Haastattelut

Runneltu – yhtye muutoksen kynnyksellä

23.04.2015

Runneltu
- Aivotyömaa EP:n biisit ovat oikeastaan lähempänä sitä vanhaa tyyliä millä vedettiin Selkärangan aikoihin ja sitä aiemmin. Biisit vaan ovat nyt parempia. Meillä ei ole mitään tiukkaa etukäteen päätettyä linjaa mistään genreasioista, että mikä voi olla Runneltua ja mikä ei. Rankemman puoleista musiikkia on tarkoitus soittaa ja teksteissä pitää olla ajatusta, mutta siinäpä se. Tämä mahdollistaa sen, että biisit voivat olla keskenään varsin erilaisia. Myös yhden biisin sisällä saattaa olla paljon monenlaisia juttuja. Monipuolisuutta tuo myös se, että säveltäjiä on kolme: Vesa, Santtu ja Sami. Erikseen ja yhdessä. Tuomas on heitellyt upeita ideoita rumpuasioihin. Kaikkien kädenjälki kuuluu.

EP:n viidestä biisistä yksikään ei kellottanut yli kahta minuuttia, mikä on allekirjoittaneen mielestäni yksi yhtyeen merkittävimmistä vahvuuksista. Muutokset ulottuvat kuitenkin myös tälle saralle, ja tulevalla pitkäsoitolla ei ole kuin yksi alle kahden minuutin mittainen biisi, ja yhtyeen itsensä mukaan kyseessä onkin uudenlainen Runneltu.

- Pari sekuntia kestävä grindcorepläjäys voi olla Runneltua. Pitkä ja junnaavaan tunnelmaan perustuva biisi voi olla Runneltua. Kolmetoista erilaista osaa sisältävä biisi voi olla Runneltua. Teemme erilaisia kappaleita, mutta ymmärrämme myös levykokonaisuuksien päälle. Tietyt biisit sopivat paremmin yhteen kuin toiset.

EP:n ja pitkäsoiton biisejä työstettiin aluksi yhtä aikaa, ja kun nämä kaksi erilaista kokonaisuutta alkoivat hahmottumaan, bändi päätti keskittyä yhteen kokonaisuuteen kerrallaan. Eli ensin EP ja sitten pitkäsoitto. Päädyitte työstämään myös uudelleen EP:n avauskappaleen Raivon vallassa. Miksi palasitte juuri tämän kipaleen pariin? Onko sillä jotenkin erityinen asema historiassanne?

- Santulla ja Vesalla oli Ohjelmansiirtohäiriö -niminen punk-sivuprojekti, jolle Raivon vallassa -biisi alunperin sävellettiin joskus 2006 tai 2007. Ohjelmansiirtohäiriö teki viisi biisiä, äänitti yhden bändikämppädemon ja lopetti huipulle. Pari vuotta sitten tuli mieleen, että Raivon vallassa -biisistä saisi pätevän Runneltu-kappaleen kun tekisi sen uudestaan. Biisin teksti syntyi aikoinaan kun alkoi tuntua siltä, että eihän tässä maassa ole kohta sananvapautta ollenkaan. Valitettavasti biisi on ajankohtainen tänäkin päivänä. Väärästä mielipiteestä loukkaannutaan suurieleisesti. Eri mieltä oleva yritetään vaientaa tai leimata pahaksi ihmiseksi. Ei kestetä sitä, että joku kyseenalaistaa. Paljon puhutaan suvaitsevaisuudestakin, mutta jos tulee paikka saattaa toinen ihminen huonoon valoon tahallisella väärinymmärtämisellä, niin tilaisuutta ei varmasti jätetä hyödyntämättä. Me olemme varsin rauhallista porukkaa, mutta epärehellisyydellä ja tyhmyydellä saattaa meidätkin saada raivon valtaan.

- Ajatteleminen, järjenkäyttö ja totuuden etsiminen ovat muutenkin sanomana monissa meidän biiseissä. Kaikkea pitää saada kritisoida. Pitää miettiä asioita eri näkökulmista. Pitää laulaa varsinkin niistä aiheista, joista ei saisi laulaa. Pitää rikkoa raja-aitoja. Toisaalta halutaan tuoda esille sitäkin puolta, että ei kaikki ole aina niin älyttömän vakavaa. Muistetaan myös ottaa rennosti ja nauttia elämästä.

Entä löytyykö näistä uusista kappaleista periaatteellista kulmakiveä? Kiteyttääkö jokin niistä mielestänne oleellisen Runneltu nimisestä yhtyeestä vuonna 2015, josta tulevaisuuden musiikkiarkeleogit voivat tehdä tyhjentäviä päätelmiä?

- Meidän punkimpi puoli tulee hyvin esille esimerkiksi Siantuntijat -biisissä. Jos taas kuuntelisi tulevan vielä julkaisemattoman pitkäsoiton läpi, niin pääsisi paremmin jyvälle siitä miten monipuolinen bändi olemme. Silloinkin jäisi tosin tämä punk-puoli pimentoon eli koko totuus ei sekään ole. Suosittelemme siis ottamaan ensin tämän Aivotyömaa EP:n haltuun ja myöhemmin pitkäsoiton kun se ilmestyy!

Otatte aika vahvasti kantaa siihen, miten elokuvat ja musiikki nostetaan helposti syntipukiksi, kun etsitään "syyllisiä". Oletteko kenties itsekin joutuneet joskus väärinymmärretyiksi?

- Onhan noita joitain tapauksia ollut joskus. Kuten Soitamme musiikkia -biisissä sanotaan: "toisille liian mustaa, toisille liian valkoista". Tulee vaan vähän skitsofreeninen olo jos ensin joku kauhistellen epäilee meidän olevan itse Saatanan asialla ja heti perään joku sanoo, että meidän musiikkia ei voi kuunnella kun se on liian hengellistä. Kuitenkin hyvä, että herättää tunteita! Pysymme aitoina. Olemme mitä olemme. Soitamme ja laulamme mitä haluamme.

Aivotyömaa äänitettiin Studio Watercastlessa, synnytysprosessin sujuessa ilman sen kummempia tuskia. Nyt olette siis työstämässä pitkäsoittoa, mutta koska sitä voi odotella kauppojen hyllyille ja mitä sen jälkeen?

- Olimme alkuvuodesta työstämässä pitkäsoittoa SoundSpiral Audio -studiolla Kouvolassa. Mestari Juho Räihä oli meille suosiollinen ja sai meidät kuulostamaan paremmalta kuin ikinä! Sokea hyppy nimen saanut levy on musiikkipuolen osalta saatu valmiiksi ja parhaillaan on kansitaiteen taiteilu menossa. Levy julkaistaan syksyllä ja silloin on tarkoitus myös soittaa keikkoja. Haluamme soittaa hyviä keikkoja. 5/5 tason keikkoja!

- Aivotyömaa EP:stä tuli sellainen kuin pitikin ja olemme siihenkin todella tyytyväisiä, mutta kyllä se pitkäsoitto on meidän mielestä parasta Runneltua ikinä. Kuten eräs jäsenemme totesi: "Niin narsistiselta kuin se kuulostaakin, niin olen kuunnellut pitkäsoittoa tänäänkin monta tuntia. Minä en vaan voi sille mitään, että minä pidän siitä." Tämä on muillekin jäsenille tuttu ilmiö.

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain on jäänyt sanomatta niin nyt olisi sen sanomisen aika...

Katsokaa YouTubesta Siantuntijat -musiikkivideo ja Soitamme musiikkia -lyriikkavideo. Tutustukaa www.runneltu.com sivustoon ja tilatkaa levyjä. Käykää keikoilla! Terveisiä Vikmanin Villelle! Mosh!

Kuvat: Noora Puistovirta
Mika Roth




Lukukertoja: 3338
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös