Haastattelut

Herra Pietiläinen & Lempeät keinot – täydellisen rocklevyn jäljillä

22.06.2018Levyn saatekirjeessä mainitaan vaikutteiden osalta niiden tulleen vain "vähän sieltä ja täältä"? Arviossa pohdin josko R.E.M., Big Star, positiivisin Kauko Röyhkä & Narttu ja Neil Young, Crazy Horsella sekä ilman olisivat jonkin sortin verrokkeja. Arvelut saavat aikaan pienen nyökkäyksen.

- Yksilöinä meistä jokainen imee vaikutteitaan kuka mistäkin ja vaikeaa sitä on tietysti välillä erotella, että missä mitkäkin kuuluu jos kuuluu. Toki jos biisin työnimenä on Rollaribiisi niin kyllä siinä helppo on yhdessä todeta, että tässä nyt on tainnut muodostua Rollari-viba kaikille.

Allekirjoittaneen mielestä albumin kappalemateriaali viistää täydellistä, mutta Pietiläinen itse ei tahdo yhtyä aivan jokaiseen ylisanaan. Tekniset virheet ovat tosin mielestäni mitättömiä, eikä niistä piittaa kuin ehkä Kikka Korea ja Jussi Pattitussi korkeintaan. Yllättävää kyllä biisimateriaali on syntynyt yhtä poikkeusta lukuun ottamatta lyhyehkössä ajassa, joten palaset selvästi loksahtelivat nopeasti paikoilleen.

Herra Pietiläinen & Lempeät keinot Jotain asioiden joustavuudesta kertoo myös se, että valmiita biisejä ei tarvinnut tiputtaa pois, vaan annos saatiin ensi yrittämällä kuosiin. Kumarruksen ja aplodit ansaitsevat myös soundit ja soundikakun tasapainoisuus. Musiikkihan on melodista kitararockia, mutta miljoonan taalan temppu on saada äänimaisema kuulostamaan samaan aikaan muhkealta ja riisutulta. Lisäksi laulun ja soitinten keskinäiset suhteet ovat juurikin kohdillaan. Kuinka pitkään balanssia haettiin?

- Äänimaisemasta, saundeista ja nauhoitusjäljestä iso kiitos kuuluu Petrukselle, joka hoiti hienosti nauhoittamisen ja miksaamisen. Oli opettavainen projekti myös hänelle, sen uskallan sanoa.

- Vaikka päällisin puolin ollaan kaikki tyytyväisiä soundipolitiikkaan niin sillä osastolla on varmasti syntynyt kaikkein eniten myös erimielisyyksiä. Kompromisseja on opeteltu tekemään ja siinä myös mielestäni hyvin onnistuttu. Eikä se ole tarkoittanut onneksi laadusta tinkimistä vaan ennemminkin sitä, että ollaan osattu vapautua rajattoman kokeilemisen ikeestä ja todeta, että nyt tuli valmista.

Oliko jotain tiettyä kappaletta, joka pisti tekijät hikoilemaan normaalia runsaammin?

- Rankka-Make on biisi josta ei oikein heti tiedetty, että mitä tuli tehtyä. Siellä se nyt kuitenkin komeilee ja hyvä biisi onkin. Hieman hikoilua siinä. Mua pyörryttää kappaleesta ei meinannut nauhoitusten ja miksauksen aikaan tulla oikein mitään, mutta jotenkin ihmeellisesti selvittiin tyytyväisinä maaliin. Jos ei voittajina niin ainakin palkintokorokkeelle. Paljon hikoilua.

Biisit ovat pääosin positiivisia ja elämän pieniä ihmeitä ylistäviä. Vaimeasti soiva Uusi päivä on kaikkine taustahuminoineen sanalla sanoen kaunis ylistys sille ohikiitävälle hetkelle. Ja em. Rankka-Makeakin olisi ollut helppo ryydittää sarkasmilla, ironialla ja vesittää venyttämisellä, mutta biisihän on vain reilun minuutin mittainen hetki elämää. Joku on tässäkin kohdin tehnyt pari rohkeaa ratkaisua...

- Rankka-Maken tiivistäkin tiiviimpi mitta oli tietoinen ratkaisu ja hauskaa, että se on noussut esiin. Tämä suorastaan ilahduttaa. Jos kokonaisuutta ajattelee niin varsin positiivisten tähtien alla biisejä on tehty ja varmasti se on välittynyt myös lopputulokseen.Albumi syntyi täysin studioiden ulkopuolella, suurimman osan nauhoituksista tapahtuessa lähipiirin mökillä. Näin töitä on saatu tehdä omalla aikataululla ja paineetta.

- Joskus olisi ulkopuolisille korville varmasti ollut tarvetta. Mutta kyllä meidän viikonloppuleiritykset äänityksineen, saunomisineen ja yhteisaamiaisineen ovat olleet olennainen osa sitä fiilistä, mikä tähän levylle on tallentunut.

Miksi musiikkia tulee aina tehdä ja julkaista? Eli mikä on musiikin perimmäinen tarkoitus mielestäsi?

- Musiikin parissa voi yksinkertaisesti kokea upeita hetkiä. Se on ainakin hemmetin hyvä syy. Oli sitten missä tahansa roolissa musiikkiin nähden. Tekijänä tai kuulijana. Tarkoitusta musiikilla ei minun mielestäni ole enkä oikeastaan edes halua sellaista ruveta miettimään. Pää tuntuu raskaalta.

Herra Pietiläinen & Lempeät keinot Mikä on vastauksesi kysymykseen elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta muusta sellaisesta?

- Maailmankaikkeudessa ei taida heti seinä tulla vastaan, mutta sen pohtijalle se tulee hyvinkin helposti. Jätän sen pohdinnan siis jollekin viisaammalle. Elämästä ajattelen paljon hyvää. Elämä tykkää, että sitä eletään. Semmoinen kun meille on annettu niin kyllähän siitä kannattaa ottaa kaikki irti, mutta pitää muistaa myös vaalia sitä huolella. Jollekin elämän tarkoitus löytyy penkoessa alennusmyyntilaarien hajakokoa ja jollekin siitä, että pitää vuosittaista laskuria syömistään Omar-munkeista. Vapautta on aika paljon ja se on hirmu kiva juttu.

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.

- Nyt aion mennä tekemään eilen grillatuista chorizo makkaroista munakkaan ja sitten voisi tehdä vaikka jonkun uuden laulun.

Haastattelu: Mika Roth
Mustavalkoinen bändikuva: Topi Pakarinen
Muut kuvat: Herra Pietiläinen & Lempeät keinot
Lukukertoja: 3124
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös