DVD

New Model Army & Sinfonia Leipzig: Sinfonia

01.11.2023Hieman eri kulmalla 40-päistä orkesteria hyödynnetään, kun Did You Make It Safe? -kappaleessa soittajat saavat muiden toimiensa lisäksi tuplata myös kaikuisena kuorona. Ensimmäisenä encorena kuultavassa Green and Grey -klassikossa estradilla on myös niukka joukko jäseniä, eikä bändin uran herkimpiin numeroihin kuuluva kaunokainen muuta tarvitsekaan. Muutama soittaja, intiimi tunnelma ja hetken taikaan lumoutunut yleisö, jolle Sullivan laulaa sydämestään.

Ihmiset istuivatkin kuuliaisesti konserttisalin tuoleilla koko ensimmäisen puoliskon konsertista, mikä tuntuu hiukan huvittavankin Sullivania. Toisella puoliskolla tilanne hitaasti muuttuu ja kun viimeisenä kuultavat Purity ja Vagabonds kajahtavat maisemaan, ei monellakaan tuolilla enää istuta. Asiat eivät kuitenkaan mitenkään karkaa käsistä, eivätkä juhlajuomat lennä seinille. Ennemminkin kaikki vain pitävät hillityn riemukkaasti hauskaa ja tunnelma vaikuttaa kotoisan intiimiltä jopa näissä olosuhteissa.

Konsertin laajuus ja silkan sovitustyön määrä yllätti ainakin allekirjoittaneen mitä positiivisimmin. Yli kahden tunnin annos tarkoin punnittua ja viimeisen päälle hiottua New Model Army -materiaalia vahvistettuna täydellä sinfoniaorkesterilla onkin melkoinen annos millä tahansa mittarilla mitattuna. Ensinnäkin Sullivanin kyky tulkita lyriikoita toisinaan hyvinkin vähän apuja ympärillään hakee vertaistaan. Nyt ei soi iso bändi ympärillä, toisinaan vain viulu, sello ja ehkä pari puhallinta –usein vieläpä juuri hiljaisuutta ja herkkyyttä korostaen.Uudistettu ja muokattu muoto ovatkin tuoneet kappaleista esiin puolia, joita niissä ei tiennyt edes olevan. Toisaalta Yinon ja yhtye eivät osta itseään ulos halvoilla viulu-sokeroinneilla, toisen luokan elokuvamaisuutta tavoitellessaan, vaan jokainen kappale tuntuu syntyvän uudelleen nimenomaan omilla ehdoillaan. Tästä hyvästä vielä suurin ja syvin kumarrus tekijöiden suuntaan.

Arvioitavaksi saatu DVD:n ja kahden CD:n paketti antaa konsertin kuvalla ja ilman. Vanhan liiton tapaan musiikki on kuultavissa myös kolmen vinyylilevyn ja samaisen DVD:n combona. Rajatumpi paketti pitää sisällään myös Blu-rayn, lisä-CD:n extrabiiseillä sekä 80-sivuisen kirjan, joten jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Ääniraidan tukevuus, kuvan tarkkuus ja ohjauksen taso ovat myös korkeinta mahdollista, kuten olettaa sopikin.

Mika Roth
Lukukertoja: 389
Facebook
Artistihaku
DVD-arvioissa my�s