Klassikko

Young Marble Giants: Colossal Youth, 1980

04.12.2020Young Marble Giantsin saavutuksia vaatimattomissa oloissa korostaa entisest√§√§n my√∂s se, ett√§ j√§senet olivat kiekkoa teht√§ess√§ vasta h√§din tuskin parikymppisi√§. Toki kaikilla oli jo jonkin verran kokemusta b√§ndisoittamisesta, mutta Colossal Youth aurasi aivan uudenlaisilla postpunkin teill√§. Soundien minimalistisuus onkin yksi syy siihen, ett√§ albumi kuulostaa yh√§ t√§n√§ p√§iv√§n√§ tuoreelta ‚Äď aivan kuin demot olisivat vasta √§skett√§in nauhoitettuja. Paitsi ett√§ n√§m√§ eiv√§t ole demoja, vaan lopullisia versioita.

Albumista on tehty jo monta uudelleenjulkaisua, josta uusimmalla on mukana koko Testcard EP sekä Final Day -sinkun biisit, jo aiemmin kuultua Colossal Youthia lukuun ottamatta. Mukaan tälle uusimmalle laitokselle on kelpuutettu myös neljä siivua kokoelmalevy Salad Daysin kätköistä, sekä yksi Is the War Over? -kokoelman raita, Ode to Booker T. Viimeksi mainitusta voi jo löytää viitteitä progen ja rikkaampien virtausten jäljistä, sekä elektronisista maailmoista. Stattonhan perustikin pian Young Marble Giantsin hajoamisen jälkeen Weekend-yhtyeen, jonka esikoisalbumi ilmestyi jo vuonna 1982 niin ikään Rough Traden kautta, ja joka lähti seikkailemaan keveämpiin soundimaisemiin.Muista bonusraidoista etenkin discon (!) kanssa flirttaileva Clicktalk ja elektronisilla kokeiluillaan hämmentävä Have Your Toupée Ready ovat mielenkiintoisia musiikkiarkeologian löytöjä. Syvemmälle industrialin ja avantgarden syövereihin sukeltava The Man Shares His Meal With His Beast onkin sitten jo puhdasta äänitaidetta, jossa vastuu kuultavasta siirtyy kuulijalle, samoin kuin kaikki siihen liittyvät tulkinnat. Young Marble Giants oli jo selvästi valmis siirtymään eteenpäin, joten bändin kahden vuoden mittaiseksi jäänyt taival oli jo tehnyt tehtävänsä ja saavuttanut lakipisteensä.

Kokeilut ovat kokeiluja ja harvinaisia herkkuja on mukava maistella aina silloin tällöin, mutta itse suosittelen silti Colossal Youth -albumiin tutustumista nimenomaan alkuperäisessä albumimuodossa. Onkin mukavaa, että uudelleenjulkaisun tuplavinyylilaitoksessa alkuperäinen kiekko on omalla levyllään, ekstrojen ja bonusten täyttäessä puolestaan toisen levyn.

Mika Roth
Lukukertoja: 1887
Facebook
Artistihaku
Klassikoissa myŲs