Klassikko

Rory Gallagher:Tattoo, 1973

02.03.2024Tyylillisesti kyseessä on monipuolinen albumi, joka toi Roryn biisintekijän kyvyt esiin hänen varhaisempaa soolotuotantoaan voimakkaammin. Ahkerasta keikkailustaan huolimatta Rorylle jäi aikaa kirjoittaa laadukasta kappalemateriaalia, josta Tattoo on suorastaan erinomainen dokumentti. Leppeästi käynnistyvä albumin avausraita Tattoo'd Lady yltyy intensiiviseen kitarasooloiluun ja suoranaisesta riffijärkäleestä käyvä Cradle Rock päätyi Joe Bonamassan versioimaksi hänen albumillaan A New Day Yesterday. Roryn originaaliversiossa hänen itsensä lisäksi pääsee loistamaan kosketinsoittaja Lou Martin. 20/20 Vision on akustisvoittoinen, Delta-bluesin tradition hengessä työstetty kappale. They Don't Make Them Like You Anymore sisältää hienoisia jazzsävyjä ja Livin' Like a Trucker vakuuttavaa wah wah-työskentelyä.

Pitkäsoiton kakkospuolen alkuun sijoittuu kaksi Roryn kitarajamittelua upeasti hyödyntävää numeroa, jotka ovat Sleep on a Clothes-Line sekä Who's That Coming. Balladikaunokki A Million Miles Away käy liki pitäen malliesimerkistä Roryn nöyrästä ja vilpittömästä lähestymistavasta. Hänen mainitussa kappaleessa hyödyntämänsä kitarasoundi tuli myöhemmin olemaan inspiraation lähteenä Eric Claptonille ja Mark Knopflerille. Albumi päättyy melko perinnetietoiseen bluesrockkappaleeseen Admit It, jolla on silti tarjottavanaan kiehtova laskeva riffi ja funkhenkinen bassokuvio.70-luvun lopussa Rory teki paluun voimatriotyyliin McAvoyn ja muun muassa The Sensational Alex Harvey Bandissa vaikuttaneen rumpalin Ted McKennan kanssa. Mainittu kokoonpano työsti vuosina 1978 ja 1979 ilmestyneet, ajoittain tyylillisesti jopa hardrockia lähestyneet albumit Photo Finish ja Top Priority, joiden biisiaarteistoon lukeutuvat Shadow Playn, Overnight Bagin ja Follow Men kaltaiset merkkiteokset. Mainittujen albumien keskeistä tuotantoa versioitiin vuonna 1980 ilmestyneellä Gallagherin kolmannella konserttitaltioinnilla Stage Struck.

80-luvulta alkaen Roryn levytystahti verkastui, mutta laatu korvasi määrän ja vuosina 1982, 1987 ja 1990 ilmestyneet pitkäsoitot Jinx, Defender ja Fresh Evidence ovat kaikki varsin onnistuneita albumikokonaisuuksia. Rorylle tehtiin maksansiirto, jonka aiheuttamiin komplikaatioihin hän menehtyi 14. kesäkuuta 1995 47-vuoden ikäisenä.

Pertti Pulkkanen
Lukukertoja: 389
Facebook
Artistihaku
Klassikoissa my�s