Haastattelut

AOM lataa vastapalloon lisää vihaa, räkää ja kaoottisuutta

10.04.2019Bändin soundia ja ideaa yritettiin Noljakan mukaan muuttaa liiaksi, mutta nyt ollaan palattu takaisin omien vahvuuksien parin ja tehdään vain sitä, mikä tuntuu hyvältä ja oikealta.

- Tuotantoa otettiin aimo annos taaksepäin ja DIY:ta takaisin. Uuden sinkunhan on tuottanut ja miksannut rumpalimme Kusinaama ja musavideonkin on tehnyt kitaristimme Jimi Rectum. Kyseiseltä levyltä jäi kuitenkin muutamia hyviä keikkabiisejä, joita tullaan varmasti veivaamaan jatkossakin. Ja tulipaha kokeiltua toikin kortti.

Tuoreen sinkun saatteessa kerrottiin, että olitte jo pistämässä hanskoja naulaan tässä välissä. Miksi näin?

- Se on totta. Edellisen levyn julkkarirundin jälkeen takki oli oikeasti tyhjä ja motivaatio nollissa. Mikään tän ympärillä ei kiinnostanut vittujakaan. Myös ajatus kaikista mulkuista ympärillä lähinnä oksetti. Sitä ymmärsi, että nyt mentiin väärälle polulle koko isossa kuvassa.

Syntyi päätös pistää bändi hiljaisesti telakalle ja jäädä katsomaan, josko kipinä syttyisi uudelleen. Reilun puolen vuoden päästä tuli eteen jo aiemmin sovittu keikka, joka tietysti haluttiin hoitaa kunnialla. Soittokavereiden näkeminen tauon jälkeen uudelleen olikin sitten hauskaa, treenit sujuivat mallikkaasti, samoin keikka – livenähän AOM on ollut aina vahvoilla. Tauko oli siis jo osittain tehnyt tehtävänsä.

AOM - Jossain vaiheessa päätettiin sit Kusinaaman kanssa puolivahingossa, ja ehkä jopa kännissä, käydä treeniksellä ikään kuin tunnustelemassa, jotain uusia ideoita. Mä olin tehnyt roppakaupalla uusia biisejä, freshillä otteella, ajatellen ihan eri juttuja kun AOM:ää, mutta alettiin kuitenkin sit työstään niitä ja tuntu heti, että näinhän meidän pitää vetää. Hitaasti sitten homma lähti käyntiin ja motivaatio nousuun.

Bändin keikkatauko on edelleen päällä, tosin tarjotut hyvät keikat tietysti soitetaan. Noljakka toteaakin, että koskaan aiemmin ei ole tuntunut yhtä hyvältä olla bändissä. Tyyli on nyt kuosissa ja turhat pilvilinnat haipuneet, mutta musiikin terä ja tiukkuus ovat palanneet.

- Nykysinhän ei kiinnosta pätkääkään, jos joku ei diggaa meistä. Ne voi suksia vaikka vittuun. Enempi kiinnostaa jos joku tykkäilee. Joskus aikoinaanhan tuli seurailtuja kaiken maailman nettifoorumeita ja mietittyä joitain kommentteja oikein huolella vitutuksen kera. Nyt tuskin jaksan edes avata nettiä, saati jotain turhia foorumeja. Meitä saa vihata, mutta se ei aidosti kiinnosta tippaakaan.

Enteileekö Sairas mieli -sinkku myös uutta pitkäsoittoa tai EP:tä?

- Kyllä vain. Studio on varattu syksyksi 2019 täyspitkän äänityksiä varten. Parhaillaan on älytön treenaus sitä varten käynnissä. Tai ainakin pitäis olla (naurua). Pitkäsoitto on tarkoitus saada ulos tammikuun alussa 2020, sopivasti bändin 10 vuotisjuhlien kunniaksi. Juuri julkaistu Sairas mieli on kyseisen levyn eka sinkku.

Yhtye on julkaissut sinkun tiimoilta myös videon, jonka syntyprosessi oli myös kuoppainen. Ensin videon piti syntyä toisen tahon toimesta, mutta kaksi viikkoa ennen määräaikaa bändi huomasikin olevansa omillaan. Onneksi apu oli lähellä.

- Meidän Jimi taikoi homman kasaan noin viikossa, kunnon DIY-hengessä.

Entä kuinka helppoa tai vaikeaa videon luominen oli?

- Ei siinä mitään luotu. Kunhan mentiin Nosturiin treenikselle ja alettiin ryömiä vessoissa ja lattioilla ja välillä pyöriskeltiin sohvilla iljettävästi maskit päässä (naurua). Jimi sit editoi sen nopealla aikataululla ja saatiin kun saatiinkin video eteenpäin ja saman tien maailmalle. Jälkeenpäin voi sanoa, että onnistuttiin tolla aikataululla helvetin hyvin. Ja Kliseisesti (lisää naurua).

Bändin ronski ja välitön tyyli eivät ole osa suurta suunnitelmaa, eikä tyyliseikkoihin ole juuri jaksettu panostaa. Some-langat pidetään omissa käsissä, samoin myös kuvauslaitteistot – on se sitten hyvä tai huono asia.

- Kyllä toi Stupidon Joose, yritti ekan Stupido-levymme aikaan otatuttaa meistä jotain hienoja autotallikuvia, joissa istuskeltiin tyhmissä asennoissa asfaltilla. Joose yritti myös siistiä ukkojen, myönnettäköön tyhmiä "taitelija"nimiä. Eihän se oikein toiminut. Otettiin ne nimetkin nyt tässä sit takas!Tuon sinkkukipaleen lyriikoissa käsitellään – ymmärtääkseni – mielenterveysongelmia?

- Joo olet oikeassa. Tässäkin bändissä kyseiset ongelmat on aika vahvasti läsnä/esillä ja aihepiiristä on tullutkin jopa jonkinlainen punainen lanka meille - herravihan lisäksi. Kyseinen teksti pohjautuu aika pitkälle omiin tuntemuksiin, pahimmilla hetkillä omassa päässä.

Kuinka sairas tämä maailma siis on ja mitä halusitte välittää tällä biisillä sekä videolla?

- Maailmahan on yleisestikin ihan saatanan sairas. Ei tarvii paljon virikkeitä saadakseen inspiraatiota aihepiiriin. Ihan vaan, kun lähdet ulos tai avaat telkkarin, ni oksennushan siinä lentää kirjaimellisesti. Uutisiahan ei oikeestaan kannattais edes katsoa, tai kuunnella, mutta jossain määrin se on kuitenkin pakko, jos haluu olla edes jotenkin kiinni jossain.

- Kyllä meidän teksteissä aina aidosti ulostetaan se paska fiilis, joka maailman tämänkin hetkisestä menosta ja tilasta tulee. Eihän se mihinkään ole muuttunut ja tuskin muuttuu. Historia toistaa itseään ja aina tulee uusi sukupolvi ja herrat, jotka toistaa samat virheet. Mutta onpahan ainakin joku kanava missä pääsee saarnaamaan vitutustaan ja sylkemään demoneita ulos. Ihan sama kuuleeko sitä kukaan tai ei.

Onko AOM mahdollista nähdä lähiaikoina livenä - ja jos niin missä ja milloin?

AOM - Jep. Pääasiassa koko vuosi on pyhitetty uuden levyn tekoon, mutta just nyt huhtikuulle ilmaantui keikkoja. Soitetaan Stupidon 30v- klubeilla, Lahden Mössöllä 12.4 ja Helsingin Loosessa 13.4. Mukana meidän hengenheimolaiset Kumikameli ja Eestin veljet ja legenda JMKE.

- Lisäksi soitetaan vielä 26.4 Elmun baarissa ns. kotikentällä Nosturissa.

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.

- Asiaa tulikin jo tarpeeksi tähän kohtaan, mutta aina lopuksi pitää lähetellä terkkuja Toppo Koposelle ja haukkuu sitä vanhaksi ukoksi (we love you).

- Muuten ei tässä mitään. Homma tuntuu erittäin hyvältä. Nähdään keikoilla!

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Santtu Särkäs
Lukukertoja: 3650
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös