Haastattelut

Samanna - oivallista, hauskaa ja kuuntelijaystävällistä

04.12.2015Teksteissä on vahva arkisuuden fiilis. Ruohonleikkuri kertoo, niin, ruohonleikkurin vikuroinnista ja Syksyn salaisuus valottaa parisuhdeongelmaa. Syntyvätkö tekstit ensin, vai lähtevätkö kappaleet muodostumaan aluksi joistain tietyistä melodioista/riffeistä tms.?

- Useimmiten kappaleen teksti syntyy ensin. Minulla on monesti ollut jokin asia mielessä pidempään ja pienen hauduttelun jälkeen kirjoitan sen paperille. Haluan, että kappale on kuuntelijaystävällinen. Jos keksii hyvän kertsin, niin se on hienoa!

Varsinainen sävellys tapahtuu pianon kanssa ja bassoriffi tai soinnut tulevat esiin nopeasti, lisäksi Pesonen korostaa musiikin ja tekstin yhteensopivuutta. Onko sitten olemassa aihetta josta ei voisi tehdä kappaletta? Entä onko olemassa jokin tietty aihe josta haluaisit juuri nyt tehdä palavasti kappaleen?

- Minun tapani tehdä kappaleita pohjautuu elettyyn elämään. Asioihin, mitä minun pienessä elinympäristössäni tapahtuu. Aika vaikea olisi tehdä kappaletta aiheesta, joka ei tunnu itselleni tärkeältä asialta. Esimerkiksi tällä hetkellä en ole kiinnostunut haalimaan itselleni mahdollisimman paljon maallisia rikkauksia. Toki on monia asioita, joista pitäisi välittää, vaikka niitä ei omassa elämässä tapahdukaan. Koen kuitenkin, että sellaisista asioista on vaikea kirjoittaa, jos ei ole tarpeeksi perehtynyt asiaan. En haluaisi tehdä laulua, jonka tekstin takana en voi seistä myöhemmin.

- Yhteiskunnan kritisointi on toki myös suotavaa ja epäkohtien nostaminen esiin. En kuitenkaan juuri tuon tarpeeksi perusteellisen perehtymisen takia koe olevani oikea henkilö kirjoittamaan niistä. Toisaalta tein juuri kappaleen, jonka nimi on Tavaramania, joka on aika yhteiskunnan nykymeininkiä kuvaava kappale. Sitä tuli ajateltua tuossa hetki sitten. Pienistä asioista on kuitenkin kivempi kirjoittaa. Pienistä asioista voi tulla suuria.

- Olen pitkään yrittänyt tehdä jotain Ruohonleikkurin tapaista oivallista ja hauskaa kappaletta. Olen huomannut bändin lyhyen keikkauran aikana, että settiin tarvitaan enemmän niitä kevyempiä ja menevämpiä kappaleita.

Samanna keikkailee, mutta minkälainen yhtye Samanna on livetilanteessa?

- Juu, me olemme keikkailleet ahkerasti, viitisentoista keikkaa tullut tehtyä vajaassa vuodessa! Ohhoh! Meillä on kyllä mukavaa soittaa yhdessä. Pyrimme keksimään aina uusia tapoja soittaa kappaleet. Välillä tulee hulvattomia versioita improvisaatioon otollisista kappaleistamme.

Pesonen näkee myös vuorovaikutuksen yleisön kanssa tärkeäksi ja vaikka käytössä on ennalta suunnitellut settilistat, jättävät ne vielä paljon tilaa keskinäisen kemian räiskyntään. Mutta minkälainen on sitten sellainen mainio keikka, jonka jälkeen kelpaa olla tyytyväinen itseensä ja muuhun bändiin, ehkä jopa yleisöönkin?

- Hyvä keikka on sellainen, jossa on energiaa ja intensiteettiä, vuorovaikutus bändin sisällä ja yleisöön toimii. Se on kivaa, kun yleisö lähtee mukaan. Myös yllättävät ratkaisut biisin sisällä ovat virkistäviä. Jokainen keikka tuntuu itsestä yhtä tärkeältä ja jokaisen pyrkii soittamaan parhaiten.

Miltä näyttää Samannan tulevaisuus? Joko uudet seikkailut siintävät horisontissa, vai

- Ihan hyvältä näyttää. On mukavaa, kun on löytynyt soittajia, joiden kanssa yhteistyö toimii. Asiat ovat lähteneet kehittymään eteenpäin nopealla vauhdilla. Keikkoja buukkaillaan ja unelmiin on tullut kuva pitkäsoitosta...

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika...

- Tyypit kuunnelkaa meidän biisit netistä, ostakaa meidän sinkku ja tulkaa keikoille! Voi myös tykätä facebookissa sivuistamme, jossa tiedottelen keikoista ja muusta bändiin liittyvästä! Jos et ole facebookissa, niin keikat näkyvät myös Soundcloudissa.

Kuva: Mikko Kyrönviita
Mika Roth
Lukukertoja: 2978
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös