Haastattelut

Alasin - suomihevirokkiprogen parhaat puolet samassa paketissa

31.12.2018Okei, Tool ja Mastodon hieman yllättivät, mutta kyllä… Mastodon kieltämättä taitaa kaikua taustalla, kun asiaa pohtii tarkemmin. Omaan korvaani albumin sulkeva Harharetket soundasi jopa hivenen 70-luvun Rushin tyyliin, mutta moiset pohdinnat Vesa ampuu nopeasti alas, viitaten jo edellä mainittuihin Tooliin ja Iron Maideniin. Rushia herrat ovat sittemmin kumpainenkin suosineet, mutta Harharetket-kappaleen synnyn aikaan Kanadan suuri trio oli vielä tekijöille suhteellisen tuntematon suuruus.

Harharetket-kappale on jo kuuleman mukaan syntynyt ensimmäisten demoläjien aikoihin, eli arviolta noin vuosikymmen sitten. Miten pitkältä aikajaksolta levylle päätyneet kappaleet siis lopulta ovat, ja jäikö jotain oleellista pois? Entä kuinka paljon biisit muokkaantuivat vielä studiossa sorvin ääressä?

Vesa: - Harharetkistä ja DNA:sta on tosiaan ekat demot tehty jo joskus 10 vuotta sitten ja DNA on soitettu keikallakin ekan kerran jo 2008. Kuorta, Kysymystä ja Diskopaloa on veivattu treeneissä ja keikoilla vuosikymmenen alusta saakka. Loput on varta vasten levylle tehtyjä uusia biisejä. Haluttiin mukaan sekä tuulahduksia menneestä että itsellemmekin tuoretta kamaa.

Biisit kävivät esituotantovaiheessa läpi normaalin sparrausvaiheen, jolloin hiontaa ja muokkausta tapahtui, mutta Vesan mukaan mitään radikaaleja muutoksia ei tuossa vaiheessa enää suoritettu. Eikä joukosta tarvinnut edes tipauttaa mitään pois, vaan kaikki aiotut numerot myös päätyivät kiekolle.Sessiot olivat siis mitä onnistuneimmat, joten mistä kappaleestanne olette kaikista ylpeimpiä? Voi olla vaikka jokin muukin biisi, kuin jokin näistä yhdeksästä…

Vesa: - Maanantaikappaleet -EP:n Rakastan on mielestäni kokonaisuutena onnistuneimpia tuotoksiamme. Säveltäjänä olen erityisen ylpeä eeppisemmistä siivuista kuten juuri Harharetkistä ja DNA:sta.

Ville: - Rakastan on kyllä jotenkin kylmän viiltävällä tavalla erilainen kappale, ja sanoitus ja sävellys tukevat toisiaan hienosti. Uudelta levyltä suosikkini on Astuvansalmi, onnistuin kerrankin kertomaan tarinan laululyriikan pienessä tilassa, ja vieläpä mahduttamaan kaksi eri kertojaa.

Ennen pitkäsoiton ilmestymistä Alasin julkaisi kaksi videosinkkua. Kysymys on biisinä (formaatti)radioystävällisempää Alasinta, eli samalla uusia kuulijoita helpoimmin mukaansa nappaava numero, joten siivun valinta ensimmäiseksi sinkuksi oli lopulta hyvinkin helppoa. Ääripäät osoittautui taas aiheensa puolesta tarpeettomankin ajankohtaiseksi, mitä videokin osuvasti alleviivaa.

Miten videoiden tekeminen muuten sujui? Löytyykö ryhmästä sisäisiä Bob Geldofeja, jotka syttyivät tuleen kuvausten aikana, vai olivatko kuvaukset enemmänkin hidasta kärsimystä?

Alasin Ville: - Uusin Alasin-jäsen Markus on monilahjakkuus, basson lisäksi myös kamera pysyy kädessä paremmin kuin hyvin. Videoita tehdessä opimme, että videon voi joko suunnitella hyvin ja toteuttaa melko nopeasti (Kysymys) tai sinnepäin ja hyvin hitaasti (Ääripäät).

Entä tuletteko julkaisemaan myös lisää videoita?

Ville: - Videoita tehdään varmasti lisää!

Alasin lähtee vuoteen 2019 suunnitellen hiljalleen seuraavaa pitkäsoittoa. Kappalemateriaalista on jo hahmottumassa runko, mutta mitään aikatauluja on vielä turha lyödä kiinni. Yhtyeen tavoitteisiin kuuluu myös keikkarintamalla aktiivisemman roolin ottaminen, joten siinähän sitä on uudenvuoden lupausta jo kyllikseen.

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.

Vesa: - Ei muuta kuin levyä kuunteluun ja nähdään keikoilla. Mauri Kunnasta lainatakseni: “Piis vaan niin perkeleesti!

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Markus Lehto
Lukukertoja: 2831
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös