Haastattelut

HMS Keelhaul – laiva ja sen miehistö

02.03.2017- Joo niihän se on. Monet kyselee tästä aiheesta et mitä se meinaa ja tuossahan se tulee selville, Me ite sanotaan et HMS Keelhaul on laiva ja me ollaan sen miehistö. Ollaanhan me välillä aika merirosvohenkisiäkin kyllä, se on vähä pakko kait olla nykypäivän musiikkimaailmassa jos meinaa saaha ittensä esille. röyhkiästi vaan.

- HMS etuliitteestä on paljon spekuloitu mutta se ei tarkoita His/Her Majesty's Ship, ehkä enemmän niinku Heavy Metal Ship.

Mahdollisen testin liittäminen tulvaisuuden suunnitelmiin saa tosin silmät tuikkimaan, joten varautukaa kaikkeen – vaikka HMS:n heput todellisuudessa melko rentoja ja helposti lähestyttäviä ovatkin. Musiikkinne on metallin ja rockin mielenkiintonen liitto, jossa omasta mielestäni NWOBHM ja modernimpi melodinen mäiske kohtaavat. Miten itse kuvailisitte musiikkianne jollekin, joka ei sitä ole aiemmin kuullut?

- No meriheviksi me sitä on sanottu ku ei me sitä oikee osata lokeroida (naurua), mut kai se sinne metallin ja rockin tienoille lipuu tämä laiva. Mehän ei olla kovin sidottuja metal genreen, vaa saatetaan välisä iha rokkenrolliaki töräyttää laivatorvista ulos.

Riffi on biisien kuningas, eikä syna/sample -kikkailuihin ole kuulemma sen suurempaa intoa lähteä. Entä mitkä bändit/artistit laskette vaikuttajiksenne? Itse olin ainakin kuulevinani vanhan kunnon Running Wildin ja Gamma Rayn, sekä Dickinsonin soolotuotannon...

- Gamma Rayn oon kuulukki verrattavan aiemminki, ja joo ehkä vähän tuo Brucen soolotuotanto ku nyt aattelee. Mut minä oon se joka vähiten tietää bändeistä meistä, vaikka tähän asti sävellystyöstä suurimmilta osin vastaanki.

- Omalta osalta isoin on varmastikki Iron Maiden. Ponkko on aina ollu enemmä Metallica miehiä ja minä taas Maideni, mut tuplakitarathan on vahvasti meillä esillä.Muita nimiä kaivellessa esiin nousevat vielä vanhemmasta kaartista Guns N' Roses ja Skid Row, sekä uudemmista bändeistä Avenged Sevenfold, Bullet for My Valentine ja In Flames. Eli kivijalka lepää lavealla pohjalla, mutta onko HMS Keelhaul keikkaileva kokoonpano ja jos on, niin mitä yleisön sopii odottaa kun saapuu keikallenne? Kannattaako eturiviin tunkea ja miten yleisön reaktiot saattavat vaikuttaa bändiin - vai oletteko teflonia tuolla puolella?

- On todellaki! Kovasti buukataan just vuotta 2017 tässä! Kannattaa tulla kattoon, kyllä me ollaan interaktiivisia yleisön kanssa ja sopii odottaa kyllä kunnon meininkiä! Haluan myös viitata siihen mikä on joskus ongelma pienissä paikoissa, ja joillain bändeillä monesti on se, että volume on kertakaikkiaan sietämätön. ei oo kiva korvalapuilla kuunella keikkaa. Ollaan reenattu dynamiikkaa myös paljon ja koitetaan pysyä inhimillisissä volumetasoissa vaikka tykit laulaa kyllä täysillä aina!

Levyn biisit ovat lähtöisin pääosin yhdestä kynästä, mutta bändidemokratia toimii kuulemma hyvin. Ja seuraavalla kiekolla kuullaan myös Ponkon ja Tomin kipaleita. Mutta kuinka paljon tämän nipun biisit muokkaantuivat muiden toimesta?

- Arch Enemies on Ponkon ja mun yheistyön tulos sävellyksen osalta. Faabio on auttanu teksteissä ja kappaleiden teemoissa ja monesti annan sille biisin mihin Faabio ideoi teeman ja pääpiirteittäin tekstittää. Joskus innostun ja saatan jopa tekstittää koko biisin ite jos flow on hyvä (naurua).

Entä voiko vokalisti Tomi vaikuttaa teksteihin joita hän laulaa?

HMS Keelhaul - Joo. Tottakai voi vaikuttaa ja monesti muotoillaan joitain sanoja jotka on esimerkiksi v****mainen lausua tai huutaa.

Esikoisalbumi on nyt ulkona, joten mitä seuraavaksi? Onko luvassa kovaa kiertämistä albumin tienoilta, vai joko seuraava studioreissu siintää kirkkaampana horisontissa? Entä mihin suuntaan tuleva materiaali tulee bändin tyyliä muokkaamaan?

- Joo nyt on keikkailua luvassa ja seuraavan albumin esituotanto on alotettu ja sekin siintää jo horisontissa!! Biisejä on monenlaisia luvassa seuraavalle levylle myös, ja meille tutuilla aluilla pysytään pääsääntöisesti, eli metallista hitaampaan rockiin, on mäiskettä ja on myös tunnelmallista "nuotiomeininkiäkin" tässä esituotannossa jo. Voitettiin muuten Metal Devastation Radion "Kuukauden Bändi" -skaba ja sekin puhaltaa kivasti tuulta purjeisiin nyt. Ei muutako uusia vesistöjä haltuun nyt yarr!

Mikäli HMS Keelhaul olisi laiva, mistä tahansa historian aallokon vaiheesta, niin se olisi...

- Varmaan se olis siellä Karibialla 1700 luvulla kulettamassa rommitynnyreitä ja välillä esiintymässä Nassaussa hahah!

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.

- Tässähän tuli hyvin käytyä läpi asioita, ei muutako liity meijän alati kasvavaan laivueeseen ja ota somesta meijät haltuun ja seuraa mitä HMS Keelhaulin kannen alla tapahtuu! HOOOURRAID!! Kiitos ja palataan taas asiaan!

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Jani Kakko
Lukukertoja: 2156
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös