Haastattelut

Mummin Kullat toteuttavat unelmaansa

30.11.2017Allekirjoittaneen mielestä kolmikon tyyli ja tapa kertoa tarinoita on jotenkin ilahduttavan murheellista, sellaista suomalais-ugrilaista tilitystä jossa lasi on puolityhjä - ja seuraavassa hetkessä täysi. Biisit kirjoittava Veera kertoo, että tekstit ovat kelvanneet muille sellaisinaan, joten näkemyskenttä vaikuttaa olevan ehyt. Sovitukset sorvataan kolmestaan, mikä muuttaa toisinaan alkuperäistä rakennetta melkoisesti. Iida ja Mirja tekevät omat stemmansa melodian pohjalta, mutta sovittaminen on aina yhteistyötä, eivätkä muutokset pysähdy siihen.

- Äänityssessioissa olemme myös keksineet hyvinkin vaihtoehtoisia ratkaisuja saada kappale toimimaan. Levyn tuottaneelta Mikolta on myös tullut joitain hyviä ideoita.

Onko Mummin kullat keikkaileva yhtye? Ja jos on, niin millä soitinarsenaalilla biisejä soitetaan ja vaihteleeko se?

Mummin Kullat - Kyllä ollaan keikkailtu aika ahkerasti, soittimet on useimmiten samat, eli kitara, sello, kiipparit ja klarinetti. Rumpali on tosiaan ollut mukana muutaman kerran, hän soitti pahvilaatikkoa. Välillä ollaan käytetty huvittelumielessä taustanauhoja, joiden päälle ollaan soitettu ja laulettu, jotta kuulostaisi enemmän Ruisrockilta. Tykätään kovasti myös akustisista keikoista jos tila on tarpeeksi pieni.

Levyllä on tosiaan myös mielenkiintoinen annos elektronista materiaalia, esimerkiksi Maailman paskin nalle on aika dancettava runttaus ja omaan korvaani tarttunut Eläinteema käyttää palasia aika göstamaisesti. Miten nopeasti käy selville kuinka mitäkin biisiä tulee veivata, eli kuinka paljon folkkia ja elektroa pistetään mihinkin väliin jne.?

- Joidenkin kappaleiden kohdalla se on tuntunut luontevammalta. Tykätään kaikki myös elektromeiningistä, joten sitä tuli enemmän tai vähemmän lisäiltyä aika moneen kappaleeseen. Kyllähän siinä aikaa ja ajatuksia menee kun sille linjalle lähtee, vaihtoehtoja on rajattomasti. Ei myöskään ole toivottavaa että lauluissa olisi liikaa kaikkea ja tukkoinen tunnelma, ellei ole hyvällä tavalla tukkoinen. Sitten on joitain biisejä mitkä haluaa säilyttää mahdollisimman maanläheisenä, kuten Kaukana siitä ja PMS-valssi.

Kuka on se mummi, ja kukas teistä on sitten ukin kulta?

- Varmaan jokainen käy läpi henkilökohtaisia mummihetkiä, tulee ns. mummoiltua. eli jos näin voi sanoa niin kaikkien sydämessä asunee pieni mummi. Ukin kulta onkin sitten ihan toinen tarina....

Näin keskustelutuokio alkaa lähenemään loppuaan. Uutta musiikkia luvataan ja vaikka tikkejä on tullut liian kovan rock'n'roll elämän johdosta, niin eteenpäin mennään keikka kerrallaan. Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.- Hyvää syksyä ja joulunodotusta kaikille.

Kiitos samoin!

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Mummin Kullat
Lukukertoja: 4576
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös