Haastattelut

Klara LaFleur - epäortodoksista leikkiä

10.05.2023



Näin "soft'n'sweet" materiaali on kummallista, koska periaatteessa se ei ole mitään mitä normaalisti kuuntelisin, mutta silti huomaan nauttivani loungeisesta soundista ja raukeasta fiiliksestä. Mitäköhän meissä kuulijoissa mahtaa tapahtua, jos – tai oikeammin kun – bändinne onnistuu nostamaan yhä panoksia? Mikä olisi Klara LaFleurin optimi?

- Optimi varmaan tällä hetkellä on olla liikkeessä ja löytää jotain uutta. Katson ennemmin viisi vuotta taaksepäin mitä tuli tehtyä kuin viisi vuotta eteenpäin mitä pitäisi tehdä. Tietämättömyys on rikkaus.

Nimenä Klara LaFleur on kiehtova, koska suoraa verrokkia ei historiasta löydy. Mahdolliset viittaukset populaarikulttuurin muihin tekijöihin ovat siis sattumanvaraisia, koska nimi pompahti kuuleman mukaan suoraan jostain alitajunannan syövereistä.

- Niin kuin aikaisemmin mainitsin niin olen suuri Debussy ja Satie fani, niin varmaan sieltä joku “ranskalaisuus” on tullut läpi. Nimestä saa väännettyä kuitenkin ihan merkityksellisiä tulkintoja.

EP:n biiseistä oli allekirjoittaneella aluksi hiukan haastavaa saada otetta, koska silkkiset soundit tuntuivat niin pehmeiltä ja kuulailta. Mieli tahtoo karata menneisiin kesäpäiviin ja ties minne biisejä kuunnellessa – mikä on siis hyvä asia. Kuinka tarkka kuva teillä oli nimenomaan soundimaisemista, kun ryhdyitte tekemään EP:tä?

- Itselleni soundimaisemilla on todella suuri merkitys musiikillisen kokonaisuuden rakentumisella. Olen todella suuri impressionismin ystävä ja tällä on varmasti suuri vaikutus maiseman tärkeyteen. Soundi referenssinä oli sellaiset nimet kun Men I Trust, Kate Bollinger ja Alice Pheobe Lou. Jarno Alho teki todella hienoa työtä miksauksen sekä Jaakko Viitalähde masteroinnin osalta.

Klara LaFleur Musiikkia luodessa luotettiin perusjuttuihin. Oskari rummuissa, Melik bassossa, Joonas kitarassa ja haastateltavana ollut Miikka hoiti pääosin kitarat ja laulut. Äänityksissä toimivaksi todettua kokoonpanoa tultaneen kuulemaan myös keikoilla. Koskettimet on soitettu vuoden 2004 Yamaha PSR-3000 laitoksella höystetynä muutamalla kitarapedaalilla, ja siinä se.

Rytmiryhmän soitot otettiin nauhalle treeniksellä, mutta muuten Joonaksen tai Miikan makuuhuoneet toimivat äänitystiloina. Jälki onkin kiistatta ensiluokkaista, joten hattua päästä kaikille osallistuneille, ja em. Alholle ja Viitalähteelle – sekä tietysti makkareille interiööreinä.

Koska yhtye sai alkunsa keikkapaikkona, niin olette selvästikin jo esiintyneet yleisöille. Miten keikat ovat sujuneet ja kuinka rahdun erilainen materiaali on otettu vastaan?

- Pari keikkaa on vasta takana tällä kokoonpanolla ja seuraava on tulossa toukokuun lopulla. Vastaanotto on ollut oikein positiivinen. Suomessa tehdään muutoinkin laadukasta rahdun erilaista musiikkia mikä on suuri ilo, varsinkin kun sille tuntuu olevan yleisöä.

EP:n viidellä biisillä ei vielä isoa settiä tehdä, joten löytyykö hihasta enemmänkin omia biisejä?

- Hihasta löytyy tavaraa enemmän kun kerkeää soittaa, albumin suunnittelu on aloitettu ja keikoilla kuulee jo maistiaisia.

Omia siivuja riittää, eikä bändin tarvitse turvautua covereihin. Seuraavaksi suunnitteilla on siis albumi, jonka julkaisua kaavaillaan vuoden 2024 alkuun. Ja sitä ennen on tietysti keikkoja, keikkoja ja keikkoja.

Näin juttutuokio on päättymässä. Epäortodoksista leikkiä – siinä on sanapari, joka jää mietityttämään. Klara LaFleur esiintyy seuraavan kerran itse asiassa jo tänään 10. toukokuuta Helsingissä Tenhossa kello 19, joten siellä ryhmän keikkakunnon voi jokainen halukas tarkistaa. Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi sen aika.

- Kiitos haastattelusta ja muistakaa rakastaa toisianne!

Juuri näin, ”all you need is love”, Desibeli.net kiittää.

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Klara LaFleur




Lukukertoja: 3872
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös