Kirjat

Al Jourgensen & Jon Wiederhorn: Kolmesti kuollut – Minä ja Ministry

19.10.2013



Historia asioiden taustalta on toki hyvä tietää, mutta ensimmäiset musiikilliset kokeilut tulevat vastaan noin sadan sivun kohdalla, mikä on hieman pitkä johdatteluaika. Annettakoon tämä kuitenkin anteeksi, sillä tarinan iskemisen jos minkä Jourgensen osaa. Sitä paitsi mies uskoo tosissaan pieniin vihreisiin miehiin ja siihen, että he ovat vieneet hänen syntymättömän lapsensa, joten ainakin lukijat saavat ostamilleen sivuille myös vastinetta. Tasapuolisuuden nimissä ääneen pääsevät vuoron perään myös Jourgensenin elämän tärkeät henkilöt isäpuolesta, kavereihin ja aina viimeisimpään vaimoon saakka. Muisti on kumma juttu ja samat asiat kuullaankin hieman erilaisina versioina, vaikka useimmiten äänet puhuvat samalla nuotilla.

Ministry Erityisen selväksi käy keistä Jourgensen pitää ja keistä ei. Ensin mainittu ryhmä on suhteellisen kapea, mutta jälkimmäiseen on tullut tunkua vuosien vieriessä. Katkerinta tilitys on Ministryn toisen voimahahmon Paul Barkerin tiimoilta. Tosiasia on se, että kaksikko teki yhdessä nipun unohtumattomia albumeita joten mitä herrain välillä onkaan tapahtunut on se katkeroittanut ainakin Jourgensenin ikihyviksi. Huutia saavat myös muut ”Kirjakerhoon” kuuluneet pitkäaikaiset jäsenet Chris Connelly ja Bill Rieflin joista ei löydetä mitään hyvää. Merkittävimmiksi ystävikseen Jourgensen lukee puolestaan kitaristi Mike Scaccian ja yhdysvaltalaisen ”Acid Gurun” Timothy Learyn, jonka luona Jourgensen asui pari vuotta toimien samalla mitä erilaisimpien aineiden koekaniinina.

Revolting Cocks Huumeet ja viina ovat kirjan ja sen keskushahmon polttoaine tuskastuttavan pitkään, kunnes uudella vuosituhannella Jourgensen pääsi viimein kamoista irti. Tuon jälkeen alkoikin yksi pitkä ryyppyputki, jonka sivussa niin Ministry kuin Revolting Cocks kokivat musiikillisen nousun takaisin aallon harjalle ja Jourgensenin terveys sai lisävahinkoja suorista ja epäsuorista alkoholin aiheuttamista vammoista. Näiltä osin kirja onkin hiukan raskasta sulateltavaa, vaikka Jourgensen tekee joka välissä selväksi sen, että ryyppääminen ja kaman vetäminen on pitkässä juoksussa todella typerää – ja hän on yksi suurimmista typeryksistä.

Scaccian kuoltua viime joulukuussa Ministry on pistämässä jälleen pillit pussiin, eikä Jourgensenin horjuva terveys anna ainakaan näillä näkymin ole kohenemaan päin, joten kirjassa on jopa pientä testamentin tuntua. Epäilemättä Al tulee vielä tekemään musiikkia ja osallistumaan asioihin tavalla tai toisella, mutta viime sivuilla ei voi olla tuntematta pientä ikävän pistosta sillä kun Jourgensen aikanaan liittyy tuonpuoleisen suureen orkesteriin – tai lähtee avaruusaluksella kotiin – on musiikkimaailma yhtä suurta ja värikästä palaa köyhempi.

Mika Roth




Lukukertoja: 3506
Facebook
Artistihaku
Kirja-arvioissa my�s