Kirjat

Timo Kalevi Forss: Helismaa

23.10.2021



Helismaan kanssa kappaleita tehtaillut Toivo Kärki oli armoitettu säveltäjä, kun taas elokuvien puolella ohjaaja Toivo Särkkä oli em. herrojen kera ’pilaamassa’ suomalaisten makua. Musiikkia ja elokuvia syntyi liukuhihnalta, mutta vaikka kriitikot hutkivat kummaltakin puolelta, todistivat myyntimäärät että jotain oleellista saavutettiin niin hupailuilla kuin vakavammillakin sävyillä. Rahvaanomaista kenties, mutta rahvas tiesi mistä piti.

Kukaan ei osaa laskea Helismaan kaikkien sanoitusten m√§√§r√§√§, siit√§ yksinkertaisesta syyst√§, ett√§ mestari tekstitti lukuisat biisit nimimerkkien takaa ‚Äď puhumattakaan kaikista niist√§ kappaleista, jotka h√§n myi kertakorvauksella eteenp√§in. N√§in h√§nen ty√∂ns√§ t√§ytt√§ summaa on hankala nimet√§ merkilleen, mutta mestarin merkitys j√§lkipoville on sit√§ vastoin p√§iv√§nselv√§.



Kirjan lopussa √§√§neen p√§√§sev√§t enemm√§n Paleface ja Heikki Salo, jotka kumpikin tarjoilevat omia n√§kemyksi√§√§n. Forssin ansioksi on laskettava sekin, ett√§ h√§n antaa toisille puheenvuoron, eik√§ tuputa sanojaan ‚Äď tai kenenk√§√§n muunkaan tekstej√§ ‚Äď ainoana totuutena. Sill√§ kuten juuri Helismaa asian kenties parhaiten ymm√§rsi: sanat ovat parhaimmillaan maailmoja muuttavia palasia. Me itse valitsemme muutoksen ja pysyvyyden.

Mika Roth




Lukukertoja: 1151
Facebook
Artistihaku
Kirja-arvioissa myŲs