07.07.2025
Super Glue Anxiety on suomalainen kokeellista musiikkia tekevä bändi, tai noin ainakin albuminne saatesanoissa todetaan. Kokeellisuus voi olla melkeinpä mitä vaan, joten voisitteko hieman avata bändin syntyyn vaikuttaneita ajatuksia sekä ideoita. Mistä tässä lievästi Mr. Bunglea muistuttavassa projektissa on oikein kyse?
- Mr. Bunglen ensimmäinen albumi on kaiketi syypää tähän kaikkeen. Sieltä löytyy monenlaista tyylilajia ja se on antanut meille jonkinlaisia suuntaviivoja, että tuollaisia juttuja voi tehdä. Ja sitten kun ei haluta kuitenkaan suoraan matkia heitä, eikä meidän taidot siihen edes riittäisi, niin lisäämme keitokseen myös muita vaikutteita. Mutta tätä bändiä olisi tuskin perustettu ilman Mr. Bunglen olemassaoloa.
Yhtyeen ytimen muodostaa kaksi jäsentä: biisintekijä ja laulaja Juha Kraapo, sekä kitaristi Sami Räikkönen. Lisäksi miksaaja Samu Oittinen neuvoo herroja ongelmakohdissa ja tekee laadukkaat miksaukset. Kraapo olisi halunnut perustaa tämän henkisen ryhmän jo aiemmin, mutta vasta nyt taitotaso on saavuttanut pisteen, että toimeen kannatti ryhtyä.
Mitään keltanokkia duo ei suinkaan ole. Kraapo ja Räikkönen soittavat myös Black Dreams nimisessä bändissä. Räikkösellä on lisäksi hardcore punk -bändi Pohjasakka ja jotain muita virityksiä. Kraapolla on taas elektronista musiikkia Julian Faith ja Unleashed313. Mainittakoon myös lisäksi jo edesmennyt crossover thrash -bändi Discipline X.
Tuoreella First Row Seats -albumilla melkein kaikki on tehty kahdestaan, mitä nyt levyllä kuullaan joitakin vierailevia tähtiä ja sessiotyyppejä. Oletteko nyt sitten funkkareita, punkkareita, vai mihin laariin itsenne laskette?
- Kutsumme itseämme punkkareiksi, kun kummallakin on punk-taustaa.
Olette ahkera sinkkubändi ja julkaisitte sinkkuja viime vuonna neljä kappaletta. Oliko alusta asti selvää, että tästä kaikesta sukeutuu vielä pitkäsoittokin?
- Kyllä se oli alusta asti selvää. Albumin tekeminen ammattistudiossa on vain arvokasta puuhaa, joten me käymme äänittämässä 1–2 biisiä kerrallaan aina silloin tällöin. Aloittelevan bändin kannattaa julkaista singlejä ja hakea sitä kautta näkyvyyttä sekä seuraajia.
Entä kuinka albumin musiikkimaailma sai kehittyä? Siellä on aika veikeitä loikkia sivummalle. Dead Witch viskaa ska'n peliin ja funkkaus groovaa rockin, punkin sekä jopa metallin rinnalla. Onko tämä tarkkaa tieteellistä luomistyötä, vai enemmänkin kaaokseen perustuvaa evoluutiota?
- Tässäkin Bunglen eka albumi on viitoittanut tietä, siellä on aika paljon ska- ja funk -vaikutteita. Ja sitten se meidän oma punk-tausta tuo mukaan ska punkkia ja raskautta. Ja kyllä me olemme käyneet keskusteluja bändin linjasta. Päätimme ainakin sen, että emme halua olla pelkästään ska-bändi. Ja single Raiding England mietitytti aika paljon, siinä kun ihan tahallaan kierretään kaikki trendit ja lainalaisuudet mahdollisimman kaukaa.
Sinkku kannatti kuitenkin julkaista, eikä vain sen takia, että sillä haluttiin esitellä kokeellisen bändin eri puolia.
- Vastoin ihan kaikkia ennakko-odotuksia musiikkimedia ihastui tähän biisiin, ja se sai aikanaan radiosoittoa tosi paljon. Taitaa olla toiseksi suosituin biisi kuunteluissa mitattuna.
Mielestäni levynne on pohjimmiltaan hilpeän kevyt ja ilomielinen, mutta olen myös kuullut kuittailuja siitä, että olette "liian raskasta kamaa" ska'n kaveriksi. Onko tuo rajalla/rajoilla tasapainoilu enemmän etu kuin haitta?
- Emme oikeastaan enää mieti sellaisia asioita. Teemme ihan hyviä ja hauskoja biisejä. Jos joku tykkää, niin hyvä. Jos joku ei tykkää, niin sekin on ihan ok. Tällainen materiaali varmasti jakaa mielipiteitä todella paljon. Pahinta olisi olla siinä välimaastossa, että ihmisille on ihan sama ja vastaus olisi ”joo ihan kiva”. Me pyrimme siihen, että kuulija joko rakastaa meitä tai vihaa meitä.
First Row Seats on tosiaan ihailtavan runsas tapaus, eikä tässä ole todellakaan vielä kaikki. Pöytälaatikosta löytyy jo toinen albumi valmiina, sekä myös ylijäämätavaraa. Eli joku ystävällinen levy-yhtiö voisi nyt liittyä avoimin mielin mukaan juhliin, ja näin maailma olisi vieläkin parempi paikka elää.
Mikä biisi pääsi muuten ensimmäisenä mukaan esikoisalbumille ja mikä viimeisenä?
- Dead Witch oli ensimmäinen single ja riittävän hyvä biisi, että paikka albumilla oli ansaittu. Viimeinen taisi olla Welcome To Anxiety tai West Coast Porcupines. Anxiety on vähän sellaista sirkusmusiikkia. Meillä oli toinenkin sirkusbiisi, niin se toinen jätettiin pois, yksi sai riittää. West Coast tuli ihan loppumetreillä ja paineli ohituskaistaa pitkin muiden ohi. Siinä on hauskaa se, että reggae vaihtuu kesken biisin funk-poljentoon. Se oli niin erikoinen ratkaisu, että haluttiin sitten se mukaan levylle.
Henkilökohtaisia suosikkeja on aina vaikea poimia omista lapsista, mutta Kraapo nostaa esiin Sucking Like A Leech -raidan.