Klassikko

Mountain: Best of Mountain, 1973

13.10.2023Mountain Climbingin tuotannosta Best ofille ovat päätyneet yhtyeen suurin singlehitti, Billboardilla sijan 21. tavoittanut ja Laingin lehmänkellolla ryyditetty Mississippi Queen sekä Jack Brucen ja Pete Brownin käsialaa oleva ja tien päällä olevasta Creamista kertova Theme of an Imaginary Western. Myös Jack Bruce levytti mainitun biisin esikoissooloalbumilleen Songs for a Tailor ja Mountainin versioon Leslie West soittaa todella upean soolon, jonka viimeisen nuotin on mainittu suorastaan räjähtävän esiin oktaavistaan. Never in My Life lukeutuu legendaarisiin jytäpaloihin ja upean melodinen For Yasgur's Farm liittyy teemaltaan Woodstockiin. Viimeinen Mountain Climbingin valinta Best of Mountainilla on yhtyeen melodisempaa tuotantoa tyylitajuisesti edustava Boys in the Band.

Nantucket Sleighriden valinnat Best ofilla ovat albumin tiukka avauskappale Don't Look Around, ainoastaan minuutin mittainen instrumentaali Taunta (Sammy's Tune) , joka tarjoaa eräänlaisen intron lähes kuusiminuuttiselle, rytmiikaltaan vivahteikkaalle ja jopa progressiivisia sävyjä tavoittavalle albumin nimikappaleelle Nantucket Sleighride. Mainitun albumin viimeinen biisivalinta Best ofilla, eli The Animal Trainer and the Toad lukeutuu Mountainin svengin ja jykevyyden yhdistävään tuotantoon.Flowers of Evilin poiminnat kokoelmalla ovat laadukasta varhaista jenkkiheavya edustava Crossroader ja ainoana vähemmän keskeisenä biisivalintana kenties turhan ilmeinen Chuck Berry -cover Roll Over Beethoven. Vuonna 2003 The Best of Mountainista julkaistiin neljä bonuskappaletta sisältänyt versio. Extrabiiseistä puolet, eli Long Red ja Dreams of Milk and Honey olivat alun perin Leslie Westin vuonna 1969 ilmestyneeltä esikoissooloalbumilta Mountain, joka antoi myöhemmin nimen yhtyeelle. Silver Paper julkaistiin ensiksi Mountain Climbingillä ja upean sävykäs Travellin' in the Dark (to E. M. P.) lukeutuu Nantucket Sleighriden tuotantoon.

Edustamassaan genressä Mountainin kaksi ensimmäistä albumia tarjoavat myös kokonaisuuksina täyttä tavaraa, mutta The Best of Mountainille kummaltakin pitkäsoitolta ovat valikoituneet kuta kuinkin kaikkein essentiaaleimmat kappaleet. Mainitulla kokoelmalla on jälleen suuri tunnearvo, sillä 90-luvun alussa se tutustutti ensiksi kasettiformaatissa Mountainin tuotannosta ensimmäisenä mainitun yhtyeen upeaan musiikkiin.

Mountainin jäsenistä Corky Laing on ollut musiikin saralla aktiivinen aivan viime aikoihin saakka ja syksyllä 2022 häneltä ilmestyi kotimaisten muusikoiden, kuten Michael Monroen ja Maria Hännisen kanssa työstetty ja myös Suomessa nauhoitettu albumi Finnish Sessions.

Pertti Pulkkanen
Lukukertoja: 564
Facebook
Artistihaku
Klassikoissa my�s