Haastattelut

Nancy - sattumaa ja tietoista muutosta

01.10.2014Mika: - No meidän oli alun perin tarkoitus mennä mökkeilemään porukalla, saunoa, rentoutua ja mitä nyt näitä on. Otettiin mukaan myös jotain sävellys-välineistöä, koska haluttiin kokeilla ihan vaan jos vaikka syntyisi jotain uusia ideoita. Kun oltiin viikonloppu siellä korvessa temmelletty, niin huomattiin, että meillä on tosi moneen biisiin pohjat valmiina. Siitä innostuneena sitten mentiin toisenakin viikonloppuna saunomaan ja otettiin enemmän soittimia mukaan. Lopulta meillä oli yli levyllisen verran matskua nauhoitettuna ja päätetiin työstää niistä valmis albumi.

Ari: - Näinhän se meni, mutta ei tämä nyt tietysti aivan vahinkoa ollut, eli olihan uuden levyn tekemisestä puhuttu ja kaikilla oli hyvin energiaa sen työstämisen aloittamiseen. Ehkä ennemminkin mielestäni tuolla mökillä se pakahdutettu energia päästettiin irti ja annettiin ympäristön vielä antaa soppaan viimeinen silaus. En usko, että levystä olisi tullut se mitä siitä tuli ilman ns. maiseman vaihdosta luonnon keskelle.

Jouni: - Luulen että tulevaisuudessa aiomme hakea taas erilaista ympäristöä ja lähestymistapaa levyntekoon. Meillä on aina ollut tapana haastaa itsemme niin musiikillisesti kuin metodien suhteen ja uskon sellaisen korttitalomaisen haurauden olevan yksi merkittävä tekijä siinä, että juttu säilyy tuoreena - sekä itselle että muille. En tiedä itsekään mitä odottaa seuraavaksi.

Uuden albumin materiaali syntyi siis nopeasti ja ylijääneistä raidoista kaksi julkaistiin viime vappuna seiskatuumaisena sinkkuna, jota painettiin vain 15 kpl. Todellista marginaalin marginaalia, sanoisin. Levyarviossa heitin ilmoille IAMX-yhtyeen soundillisena verrokkina, mutta ryhmä kiistää miltei yhtenä miehenä minkään suorien vaikutteiden olemassaolon. Jäsenistön musiikilliset maut poikkeavat toisistaan niin selkeästi, että kaikki vaikutteena saatu aines ajetaan vahvan Nancy-filtterin läpi.

Uuden levyn kappaleet ovat taatusti vaikeita toistaa yksi-yhteen live-tilanteessa, vai ovatko?

Ari: - Biisejä on sovitettu enemmän ja vähemmän live-tilannetta silmälläpitäen ja varmasti sovitukset myös elävät setistä toiseen. Mulla on myös sellanen fiilis, että nyt ollaan aika kovassa live-kunnossa ja koska biisit on tuoreita myös live-setissä, niin virtaa riittää.

Tapio: - Itse väitän että olemme tällä saralla Suomen parhaimmistoa. Live-tilanne on todellakin näkemisen arvoinen.

Mika: - Yksi-yhteen voisi olla vaikeaa, mutta kyllä me ollaan tosi hyväksi saatu hiottua live-sovitukset, ja ennen kaikkea sellaisiksi, että niistä välittyy juuri oikeanlainen tunnelma keikalla. Kaiken ei mielestäni tarvii mennä keikalla just niinkuin levyllä.

Olette käsittääkseni kotoisin Jyväskylästä, joka ei ainakaan vajaa viisi vuotta sitten ollut se kaikkein aktiivisin piste indie-musiikin kartalla. Miten kotiseutu on muuttunut suhtautumisessaan Nancyyn, vai onko kenties mitenkään?

Mika: - No eipä se kai hirveästi ole. Nyt ollaan tämän levyn tiimoilta kyllä päästy ihan paikallislehteen haastatteluun ja jotain muitakin sellaisia juttuja, joihin meitä ei aikaisemmin oltu pyydetty. On täällä tietty porukka, joka jaksaa kannustaa ja tukea. Ja kyllä Jyväskyläläisiä on kiinnostanut ostaa levyäkin enemmän kuin esim. vuosi sitten. Ei tämä siis vieläkään mikään indie-musiikinkeskus ole, mutta kyllä ihmisillä on kiinnostusta vaihtoehtoisempaakin musiikkia kohtaan.

Ari: - Eihän Jyväskylä tosiaan mikään indiefindiecentter ole, mutta kuten Mika sanoi, on tietty porukka joka meitäkin on hyvin kannustanut ja tukenut, ja kiitos heille siitä. Mukava on myös huomata, että kyllä siellä Jyväskylän keikoilla taas enemmän oli porukka yleisössä kuin viime vuonna.

Tapio: - Jyväskylästä löytyy mun mielestä paljon monelaista musiikkia ja myös monenlaista musantykkääjää mahtuu tähän kaupunkiin. Se miten se suhtautuminen on muuttunut on vaikea kysymys, mutta luulen että ne kaverit jotka hulluna tykkäili meidän vanhasta kattauksesta, ei ehkä ihan samalla tavalla syty tälle uudelle. Ja tietysti sama toisinpäin. Se mikä jostain tulee lisää, se aina myös jostain päästä häviää…ja näinhän se aina menee.

Nancy Albumin nimi on Seas Surrounding ja kannessa on neljä pingviiniä (bändi?) aika öljyisen näköisellä rannalla. Mitä haluatte viestiä levyn kannella ja nimellä?

Mika: - Levyn kansi ja nimikin viitaa sellaiseen ympäristöön mikä ei ole tuttu eikä turvallinen. Levyn teksteissä, kansikuvassa ja nimessä on jonkun sortin metafora.

Tapio: Mika is correct.

Ari: - Niin, pingut ei sinällään ollut hukassa kun ei ne tuolta oikeen mihinkään päässyt ja varmaan kässäsivät missä ovat. Ehkä jos niille antaisi tsäänssin, niin voisivat vaihtaa habitaattia. Huomasin myös juuri, että en juurikaan vastannut kysymykseen edes hipaisten.

Metaforaa ei siis avata vielä, joten tyydytään tilanteeseen. Entä mitä seuraavaksi tapahtuu? Onko luvassa sinkkuhittejä, kiertuetta, uusia julkaisuja tms.?

Mika: - Luvassa on varmaan uutta sinkkua/videota, lisää keikkoja ja kaikkea mitä nyt vaan on mahdollista tehdä tämän levyn tiimoilta. Paljonhan tässä on ollut vireillä, ja toivotaan et siistejä juttuja myös tapahtuu!

Tapio: - Kyllä.

Ari: - Luvassa on lisää Nancya monimuotoisessa paketissa! Kannattaa pitää silmät ja korvat auki!

Kuva: Nancy
Mika Roth
Lukukertoja: 2880
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös