Ajankohtaista

Marraskuun albumikooste

04.11.2011


Hotel Venus Eri esittäjiä: Hotel Venus
Sonora OK

Levy-yhtiön historian toinen julkaisu (kahdeksan vuotta ensimmäisestä) kokoaa yhteen kuubalaisen boleron kevyitä rytmejä kultaisten klassikoiden merkeissä. Suomalaisen Peter Lomanin sovitukset ja trumpetti soivat komeasti ja laulajatkin tekevät kohtuullista kunniaa Ibrahim Ferrerille, mutta kun boleron kahliinnuttama tempo kappaleiden välillä vaihtuu joskus ja jouluna, ja rytmi ei silloinkaan, niin albumillinen kerralla on pikkuisen liikaa. Sympaattinen julkaisu, joka maistuu pienissä osissa, tuomalla pimeään vuodenaikaan valoa.

Heikki Väliniemi




Himanes Himanes: Rajanylitys
Killer

Ramopunkissa ei määritelmän mukaisesti voi liikaa livetä juuristaan. Innovatiivisuuden sijaan täytyykin arvottaa sitä, miten hyvin perinteet välittyvät ja onko biiseissä em. rajoituksista huolimatta ideaa. Himanes on jo parilla levyllään osoittanut osaavansa perusjutut sekä uskaltavansa ottaa askelia laatikon ulkopuolelle. Tismalleen sellainen on myös kolmoslevy Rajanylitys.

Mutta Himanesin hyvien ja huonojen ominaisuuksien suhde on edelleen väärään päähän kallellaan. Esimerkiksi ponnettomat, jopa kamalat lauluosuudet vievät huomion siltä, että parhaimmillaan Himanesia voisi luulla joksikin ensimmäisen aallon suomipunkin unohtuneeksi tähdeksi. Edukseen erottuvat Oikea väärästä tai 2000-luvun nuoret ovat hyviä punkrock-biisejä, joita kuunnellessa miettii, miten yli 20 vuotta sitten perustettu yhtye edelleen kuulostaa niin keskeneräiseltä.

Jani Ekblom


Anu Neuvonen Anu Neuvonen: Kuitenkin
Humble House

Anu Neuvonen hakee paikkaansa Yleisradion aikuiskanavan soittolistalta, tai kenties on jo löytänytkin sen. Artistin toinen albumi on jazzahtavaa rauhallista pop-musiikkia hieman Johanna Iivanaisen soololevyn tapaan. Sävellykset, pienet koukut ja laulu ovat parhaimmillaan osapuolilleen kunnossa. Avausraita Kohti kesää ja levyn nimibiisi kannattelevat vielä ihan omillaan ja kliseisiä parisuhde- ja erotekstejä jopa jollain tavalla arvostaa niissä hehkuvan rehellisyyden ansiosta.

Vaan pitkäsoiton mittaisena tulee valitettavasti seinä vastaan. Yli viisiminuuttinen radiohitti Posliininuket alkaa puuduttaa noin minuutin kohdalla eivätkä levyn muutkaan laulut tee siihen suurtakaan pesäeroa. Albumin loppupuolen Tähdenlento erottuu virkistävästi pelkkien koskettimien säestyksellä ja se olisikin ollut oivan katarttinen päätös pakollisen Kerran vielä -erohaikailun sijaan.

Heikki Väliniemi


Popa Chubby Popa Chubby: Back to New York City
Provogue

Popa Chubby on uhanalaista lajia: blues-kitaristi, joka osaa säveltää myös hienoja melodioita. Harmi, että hän kuitenkin keskittyy iänikuisiin alakulosävelten reippaan osaston kliseisiin, sillä Back to New York Cityn hienoimmat hetket löytyvät jostain ihan muualta. Pound of Flesh tartuttaa jossain Deep Purplen, Liekin ja Bob Dylanin välimaastossa ja yllättää akustisella soolollaan. A Love That Will Not Die on puolestaan alusta loppuun komea, perinteinen lauluntekijäballadi.

Leonard Cohenin The Future toimii pienen nikottelun jälkeen ihan kelvollisesti, mutta Keep Your Woodpile Dryn kaltaiset kuivat Susie Q -toisinnot ja toisesta korvasta ulos kulkevat bluesstandardit kismittävät. Toki myös Johann Sebastian Bachin Jesus Joy of Man’s Desiren kitaramasturbointiversiota olisi voinut harkita useammin kuin kerran.

Heikki Väliniemi


T For Three T for Three: T for Three
Omakustanne

Voidaan kai puhua jonkinlaisesta hämmennyksestä, kun T for Three -yhtyeen albumi pyörähtää soimaan. Ensimmäiset 20 sekuntia Keinu kanssani -ikivihreän viulu-harmonikka-introsta kun olisi voinut olla suoraan trenditietoisen Yonan levyltä. Näin rajusti on ympäri käyty ja yhteen tultu, sillä T for Three esittää 1950-60-luvun tanssimusiikkia. Siis Carola-osastoa kolmella naissolistilla, viululla, harmonikalla, akustisella kitaralla, pianolla ja kontrabassolla. Bändi ja laulajat ovat ensiluokkaisia, siitä ei ole pienintäkään epäilystä.

Yhtye mainostaa soittavansa aikakauden musiikkia ”uudella, tuoreella tavalla”, mutta varsin perinteiseltä se tähän korvaan kuulostaa. Maininnan arvoisia ovat kuitenkin erinomaiset laulustemmat sekä rakkaudesta musiikkiin kumpuavat soolot. Levyideana ikivihreiden esittäminen 50-60-lukulaisesti on kuitenkin hiukan vaillinainen. Livenä T for Three on takuulla katsomisen arvoinen, niin hienosti massasta erottuvat Vanhan veräjän luona, Kuiskaten ja Suklaasydän svengaavat ja Yön äänet ja Lennä mun lempeni laulu sykähdyttävät.

Heikki Väliniemi


Taistelukala: ...Ja taistelu alkaa
Woimasointu

Kerran ramopunk, aina ramopunk. Alan pidemmän linjan konkari Marko Tienhaara (alias Marty Blitzkrieg) on laittanut kasaan Taistelukalan, suomenkielisesti operoivan punkrock-orkesterin ja nyt on koittanut yhtyeen ensimmäisen täyspitkän aika. Bändin biiseistä on sinänsä vaikea kertoa mitään kovin valaisevaa, sointuja on kolme, paahto kulkee totuttuja uria, sanat käyvät yksinkertaisesti ja suoraviivaisesti kiinni erinäisiin epäkohtiin. Tienhaaran laulutyylin ja biisienkin puolesta yhtye muistuttaa enemmän Klamydiaa kuin Ramonesia, mutta nuorisoon iskevän rilluttelubändin leimaa Taistelukalalle ei oikein voi lyödä – sen verran voimakkaasti levyltä punk-henki tunkee esiin, ja siinä bändin tärkein ansio piileekin.

Muilta osin ...Ja taistelu alkaa on melko ponneton levy. Punkissa energian välittyminen on kaikkein tärkeintä, mutta Taistelukalan levyltä se ei punk-hengen mukana käy päälle tarpeeksi vimmaisesti, jos nyt vertaa epäreilusti vaikkapa hiljattain ilmestyneiden Wastedin ja Juggling Jugularsin pitkäsoittojen nostattamiin adrenaliinimääriin. Livenä yhtye pitäisi muutenkin kokea, sillä neljäntoista biisin mittainen kokonaisuus alkaa jo puolivälin paikkeilla maistua puulta, kun bändi keskittyy täysin perusasioiden asianmukaiseen hoitamiseen eikä sitten oikein mihinkään muuhun. Oma yleisönsä Taistelukalallekin löytyy sen itsensä tavoin rehdisti ydinasioille omistautuneesta väestä, mutta kolme sointuaan jännittävämmin haluavien kannattaa suunnata katseensa toisaalle.

Aleksi Leskinen




Lukukertoja: 4659
Facebook
Artistihaku
Ajankohtaisissa myös