Klassikko

Stone the Crows - Eräs kiehtovimmista 70-luvun alun brittirockin kakkosdivarilaisista

12.01.2024Stone the Crowsin toinen pitkäsoitto Ode to John Law ehti niin ikään ilmestyä vuoden 1970 aikana. Sen biisit ovat yhtyeen omia lukuun ottamatta Percy Mayfieldin käsialaa olevaa albumin päätöskappaletta Danger Zone. McGinnisin sävellyksistä Sad Mary, Love 74 ja Things Are Getting Better muodostui keskeisiä kappaleita Stone the Crowsin tuon aikaiseen keikkaohjelmistoon. McGinnis ja Dewar jättivät yhtyeen vuoden 1971 aikana.

Toukokuussa 2002 edesmennyt Dewar loi Stone the Crowsin jälkeen pitkäkestoisen musiikillisen uran Robin Trowerin yhtyeessä. McGinnisin ja Dewarin paikat Stone the Crowsissa ottivat Ronnie Leahy ja Steve Thompson. Samalla yhtyeen soundi muuttui aavistuksen suoraviivaisemmaksi progevaikutteiden vähentyessä.

Teenage Licks Samana vuonna ilmestynyt Stone the Crowsin kolmas albumi Teenage Licks saattaa olla yhtyeen diskografian laadukkain työ. Sen rivakan avauskappaleen Big Jim Salter riffiä Deep Purple lainasi kappaleeseensa Might Just Take Your Life, erääseen Burn-albuminsa kirkkaimmista helmistä. Sulavasti eteenpäin rullaava Mr. Wizard lukeutuu niin ikään pitkäsoiton laadukkaimpaan antiin. Sielukas One Five Eight on yhtyeen jo tuossa vaiheessa jättäneen McGinnisin käsialaa ja albumin päätösraita Seven Lakes kallistuu silkkaan progressiiviseen rockiin. Teenage Licksin ainoa cover on tyylitajuinen näkemys Bob Dylanin keskeiseen varhaistuotantoon lukeutuvasta Don't Think Twice, It's Alrightista.

Vuoden 1971 aikana Bell ehti vierailla Rod Stewartin lopullisella läpimurtoalbumilla Every Picture Tells a Story sen nimikappaleessa. Kolmas toukokuuta 1972 Leslie Harvey menehtyi soundcheckissä tapaturmaisesti sähköiskuun ennen Swansean Top Rank Suiteen sovittua keikkaa kosketettuaan samanaikaisesti kitaraansa ja maadoittamatonta mikrofonia. Hän menehtyi sekunneissa bänditoveriensa silmien edessä.

Stone the Crowsin kitaristiksi vaihtui Thunderclap Newmanissa soittanut ja myöhemmin ensisijaisesti jäsenyydestään Paul McCartneyn Wingsissä muistettu Jimmy McCulloch. Hänen kanssaan yhtye viimeisteli vuonna 1972 ilmestyneen ja joutsenlauluksi jääneen pitkäsoittonsa Ontinuous Performance. Kyseinen albumi oli yhtyeen diskografiasta ensimmäinen kuulemani ja samalla totaalisen kolahduksen aikaan saanut pitkäsoitto.

Laadullisesti Ontinuous Performance sijoittuu varsin lähelle edeltäjäänsä. Sen avaa komeasti jytisevä On the Highway, jota seuraa todennäköisesti albumin paras raita, Bellin sielukkaan laulusuorituksen ja Harveyn upean kitaroinnin yhdistävä One More Chance. Hienoisesti psykedeelisvaikutteinen King Tut sisältää Harveyn kitarataiturointia.Albumin kakkospuolen avaava Goodtime Girl lukeutuu McCullochin kitaroimiin kappaleisiin ja kyseisestä svengipalasta muodostui singleformaatissa hitti. Niagara on yli yhdeksänminuuttinen kahteen osaan jakautuva teos ja albumin päättää sielukas, Leslie Harveylle omistettu balladikappale Sunset Cowboy.

Stone the Crows lopetti toimintansa kesäkuussa 1973. Yhtyeen BBC:lle vuosien 1971 ja 1972 aikana työstämistä nauhoituksista on koostettu varsin kattava ja laadukas tupla-CD. Grant jatkoi Bellin managerina ja upea laulajatar julkaisi vuosina 1974 ja 1975 ilmestyneet sooloalbuminsa Queen of the Night ja Suicide Sal, joista jälkimmäisellä Jimmy Page vieraili kitaristina muutamassa biisissä. Bell oli myös solistina 80-luvun alussa vaikuttaneessa ja yhden albumin julkaisseessa yhtyeessä Midnight Flyer.

Asuttuaan Alankomaissa lähes kahdenkymmenen vuoden ajan Bell palasi Britanniaan alkuvuodesta 2006. Hän liittyi The British Blues Quintetiin, jossa jakaa lauluosuudet Zoot Moneyn kanssa. Muilta osin yhtyeen muodostavat niin ikään Stone the Crowsista muistettu rumpali Colin Allen sekä basisti Colin Hodgkinson. The British Blues Quintetistä on muodostunut merkittävä live-esiintyjä brittiläisessä ja eurooppalaisessa bluesskenessä. 12. tammikuuta 79 vuotta täyttävä Maggie Bell keikkailee edelleen silloin tällöin.

Pertti Pulkkanen
Lukukertoja: 459
Facebook
Artistihaku
Klassikoissa my�s