Kirjat

Vesa Kontiainen, Kjell Starck, Mato Valtonen: Mato Valtonen – Hullunrohkea monitoimielämä

07.01.2022Näistä lähtökohdista olisi tietysti voinut luoda roiskeisia ja härskejä paljastuksia pursuilevan törkykirjan, mutta moiseen Mato, Kontiainen ja Starck eivät tietenkään sorru. Sen sijaan kirjaa lukiessa ei voi olla huomaamatta, kuinka visionäärisiä ja ovelia Valtonen & Järvenpää olivat. Toki provosointi ja melskaus olivat merkittäviä tekijöitä, mutta samaan aikaan herrat (tai ainakin Valtonen) miettivät aina bändin parasta, mikä olisi yhtyeelle kannattavin ja parhain vaihtoehto?

Maailman muuttuessa myös yhtye muuttui aina tarpeen mukaan ja kun vuoden 1986 Rock’y VI – Pölkyllä päähän -albumi toi yliammutut tötterötukat ensi kertaa mukaan kuvaan, oli aika tehdä jotain muuta. Aki Kaurismäki oivalsi tuotteen mahdollisuudet ja Leningrad Cowboys Go America -elokuva soundtrack-albumeineen olikin pohjoisen eksoottisena kummallisuutena mitä loistavin tuote. Idän muurien hiljalleen rakoillessa ja myöhemmin murtuessa, yhtye osasi hyödyntää mahdollisuuttaan maailman huonoimpana venäläisenä rock-yhtyeenä. Eihän sillä oikeasti ollut mitään merkitystä, että venäläisyys oli päälle liimattua.Bändiosuudet varaavat kirjasta luonnollisesti leijonanosan, mutta Valtonen on toki ehtinyt tehdä paljon muutakin sen jälkeen, kun irtautui Cowboysista vuoden 1998 lopulla. Täysin puskista uudelle alalle loikannut mies koki Wapitin toimitusjohtajana IT-kuplan puhkeamisen erittäin henkilökohtaisesti, mutta moinen ei yritteliästä miestä tietenkään lannistanut lopullisesti. Kirjan viimeiset vajaat 200 sivua ovatkin monin tavoin erilaisia, kuin mitä elämäkerrat yleensä ovat. Toki yhteistyö moottoripyörätemppuilija Arto Nygvistin kanssa oli jo yhdenlainen kurotus, mutta yrittäjältä eivät ideat lopu vaikka tulisi kuinka lujaa kuokkaan. Tätä nykyä Valtonen onkin ammattipuhuja, joka on vienyt itseään eteenpäin johdonmukaisesti.

Taloudellisten manöövereiden ohessa Valtonen on tehnyt yhä enemmän ja enemmän hyväntekeväisyyttä ja herran panos Pietarinkadun Oilersissa yllätti ainakin allekirjoittaneen. Kovan luokan tekijöillä vahvistettu Oilers Band nokittakin kaikki telkkari-esiintymiset ja muut kummallisuudet, joihin Valtonen on viime vuosina osallistunut.Kuka siis on Markku ”Mato” Valtonen ja miten hän maailman näkee? Päälle viisi ja puolisataa sivua luovat aika tarkan kuvan, etenkin kun Mato itse on äänessä erittäin paljon. Hieman yllättäen Sakke Järvenpäätä ei juuri kuulla, eikä muitakaan kuuluisia bändikavereita, mutta tämähän onkin kirja Madosta – elämän todellisesta monitoimipuuhaajasta, joka ei näytä tuntevan lainkaan pelkoa.

Mika Roth
Lukukertoja: 2025
Facebook
Artistihaku
Kirja-arvioissa my�s