Ajankohtaista

Status Quo – Official Archive Series Vol.1 & 2

25.01.2024Loppukeikka on luonnollisesti yhtä sirkusta ja ilotulitusta, johon kuuluvat olennaisina osina niin Rockin’ All over the World kuin vähemmän tunnettu Steamhammer-laina Junior’s Wailing, jota monet pitävät virheellisesti SQ-originaalina. Tallenteen sulkeva Rock’n’ Roll Music / Bye Bye Johnny räjäyttää loputkin kuvainnollisesta katosta taivaan tuuliin.

Archive Seriesin toinen osa on tallennettu vuonna 2012 Lontoossa. Tutun Intro/Caroline -alun jälkeen noustaankin Paper Planen kyytiin ja soundi on rahdun kirpsakampi, äänimaisema hitusen diskanttisempi. Kyse on pienistä nyansseista, mutta tämäkin saattaa vain hyödyntää yhtyettä. Kummallakin keikalla kuultavat Hold You Back ja Rain lasketellaan läpi rutiinin makua vältellen, mutta nyt etenkin ensinnä mainittuun 70-luvun herkkuun saadaan puristettua mielestäni hitunen lisää taikaa.

Lisää seiskarin kultakauden namia antaa Mystery Song, joka niin ikään saa melkoista kyytiä bändin käsissä. Kertoja saattaa olla tekstin puolella epävarma ja katuvainenkin, vaan ilmoille karkaa mielestäni tyystin toisenlaisia tuntoja. Luottonumero The Proposing Medleykin hamuaa näissä kinkereissä myös enemmän ilmaa siipiensä alle, kun tuttuja kulmia runtataan maisemaan hymyt korvissa.Ja hymyistä puhuttaessa: ristiriitoja bändin sisällä aikoinaan repinyt Marguerita Time kääntyy kuten isojen hittien kuuluukin, vaikka biisi on yhä varsin kaukana hard rockin ukkospilvistä. Fanienkin mielipiteitä jakavat pehmeämmät elementit tuovat ainakin kaivattua dramaan kaarta ja vaihtelua isoon keikkaan, joten paikkansa kaikella, sanoisin.

Loppua kohden tämäkin keikkatallenne turvautuu yhä useammin niihin tuttuihin ja turvallisiin numeroihin, enkä löydä In the Armyn ja Whatever You Wantin kaltaisista ikoneista yllätyksiä – tai kritisoitavaa. Vaan onko ne otettava mukaan joka ainoalle livejulkaisullekin? Onneksi The Christmas Medley rikkoo mukavasti isoa kuvaa ja viskoo ilmoille tuttujen joulubiisien statusquotettuja tekeleitä. Keikan sulkeva Burning Bridges puksuttaa myös vahvasti ja vankasti, kuinkas muutenkaan.

Tarina ei kerro kuinka pitkään Official Archive Series tulee jatkumaan, mutta jos jatkoa on luvassa, niin toivottavasti tuleville tallenteille löydetään ne pari kolme yllättävää numeroa per julkaisu. 33 studioalbumia kun on paljon, paljon biisejä, noin pikku vinkkinä.

Mika Roth
Lukukertoja: 517
Facebook
Artistihaku
Ajankohtaisissa my�s