Haastattelut

The Stillwalkers - ajatonta popmusiikkia melodiat edellä

09.02.2013Kuka bändissä vastaa mistäkin - kuka luo biisit, kuka päättää mikä sopii linjaan ja kuka sanoo milloin biisi on valmis?

Tuomo: - Markon kanssa esittelemme ideanpuolikkaita tai pidemmälle mietittyjä demotuksia, joita sitten treenaamalla sovitamme ja muokkaamme. Meillä on aika hyvä keskinäinen haju siitä, millaista musaa haluamme tehdä ja mitä toinen ideoillaan hakee. Joskus myös treeneissä syntyy hetkellisesti jokin idea, jota työstämme yhdessä pidemmälle. Eli varmaankin aika tyypillistä bändien työskentelyä. Monesti sovitukset syntyvät aika nopeastikin, minkä jälkeen hiomme yhteissoitolla biisiä lopulliseen muotoon. Laulumelodioista ja sanoituksista vastaa yleensä se, joka laulaa.

Marko: - Paljon syntyy myös materiaalia, mistä ei ikinä valmista tulekaan. Tosin sekin on kai aika tyypillistä musiikin tekemisessä. Mitään linjanvetoja ei bändin sisällä ole tehty siitä, minkä tyylistä musaa tehdään tai soitetaan. Uskon ja toivon, että nykyinen on juuri sitä mitä jokainen tahtoo tällä hetkellä tehdä. Varmaa on myös se, että sovitusvaiheessa jokainen joutuu aina välillä tekemään kompromisseja ja luopumaan jostakin - jos esimerkiksi se oma mehevä viiden minuutin kitarasoolo ei siihen biisin alkuun muiden mielestä sovikaan. Meillä on myös toivottavasti vielä paljon kasvuvaraa eikä EP olekaan kuulijalle välttämättä mikään lupaus tulevasta tyylistä tai esitystavasta, ainoastaan lupaus vähintäänkin yhtä hyvästä ellei paremmastakin musiikista.

Onko The Stillwalkers myös livebändi? Millainen?

Tuomo: - Onhan se. Tosin tällä hetkellä olemme tehneet vain muutamia keikkoja ja täytenä viisikkona vielä vähemmän. Kevääksi olemme sopineet kuitenkin joitain keikkoja ja lisää on tarkoitus järkkäillä. Sanoisin, että The Stillwalkers on monipuolinen, äänekäs ja sympaattinen livebändi. Ja koko ajan pääsemässä parempaan vauhtiin.

Millaisella ajatuksella valmistelette tulevaa pitkäsoittodebyyttiä - miten se tuodaan kuulijoille, millaista vastaanottoa odotatte, muuttuko jotain suhteessa EP:hen, mitä sen jälkeen tapahtuu?

Tuomo: - Emme vielä tiedä miten levy lopulta julkaistaan: haetaanko sille ulkopuolista julkaisijaa vai julkaisemmeko sen omin voimin. Aloitimme äänitykset viime vuoden lopulla, mutta nyt on ollut muiden kiireiden vuoksi taukoa. Tarkoituksenamme olisi kuitenkin saada äänitykset kevään aikana valmiiksi. EP:hen verrattuna albumi on varmasti hieman monipuolisempi. Uudet kappaleet ovat silti aika hyvin linjassa EP:n biisien kanssa. Voi olla, että mukana on myös joku EP:n kappaleista päivitettynä versiona.

Marko: - Ainakin yksi asia mikä nyt on toisin EP:n tekoon verrattuna on se, että nyt pystymme äänittämään ja miksaamaan sitä vähän laadukkaammissa olosuhteissa, eli jopa ihan oikeassa studiossa. Lopputulos on myös toivottavasti laadukkaampi niin äänenlaadultaan kuin sisällöltäänkin. Levyn valmistuttua aletaan varmaan taas pikkuhiljaa asennoitumaan uuden albumin tekemiseen. Toivottavasti keikkaa ja tunnettavuuttakin on jo silloin enemmän. Ja kuka tietää vaikka olisi taas lisää soittajiakin.

Tuomo: - Uusia ideoita näyttää syntyvän tasaisesti, joten materiaalia pitäisi ainakin riittää. Ja tosiaan, välillä olemme myös miettineet toisen kitaristin ottamista mukaan varsinkin livetilanteisiin. Eli sopivan osuessa kohdalle voi hyvinkin olla, että lukumäärämme kasvaa.

Miksi juuri The Stillwalkers kannattaa painaa mieleen?

Tuomo: - The Stillwalkersin musiikin ydin ei liity niinkään tiettyyn aikaan tai tiettyihin soundeihin, vaan menemme enemmänkin melodiat edellä. Siksi se on ajatonta popmusiikkia, johon on helppo rakastua. Olemme se kaikessa rauhassa omaa juttuaan rakentava yhtye, jonka alkuaikojen haparoivia keikkoja vahingossa todistaneet ihmiset pääsevät pätemään kokemuksillaan vuosienkin päästä baarien musavisojen jälkilöylyissä ja levykauppojen tiskien molemmin puolin.

Haastattelu: Ilkka Valpasvuo, kuva: facebook.com/thestillwalkers
Lukukertoja: 3458
Facebook
Artistihaku
Lue myös nämä
Haastattelussa myös