Haastattelut

Kolmas ilmestys! ‚Äď tarinoita lopunajan kaupungista

25.08.2013Mainitsen levyarviossani sellaiset yhtyeet kuin Kuolleet Intiaanit ja Sielun Veljet mahdollisina vertailukohtina, mutta herrat katsovat saaneensa vaikutteita enemmänkin suurten vesien tuolta puolen…

Niklas: Mielestäni olemme enemmän velkaa mm. The Legendary Pink Dotsille, Skinny Puppylle ja The Residentsille kuin mainitsemillesi bändeille. Itse en juurikaan kuuntele suomenkielistä musiikkia. Suuri osa vaikuttajistamme löytyy myös elokuva- ja teatterimusiikkipuolelta, sekä kokonaan muista taiteenlajeista.

Toni: Samoilla linjoilla olen Niklaksen kanssa, paitsi että itselleni Ismo Alangon projektit ovat aina olleet mieluisia. Kenties musiikkimme tietty primitiivisyys ja visuaalinen ilme voi kääntää päitä mainitsemiesi orkestereiden suuntaan. Suurimpia suomalaisia vaikuttajia minulle henk.koht. ovat olleet Motelli Skronkle ja Marja Mattlar.

Elokuvamaisuus on kielt√§m√§tt√§ vahvasti mukana, mutta Mattlar oli melkoinen yll√§tysveto allekirjoittaneelle, vaikka nyt kun asiaa pohtii, niin tiettyj√§ teemallisia yht√§l√§isyyksi√§ voi kielt√§m√§tt√§ havaita. Suomalainen oudompi rock on viime vuosina ollut aika marginaalinen ilmi√∂, mist√§ moinen mahtaa johtua? Onko paine ‚ÄĚnormaaliuteen‚ÄĚ mielest√§nne lis√§√§ntynyt n√§in√§ aikoina?

T: On totta, että varsinkin suomalainen valtavirtatarjonta on viime aikoina ollut harmittavan mielikuvituksetonta. Underground-puolelta löytyy huomattavasti kiinnostavampaa materiaalia, mutta Suomen kokoisessa maassa marginaalimusiikilla on vaikea menestyä. Ehkäpä juurikin menestyspaineet pakottavat tiettyyn "normaaliuteen".

Kolmas ilmestys! Levynne on mielestäni erittäin näytösmainen ja teillä kummallakin on historiaa teatterin puolella. Onko Kolmas ilmestys! siis enemmänkin musiikkiteatteria?

N: Kolmas ilmestys! ei ole musiikkiteatteria. Live-esiintymisemme ovat performanssinomaisia kokonaisvaltaisia elämyksiä, joissa painaismaiset kuvat yhdistyvät muusikin luomaan lohduttomaan tunnelmaan. Albumimme toimii kuitenkin myös itsenäisenä teoksena, ilman visuaalisia ärsykkeitä (lukuun ottamatta kuuntelijan omia assosiaatioita). Teatteritaustamme näkyy varmasti live-esiintymisissämme siinäkin, että show't ovat osittain ennalta käsikirjoitettuja esityksiä, mutta myös spontaanille toiminnalle on jätetty tilaa. Debyyttilevyn tiimoilta tekemämme show't seuraavat aika pitkälti levyltä tuttuja latuja. Show uudistuu viimeistään saatuamme kakkosalbumin valmiiksi.

Albumin tarina sijoittuu kaupunkiin, joka vain odottaa omaa tuhoaan, mutta vaikka taivaanrannassa välkkyy ja tuhkasadettakin saadaan niskaan, ei kyseessä ole kuulemma post- vaan pre-apokalyptinen maailma. Paikka voikin olla periaatteessa missä tahansa, vaikka tekijät ovatkin livauttaneet teksteihin oman kotikaupunkinsa nimen, jonka tarkka kuulija voi huomata. Tarinassa ei ole suoranaista, erikseen esiteltyä keskushenkilöä, vaikka iso osa lyriikoista lauletaan ensimmäisen persoonan kulmasta - ainakin osittain. Kenestä tämä tarina kertoo? Meistä ihmisistä yleensä vai kenties ihmisten eri piirteistä tms?

T: Tämän voisi jättää kuuntelijan tulkinnan varaan. En halua pilata kuuntelijan matkaa omilla tulkinnoilla.

Levyst√§ on julkaistu my√∂s versio, jossa on mukana DVD. Hopeakiekolta l√∂ytyy yhtyeen t√§h√§n menness√§ julkaistut musiikkivideot ja videomateriaalia Kolmannen ilmestyksen ensimm√§iselt√§ live-keikalta marraskuussa 2012. DVD on osa albumin deluxe-versiota, jonka voi tilata ainoastaan suoraan tekij√∂ilt√§. Pakettiin kuuluu albumin ja DVD:n lis√§ksi mm. lyriikkavihkonen ja tarroja ‚Äď kaikki pakattuna hienoon samettiseen pussiin, joten rahalle saa todella vastinetta.

Musiikistanne nousee mieleen melko nopeasti öisen mielen karnevaali - eräänlainen David Lynchin Eraserhead, joka on päätynyt Rob Zombien ylläpitämään huvipuistoon? Mistä nämä vaikutteet ovat nousseet ja aiotteko seuraavaksi syöksyä entistä syvemmälle mielen yöhön?

T: Vaikutteiden alkuperää on vaikeaa eritellä - kaikki mitä luemme, kuulemme, näemme ja koemme vaikuttaa ilmaisuumme. Myös David Lynch varmasti on omalta osaltaan tekemisillään näkemyksiimme vaikuttanut, aika vahvastikin.

Kolmas ilmestys! Löytyykö synkimmässä yössä totuus meistä jokaisesta?

T: Tarpeeksi herkkä ihminen voi kohdata oman sisäisen totuutensa päivänvalossakin. Absoluuttista totuutta ei toki ole olemassa, mutta pimeys tuo helposti esiin asioita joiden olemassaoloa me emme halua itsellemme tunnustaa.

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi hyvä aika ottaa asia esille…

T & N: Toivomme, että mahdollisimman moni uskaltautuu lähtemään kanssamme matkalle, jota tarjoamme mm. albumin ja live-esiintymisten muodossa.

Yhtyeen voi n√§hd√§ liven√§ seuraavasti: 6.9. Turun Klubilla, 12.9. On the Rocksissa Helsingiss√§ ja 13.9. Porin Montussa. Esitys on osa Herr Emil‚Äôs Shock & Rock Circus -iltamaa, miss√§ on luvassa my√∂s sideshow-esityksi√§ ja burleskimeininki√§. Keikkojen ohella yhtye ty√∂st√§√§ musiikkia P√§iv√§npolttaja-nimiseen teatteriesitykseen, joka saa ensi-iltansa Turun Tehdas Teatterissa joulukuussa. Kyseess√§ on nukketeatteritaiteilija Ishmael Falken ohjaama ja k√§sikirjoittama ‚Äúvoimakkaaseen fyysiseen ilmaisuun pohjautuva nykynukketeatteriesitys, jossa k√§sitell√§√§n uutisten ja ihmiskehon vuorovaikutuksia.‚ÄĚ Kandelin n√§hd√§√§n esityksess√§ my√∂s lavalla ja Nybom toimii esityksen √§√§nisuunnittelijana.

Lisätietoja tuosta tapauksesta voi lukea täältä.

Kuvat: Jessica Kangasniemi
Mika Roth
Lukukertoja: 1408
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös