Julkaistu: 27.05.2005
Arvostelija: Jari Jokirinne
Geffen
Make Believen myötä Weezer hiipii yhä lähemmäs sitä kypsän rock-bändin statusta, josta saimme viitteitä jo vuoden 2002 epätasaisella Maladroitilla. Takavuosien särökitaravalleja ja killeri-melodioita yhdistelevään aikakauteen ei selvästikään ole paluuta, sen varmasti osasivat aavistaa intomielisimmätkin fanit. Kahden ensilevyn aikana yhtyeeseen rakastuneiden on asia vain sulatettava – yksittäisiä täysosumia voi tulla jatkossakin, mutta viiden tähden täyspitkään eivät Rivers Cuomon paukut enää riitä.
Se ei silti estä nauttimasta Weezerin tuoreemmasta linjasta. Bändin musiikkiin on aina ollut helppo uppoutua, eikä tämä tilanne ole Make Believen myötä muuttunut mihinkään. Välittömyys, hyvä fiilis ja omistautuminen ovat aina olleet iso osa Weezerin musiikkiin liittyvää kiehtovuutta ja näistä hyveistä se ammentaa yhä, vaikka kappalemateriaali onkin vuosien varrella heikontunut. Samalla näennäisen yksinkertaisuuden takaa on paljastunut joitain huomattavasti suurempia ja merkityksellisempiä arvoja – Weezerin myötä rockbändi on ensi kertaa saanut luvan olla samanaikaisesti hauska ja älykäs.
Make Believe on saanut äärimmäisen ristiriitaisen vastaanoton. Weezerin fani-armeija tyrmäsi ensimmäisenä sinkkuna julkaistun Beverly Hillsin, joka heidän mielestään oli ”teennäinen, muovinen ja typerä ralli”. Olen asiasta täysin eri mieltä. Beverly Hills on hieno ja tarttuva kappale, joka oikeamielisessä maailmassa olisi iso, vähintään Buddy Hollyn tasoinen, hitti. Näin ei kuitenkaan ole – kiitos lyhytnäköisten soittolistojen, jotka vajaassa kymmenessä vuodessa ovat ehtineet tuhota monipuolisen musiikillisen kasvualustan. Nyt nuorisolle mieluummin
tarjotaan muottiin valuttettua kiimaa ja kimallusta, kunnes he omasta aktiivisuudestaan riippuen löytävät tiensä toisenlaisille lähteille.
Levyltä löytyy myös kaksi muuta helmeä. Perfect Situation kuulosti alkuun vain arkkityyppiseltä Weezer-veisulta, mutta perin kerran jälkeen kappaleen todellinen viehätys paljastuu. Kolmas, ja ainoa ”vanhan ajan vallaton rykäisy”, on nimeään myöten ironinen We Are All On Drugs, jota hyräillessään Riversin huulilla on varmasti karehtinut vähintäänkin pieni hymynhäivä. Näiden kolmen täysosuman rinnalle bändi on loihtinut yhdeksän keskivertoa ja keskitempoista biisiä, joiden tehtävä on vain lätkätermejä käyttäen ”pelata nollanollaa”. Omiin ei saa mennä, mutta eipä vastustajankaan päässä juuri soi. Olisi kyllä saanut.
Vuonna 1992 Los Angelesissä laulaja-kitaristi, primus motor Rivers Cuomon, basisti Matt Sharpin ja rumpali Patrick Wilsonin toimesta perustetun iloisen voimapop-nelikon habitus on esikuviaan Pixiesiä ja Cheap Trickiä muutaman asteen nörtimpi. Kappaleiden rakentamisessa sympaattisella huuli poskessa –asenteella on tärkeä osa, mutta killeri-melodiat ja särökitaravallit ovat kuitenkin yhtyeen pääaseistuksen keskeiset tekijät.
Kotisivut: www.weezer.com
(Päivitetty 28.08.2008)
Kommenttien keskiarvo:
Levyn avaava Beverly Hills on taputuksineen lupaava, juuri sopivan tyhjäpäinen kesäbiisi. Perfect situationin kaltainen ralli tuntuisi syntyvän Cuomolta jo lähes itsestään. Kieli poskessa kasaridiskoava This is Such a Pity on joidenkin mieleen, mutta itse koin sen lähinnä sietämättömäksi. Sitten seuraakin liuta kelvollisia, mutta vähemmän säihkyviä rokkauksia. Pirteämpään meininkiin johdattaa taas My Best Friend, jonka uruilla kuorrutettu kitaravalli herättää levyn taas eloon.
Mielenkiintoista, että näin kesän korvilla Weezer julkaisee muutenkin kuin kantensa puolesta Black albumiksi soveltuvan levyn. Levyn sanoituspuoli on aikamoista ruikutusta, joka ilman Cuomon avoimuutta ja naiiviutta kävisi helposti sietämättömäksi. Onneksi kaiken keskellä bändi ei unohda huumoria ja pientä ilkikurisuutta, vaan on melankolisenakin enimmäkseen hauska.
Eli itse levyyn. Beverly Hills kuullostaa edelleen typerältä, vaikka sen kuuntelisi kuinka monta kertaa. Biisi on vieläkin typerämpi kuin maladroitin eka sinkku dope nose. This is such a pity ja freak me out edustavat hieman kokeellisempaa weezeriä, ja onnistuvatkin ihan hyvin. Loput onkin aikalailla samaa harmaata massaa joista edukseen erottuu Hold Me, Peace, My Best Friend ja The Other Way. Levyn kauhein biisi on ehdottomasti We are all on drugs. Vaikka biisi olisi kuinka tehty pilke silmäkulmassa, niin siinä on silti riversin ehkä noloimmat ja typerimmät sanoitukset eikä itse biisikään ole mistään kotoisin.
Veikkaisin että jos en olisi niin kova weezer-fani kuin olen, niin tämä levy ei saisi kuin korkeintaan kaksi tähteä. Pelkkä riversin ääni ansaitsee tähden jos toisenkin extraa. Loppujen lopuksi tulee muistaa että rivers & kumppanit ovat jo aikasta vanhoja miehiä laulamaan rohkaisu lauluja high school-nörteille. Enkä muutenkaa tiedämontaakaan bändiä joka vielä reilun kymmenen vuoden päästä debyytistään tekisi klassikko albumeja. Niin se vaan menee.
Ei sillä ettenkö edelleen mieleni salaisimmissa kätköissä uskoisi riversin tekevän seuraavaksi sen albumin jonka rinnalla pinkerton ja blue ovat heppoista kamaa...No, edellä mainittujen levyjen sinkkujen b-puolien (ja parin muun biisin esim. velouria & christmas song) kokoelmalla oltaisiin aika lähellä pinkertonin tappajaa...