06.12.2022
Olipa kerran tasavalta, jonka nimi saattoi olla Kekkoslovakia. Sinne syntyi 60-luvun lopulla poika nimeltään Antero-Pantero, joka ihmetteli maailmaa, itseään ja aikaansa. Kirjailija Kari Harakka saattaa muistella menneitä, mutta hän tekee sen fiktiivisesti, faktoja unohtamatta ja niille liikoja kumartamatta. Kekkoslovakia saattoi olla enemmänkin mielentila, värikartta vailla sen ihmeellisempiä värejä. Kun toiset katsoivat metsää, niin Antero-Pantero katsoo puita ja ruohonkorsia, joiden seasta etsii metsämansikoita.
Planeetta 9
Urho Kaleva Kekkonen oli Suomen tasavallan 8. presidentti, joka hallitsi maata hieman itsevaltaisinkin ottein vuoden 1956 maaliskuun alusta aina vuoden 1982 alkuun saakka. Nykyaikaisin silmin nähtynä noin pitkä valtakausi ei voi lopulta olla hyväksi kenenkään kannalta, eikä Kekkonenkaan ole jäänyt jälkipolvien kritiikin ulottumattomiin.
Kari Harakka ei väitä uuden kirjansa olevan puhtaasti omaelämäkerrallinen, eikä se kerro suoraan kenenkään muunkaan elämästä. Kaikki on siis sattumaa ja yhteneväisyydet ns. tosielämän tapausten kanssa ovat sattumanvaraisia. Haisee ihan ’vapaudut vankilasta’ -kortilta, sillä vain tuon ajan elänyt voi kertoa noin tarkoin kuvitteellisista tapahtumista – vai voiko?
Kirjan alaotsikkona seisoo: Muistikuvia eräästä Analogisesta Tasavallasta 1968 – 1986. Eli nämä ovat muistikuvia, mutta kenen, miksi, miten ja millä tarkoituksella?
Lopetetaan hiusten halkominen, ennen kuin päälaki muistuttaa Kekkosen vastaavaa ja keskitytään itse asiaan. Lapsuuteni Kekkoslovakia on erään hahmon näkökulmasta tapahtuva päiväkirjamainen tarina, jossa sen tarkempien päivämäärien sijaan listataan vuodenaikoja. Ensin pieni kertojamme on niin pieni, että kielikin on hiukan mitä sattuu. Ensimmäisten vuosien tapahtumat kerrotaan lähinnä muualta kuultuina tarinoina, muistelmina, huomioina ja ajatuksina. Hippejä oli, rakkauttakin kai, mutta ei kertojan kotona.
Lapsekkaasta kerronnasta tulee mieleen John Lennonin hilpeät kirjalliset viritelmät, joita hän jatkoi sittemmin jossain määrin musiikkinsakin puolella. Nokkeluus, terävyys ja huvittava perspektiivien kiepauttelu saa lukijankin pohtimaan ja ehdollistamaan asioita, harmi että kertojamme vanhenee nopeasti ja teksti hiljalleen tylsistyy – tai muuttuu ainakin tavallisemmaksi.