11.11.2022
Nick Cave on ansainnut muusikkolegendan maineensa pitkän kaavan kautta. 70-luvun alkupuolelta asti musiikkia eri yhtyeiden ja yhteyksien kautta julkaissut Nicholas Edward Cave onkin kiistatta yksi aikamme valovoimaisimmista rock-tähdistä, jonka jokainen julkaisu on aina tapahtuma. Pandemian suljettua maailman Cave suostui ystävänsä haastateltavaksi ja näin sai alkunsa hieman toisenlainen kirja.
Like
O’Hagan on luetun perusteella tuntenut, tai oikeammin tiennyt Caven jo vuosikymmeniä. Satunnaisten tapaamisten luonne muuntui kuitenkin vuosien saatossa, ja herrojen ystävyys on kehittynyt vasta myöhempinä aikoina nykyiselle tasolleen. Pisteeseen jossa voidaan puhua henkilökohtaisista asioista luonnollisesti, eikä koviakaan mielipiteitä tarvitse varoa.
Haastattelut on tehty pitkänä sarjana, jolloin niin haastattelija kuin haastateltavakin ovat ehtineet puntaroida jo puhuttua. Aiheisiin palaillaan, niitä viistetään eri kulmista ja O’Hagan kohtelee haastateltavaansa kunnioittaen ja hienovaraisesti, kuten ystävää tuleekin. Toisinaan keskustelu kuumenee ja Cave antaa temperamenttinsa läiskyä. Cave on kuitenkin Cave vielä nytkin, etenkin nytkin.
Kirjan materiaali on toimitettu taatusti isosta lähdemateriaalista, mutta sen virtaus on onnistuttu pitämään loistavana ja suunta selkeänä. Alussa ei ole mitään johdantoja, pohjustuksia tai biografioita, vaan lukija tipautetaan heti keskustelun tiimellykseen. Ensinnä tehdään selväksi se, että Cave ei perusta lainkaan haastatteluista. Niillä vain yritetään myydä uusinta teosta, eikä se ole kenenkään eduksi pitkässä juoksussa, vähiten artistin. Ja tämä on vasta kirjan alku, joka johtaa lukijan moneen kummaan paikkaan.
Otsikko on ’Usko, toivo ja kuolema’, joista etenkin ensimmäistä ja viimeistä sanaa lähestytään monista eri kulmista. Cave paljastuu tavallaan uskovaksi olennoksi, joka on löytänyt paikkansa tässä maailmassa. O’Hagan pyrkii myös purkamaan Caven pojan, Arthurin, vuonna 2015 tapahtunutta tapaturmaista kuolemaa, jonka tuottama trauma on syvä. Yhdenkään vanhemman ei kuuluisi haudata lastaan, ja tuo musertava totuus myös käy näistä sivuista ilmi. Suru on ollut suurta, osapuilleen valtaisaa, mutta Cave haluaa avata sydäntään, etsiä keskustelun kautta vastauksia ja ehkäpä samalla tarjota apuaan monille muille saman kokeneille.
Kuolema saa keskusteluissa myös muiden kasvoja, sillä Cave menetti isänsä jo nuorena ja O’Hagan suree edelleen veljensä kuolemaa. Caven äiti eli puolestaan poikkeuksellisen pitkään ja näki poikansa vanhenevan, kunnes viimein poistui tästä maailmasta valmiina seuraavaan. Ystävien lähtö on myös väistämätöntä, kun ikää karttuu, ja kirjan kokoamisen aikaan kuollut Anita Lane on selvästi ollut yksi kivuliaimmista menetyksistä. Cave näkee maailman, todellisuuden ja kaikkeuden kuitenkin tavallaan, kuoleman ollessa osa sitä, joten kaikessa on myös lohtua.