Klassikko

Humble Pie: As Safe As Yesterday Is, 1969

03.04.2023As Safe As Yesterday Isillä julkaistuista kappaleista Bang ja What You Will päätyivät joulukuussa 1968 Johnny Hallydayn levyttämiksi kokoonpanolla, jossa Marriott ja Frampton olivat mukana. Vaikka mainitut kappaleet ovat yksinomaan Marriottin sävellyksiä, Johnny Hallydayn niistä levyttämät versiot työstettiin ennen Small Facesin tammikuuhun 1969 ajoittunutta hajoamista. Niinpä kyseiset biisit kreditoitiin Hallydayn albumilla sekä Marriottin että Ronnie Lanen nimiin.

Tuleva Angry Samoansin solisti Mike Saunders arvioi As Safe As Yesterday Isin Rolling Stoneen vuonna 1970 ja käytti arviossaan termiä heavy metal jo melkoisen varhain. Retrospektiivisessä arviossaan Martin Popoff antoi As Safe As Yesterday Isille kahdeksan tähteä kymmenestä, vertasi albumia tyylillisesti Rolling Stonesiin ja mainitsi sen olleen inspiraation lähteenä The Black Crowesille etenkin nimikappaleensa ja Desperation-coverinsa osalta.

Olin tutustunut ensiksi Small Facesin tuotantoon siitä toden teolla vakuuttuen. Ensimmäinen hankkimani Humble Pien albumi oli Immediate Recordsin julkaisemana vuonna 1977 ilmestynyt Greatest Hits, joka sisältää kappaleita Humble Pien kahdelta ensimmäiseltä albumilta, eli As Safe As Yesterday Isin lisäksi sitä seuranneelta ja niin ikään vielä vuoden 1969 aikana ilmestyneeltä pitkäsoitolta Town and Country. Greatest Hits on tosin otsikoltaan siinä mielessä harhaan johtava, että albumin ainoa singlemenestys on Humble Pien esikoisinglenä julkaistu ja brittilistan neljänneksi kohonnut Natural Born Bugie.As Safe As Yesterday Isin originaalipainoksen löysin joitakin vuosia myöhemmin ja mainitusta pitkäsoitosta on muodostunut itselleni Humble Pien tuotannon tärkein albumi. Tyylillisesti sitä voi pitää selkeästi Small Facesin tuotantoa raskaampana ja Pien voi tulkita jatkaneen musiikillisesti siitä, mihin Small Faces loppuvaiheessaan raskaimmillaan, eli Wham Bam Thank You Mamin kaltaisilla kappaleilla jäi.

Marriottin ja Framptonin työstämät kappaleet täydentävät upeasti toisiaan ja As Safe As Yesterday Is on eräs keskeisimmistä varhaista brittiläistä hard rockia muovanneista albumeista. Sen suosikkiraidoikseni ovat yhtyeen omasta tuotannosta osoittautuneet Framptonin todella sielukas I'll Go Alone ja Marriottin revittelevä Bang. Steppenwolf-cover Desperation päihittää mielestäni originaaliversion ja kappaleen vokaaliosuuksissa leadia laulavat vuorollaan niin Marriott, Frampton kuin ennen Pieta yhtyeessä Spooky Tooth vaikuttanut basisti Greg Ridley.

Hieman ennen traagista kuolemaansa tulipalossa huhtikuussa 1991 Marriott oli kasaamassa Humble Pieta uudelleen kokoonpanolla, jossa mukana olisi ollut myös yhtyeen loppuvuodesta 1971 jättänyt Frampton.

Pertti Pulkkanen
Lukukertoja: 959
Facebook
Artistihaku
Klassikoissa my�s