Ajankohtaista

Lordiversity

29.11.2021Mutta, mutta, mutta… Sitten ovat ne muut levyt. Masterbeast from the Moon on puhtain mahdollinen kumarrus 80-luvun alun neoprogelle, jossa koskettimet soivat komeasti, sovitukset ovat laajoja ja biisien mitat venähtävät helposti pidemmän puoleisiksi. Moonbeast ja Celestial Serpents toistavat komeasti kasarikauden Yesin, Marillionin ja kumppaneiden sytyttämää liekkiä. Bells of the Netherworld pistää kauhuoopperalla piirileikiksi ja Robots Alive! raahaa jopa Elton Johnin samoihin bileisiin, eivätkä kantapäät edes kolise salin seiniin.

Lisää monttuja matkaan tuo vahvasti White Zombielta tuoksahtava Spooky Sextravaganza Spectacular, jolla ysärikoneet saavat takoa tanssittavampaa metallia kaiken kansan ihasteltavaksi/vihattavaksi. Siinä missä mestari Rob Zombie sai jo aikaan sitten syntetisoitua svengin, ovat Lordin keltanokat yhä kisällivaiheessa.

Paperillahan kaikki vaikuttaa vielä toimivalle. Skull and Bones (The Danger Zone) hyödyntää hieman kolikkopelisoundeja, mutta enemmän tämä on kromista pintakiiltoa, kuin mitään syvemmältä kumpuavaa industriaalista voimaa. Hitikäs Terror Extra-Terrestial menee osin hukkaan tässä seurassa, eikä ankkuriraita Anticlimax voisi osua otsikollaan oikeampaan. Rohkea yritys, tolpat vain kolisevat.

Koko paketin rohkein ja j√§rjett√∂min albumikokonaisuus on kiistatta 70-luvun discon kimalteesta innoittunut Shuperflytrap, joka on juuri nimens√§ veroinen kummajainen. Frankensteinin musiikkihirvi√∂ss√§ koneviulut vinkuvat, basso pumppaa ja tanssilattiat tampataan laukkakompilla. Mutta jos Kiss onnistui selviytym√§√§n omasta kiirastulestaan (I Was Made for Lovin' You), niin kyll√§h√§n Lordikin sen voi tehd√§ ‚Äď eik√∂ vain?Mikä järjettömintä: laboratorion hämärissä luotu sekoitus toimii ja Bella From Hell pistää ABBAn hehkumaan pimeässä. Macho Freakin ja Zombimbon tanssiessa jäsenet eivät jäykisty rigor mortisin käsissä ja sinkkuraita Believe Me saa todella uskomaan bändin missioon. Disco voi löytää rockin ja saada järjellisiä jälkeläisiä, mutta olosuhteiden on oltava äärimmäisen suotuisia. Vielä kun yhtye heittäisi joskus keikan, jolla kuultaisiin enemmänkin tätä herkkua…

Seitsem√§n levy√§ on kerta-annoksena huimaava, mutta jos aikaa vain l√∂ytyy ja tahtoa riitt√§√§, niin kovan paketin saloihin kannattaa tutustua pieteetill√§. Eik√§ t√§t√§ kaikkea sulatellessa voi olla miettim√§tt√§, ett√§ mit√§ kaikkea muuta ne matkasta tipahtaneet kolme muuta levy√§ olisivatkaan voineet tarjota jo koetun jatkoksi. Lordiversity rikkoo rajoja, kuten sen kuuluukin tehd√§, mutta kaikkea sitoo edelleen yhteen b√§ndin tyyli ja aihepiirien teemat. Eli uskallan v√§itt√§√§ kaikesta syntyv√§n jopa ehyeksi laskettavan kokonaisuuden. On ne vaan hurjia hirvi√∂it√§ ‚Äď ja niin monin eri tavoin.

Mika Roth
Lukukertoja: 1135
Facebook
Artistihaku
Ajankohtaisissa myŲs