. Kyse ei ole siitä, että haikailisimme takaisin ysäriaikoihin.

Itsensä elättäminen rock-musiikilla, omaisuuksien tekemisestä nyt puhumattakaan, on nykyään vaikeaa ilman suuria taustavoimia. Thom pohtii ääneen netin syövereiden tarjoaman tarjonnan loputtomuutta, ja sitä vaikeutta miten omia kappaleita voisi saada esiin. Pyrokitty toteaakin että kaiken pitäisi osua juuri kohdilleen, ja sittenkin itseään ruokkiva menestymisen jatkumo on utopia. Mutta eipä Royal Lipsin tarkoitus ole koskaan ollutkaan listojen valloitus, vaan takana on ollut aina intohimo tehdä musiikkia, jota itse kuuntelisi.

Entä jos tekisitte seuraavaksi pitkäsoiton, niin kuultaisiinko sillä lainkaan näitä kappaleita, vai olisiko luvassa täysin uusi kattaus?

Pyrokitty: - Täysin uusi kattaus. Jos sopimuksella nakataan, niin kätellään ja suukot poskelle. Veikkaisin näin käydessä Serene Calmidityn menevän albumille. Jos jo julkaistuja biisejä tulisi mukaan, niissä täytyisi olla jotain uutta.

Thom: - Kyllä. Uudella kattauksella varmastikin mentäisiin, koska itselle tätä pääasiassa tehdään. Tämä on klisee, mutta jos joku vielä meidän lisäksi tykkää tästä musasta niin se on aivan über-mahtavaa.

Olette jossain vaiheessa hukanneet kiipparistinne ja Red Carpet -siivulla kuullaan saksofonia. Onko tulevilla siivuilla lisää puhaltimia ja oletteko harkinneet kolmikannan kasvattamista taas lisäsoittajilla, vai onko trio nyt trio?

Thom: - Royal Lips on aina ollut venyvä kollektiivi jossa on ydin trio, jonka ympärille kasailemme muusikkotutuistamme erinäisiä livekokoonpanoja ja vierailijoita äänitteille. Olemme toki keikkailleet kolmisteenkin ja treenit on hoidettu tätä nykyä triona. Tällä hetkellä tosin treenailemme mielenkiintoisen ihmisen kanssa ja kvartetiksi muuttuminen näyttää olevan tosi asia.

Pyrokitty: - Puhaltimia oli toiveissa jo aiemmille äänitteille, mutta aikataulut eivät täsmänneet. Eli aivan varmasti käytämme puhaltimia lisää ja toivon mukaan myös keikoilla niitä tullaan kuulemaan.

Royal Lips Syksyllä 2007 kerroitte Desibelin haastattelussa tärkeimmiksi tavoitteiksenne hyvän musiikin luomisen ja homman kehittämisen eteenpäin. Miten onnistuitte tavoitteissanne?

Thom: - Perfektionistina sitä itse ajattelee, että aina olisi äänitteillä voinut joitakin asioita tehdä paremmin, mutta tavallaan pitää myös antaa epäonnistumisten viedä mukanaan ja luoda musiikkia vähän siltä pohjalta mitä sattuu tulemaan. Tässä tuoreimmassa Serene Calmidity EP:ssä on mukana paljonkin sattumankauppaa. Monet asiat voivat tuntua laskelmoiduilta, mutta sitä ne eivät todellakaan ole ja juuri niistä yksittäisistä hetkistä ne omat selkäkarvat nousevat pystyyn. Se tunne, että teimmekkö me todella tuon. se on siisteintä ikinä.

Pyrokitty: - Nykyajan uutisvirrassa maailma tuntuu aika pahalta ja epäoikeudenmukaiselta paikalta. Pyrimme näissä ristipaineissa luomaan edelleen hyvää musiikkia kaikesta huolimatta. Surusta ja tuskasta syntyy monesti kauniita asioita.

Jos Royal Lips olisi monarkki hänen valtakunnassaan olisi...?

Thom: - Rojalismi siellä ei ainakaan vallitsisi (naurua). Jonkinmoinen valtakunta ilman hallitsijoita varmaankin. Hyvän ja pahan, kaaoksen ja kauneuden sopusointuinen symbioosi, jossa tuntuu kuitenkin koko ajan siltä että kaikki ei ole hyvin.

Pyrokitty: - Oikeudenmukaista ja balanssia. Vaaka olisi tasapainossa kaikkien osalta ja yltäkylläisyyttä olisi sopivasti.

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.

Thom: - Julkaisimme juuri Serene Calmidity -biisiin musiikkivideon. Se kannattaa käydä tsekkaamassa. Lasse Hartikainen Alias Creativesta teki uskottoman upeaa työtä. Saimme vangittua loistavasti biisin lohduttoman synkeähkön tunnelman kuvalliseen muotoon. Anna Korhonen eli Pyrokittymme teki myöskin videoon upean puvustuksen, jota voi pongata myöskin Markus Laakson ottamista promokuvista.

Videon metsäotokset kuvattiin marraskuun 2015 lopussa juuri ennen kuin lopulliset lumet tulivat ja tuuli oli sinä yönä jäätävän kylmä. Järvessäkin tuli pulahdettua ja tekoverellä leikittyä. Taianomainen kuvausyö, joka tuntui mukavalta painajaisunelta. ”The owls are not what they seem”.

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Markus Laakso
Lukukertoja: 3494
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös