Samanna - oivallista, hauskaa ja kuuntelijaystävällistä
04.12.2015
Tamperelainen Samanna on yhtye, jonka kosketinsoittaja-laulaja Anna Pesonen perusti helmikuussa 2015. Anna Anna –yhtyeessä aiemmin vaikuttanut Pesonen jäi bändittömään tilaan vuonna 2010, tuon jälkeen hän yritti saada kasaan uutta yhtyettä Kuopiossa, mutta vasta muutettuaan elokuussa 2014 Tampereelle asiat alkoivat loksahtaa kohdalleen. Samannan ensimmäinen julkaisu on komea seiskatuumainen ja Pesonen vastaili Desibelin kysymyksiin Ruohonleikkuri -sinkun tiimoilta.
Niin, uuden bändin syntyminen otti aikansa, mutta miten asiat alkoivat loksahtaa paikoilleen?
- Minun hyvä ystäväni ja Ehkä, mutta tuskin -kokoonpanosta tuttu bändikaverini Inari Ruonamaa asui jo Tampereella ja kysyinkin lähtisikö Ruonamaa soittamaan bändiini. Aluksi ajattelin Ruonamaata kitaristiksi, mutta sitten päädyimme yhteistuumin, että basisti on tarpeellisempi bändiin ja Ruonamaalle tutumpi soitin. Rumpali Sebastian Krühn löytyi bändiin Salhojankadun pubin jameista, joita Krühn järjesti yhdessä Sami Sippolan kanssa. Helmikuussa 2015 pidettiin ensimmäiset treenit triolla ja treenien päätteeksi lähdettiin keikalle Vastavirta klubin yläkertaan. Niin, näin se syntyi ja kiittäminen on varmaankin kaikkia yhteensattumuksia, joka on tuonut kolmikon yhteen.
Samanna julkaisi seiskatuumaisen Helmilevyjen kautta ja allekirjoittaneen maailmaa lämmitti saada arvioitavaksi kunnon julkaisuja, eikä mitään ankeita latauslinkkejä. Sinkun kappaleet säveltänyt ja sanoittanut Pesonen on omien sanojensa mukaan itsekin fiilistellyt vinyylejä jo muutaman vuoden, mutta miten yhtye päätyi näinä (lataus)aikoina tällaiseen ratkaisuun?
- Sanoisin, että cd-single on kovin tylsä ajatus ja kasetti ei toimi singlenä. Nettiin on tullut omia demoja laitettua minun elämän aikanani, eli jotain itselle uutta oli toiveissa. Meidän musiikki myös sopii hyvin vinyylille!
- Ei meillä ollut ajatuksissa tehdä vielä julkaisua, mutta maaliskuussa 2015 meillä oli keikka Kirnupiimä-klubilla Tampereella. Klubilla soitti myös Risto Ylihärsilä, ja hän jutteli minulle illan aikana, että meidän pitäisi tehdä sinkkujulkaisu. Minä olin aluksi epävarma, että onnistuisikohan julkaisun tekeminen ja löytyisikö rahat omakustanteen tekemiseen. Asia jäi auki, mutta seuraavana päivänä päätin, että pitäähän sitä unelmia kohti mennä. Otin Ylihärsilään yhteyttä ja kyselin häneltä vinkkejä omakustanteen tekemiseen.
Ylihärsilä tarjoutui vinkkaamisen lisäksi äänittämään, miksaamaan ja masteroimaan Samannan biisit ja alkuvuodesta yhtye äänitti kolme kipaletta, joista Lyhyt argumentti jazzmusiikille jäi lopulta sinkun ulkopuolelle. Äänityksiin kutsuttiin myös Sami Sippola soittamaan saksofonia ja herra on tuon jälkeen täydentänyt Samannan livekokoonpanoa aina kun vain on muilta kiireiltään ehtinyt.
Kesäkuussa Samanna esiintyi Annikki Off –runofestivaalin oheistapahtumassa, kuten myös yhtye nimeltään The Mystic Revelation of Teppo Repo, jonka rumpalina sattui olemaan Helmi Levyjen Arwi Lind. Kosmista johdatusta tai ei, Samanna päätti esittää ideansa seiskatuumaisesta Lindille, ja käynnistyi tapahtumaketju jonka johdosta voin kuunnella nyt Samannan sinkkua.
Sinkun kaksi kappaletta liikkuvat aika hauskasti musiikin ihmemaassa. Jos ajatellaan että tuo maailma olisi siirtolapuutarha, olette ottaneet palasia aika monelta palstalta. Siellä on ainakin folkkia, poppia, singer-songwriter -fiilistä ja vähän jazziakin, vai kuinka?
- Juu. No tuo sinun keräämä yhdistelmä oli aika hyvä kombo. Kai sitä musassa on sitä mitä on tullut kuunneltua, tosin singer-songwriter osasto on jäänyt vähän vähemmälle kuuntelulle. Jazzista olemme ottaneet improvisoinnin ja pyrimme improvisoimaan kappaleita mahdollisimman paljon sen sävelletyn sisällä.
Teksteissä on vahva arkisuuden fiilis. Ruohonleikkuri kertoo, niin, ruohonleikkurin vikuroinnista ja Syksyn salaisuus valottaa parisuhdeongelmaa. Syntyvätkö tekstit ensin, vai lähtevätkö kappaleet muodostumaan aluksi joistain tietyistä melodioista/riffeistä tms.?
- Useimmiten kappaleen teksti syntyy ensin. Minulla on monesti ollut jokin asia mielessä pidempään ja pienen hauduttelun jälkeen kirjoitan sen paperille. Haluan, että kappale on kuuntelijaystävällinen. Jos keksii hyvän kertsin, niin se on hienoa!
Varsinainen sävellys tapahtuu pianon kanssa ja bassoriffi tai soinnut tulevat esiin nopeasti, lisäksi Pesonen korostaa musiikin ja tekstin yhteensopivuutta. Onko sitten olemassa aihetta josta ei voisi tehdä kappaletta? Entä onko olemassa jokin tietty aihe josta haluaisit juuri nyt tehdä palavasti kappaleen?
- Minun tapani tehdä kappaleita pohjautuu elettyyn elämään. Asioihin, mitä minun pienessä elinympäristössäni tapahtuu. Aika vaikea olisi tehdä kappaletta aiheesta, joka ei tunnu itselleni tärkeältä asialta. Esimerkiksi tällä hetkellä en ole kiinnostunut haalimaan itselleni mahdollisimman paljon maallisia rikkauksia. Toki on monia asioita, joista pitäisi välittää, vaikka niitä ei omassa elämässä tapahdukaan. Koen kuitenkin, että sellaisista asioista on vaikea kirjoittaa, jos ei ole tarpeeksi perehtynyt asiaan. En haluaisi tehdä laulua, jonka tekstin takana en voi seistä myöhemmin.
- Yhteiskunnan kritisointi on toki myös suotavaa ja epäkohtien nostaminen esiin. En kuitenkaan juuri tuon tarpeeksi perusteellisen perehtymisen takia koe olevani oikea henkilö kirjoittamaan niistä. Toisaalta tein juuri kappaleen, jonka nimi on Tavaramania, joka on aika yhteiskunnan nykymeininkiä kuvaava kappale. Sitä tuli ajateltua tuossa hetki sitten. Pienistä asioista on kuitenkin kivempi kirjoittaa. Pienistä asioista voi tulla suuria.
- Olen pitkään yrittänyt tehdä jotain Ruohonleikkurin tapaista oivallista ja hauskaa kappaletta. Olen huomannut bändin lyhyen keikkauran aikana, että settiin tarvitaan enemmän niitä kevyempiä ja menevämpiä kappaleita.
Samanna keikkailee, mutta minkälainen yhtye Samanna on livetilanteessa?
- Juu, me olemme keikkailleet ahkerasti, viitisentoista keikkaa tullut tehtyä vajaassa vuodessa! Ohhoh!
Meillä on kyllä mukavaa soittaa yhdessä. Pyrimme keksimään aina uusia tapoja soittaa kappaleet. Välillä tulee hulvattomia versioita improvisaatioon otollisista kappaleistamme.
Pesonen näkee myös vuorovaikutuksen yleisön kanssa tärkeäksi ja vaikka käytössä on ennalta suunnitellut settilistat, jättävät ne vielä paljon tilaa keskinäisen kemian räiskyntään. Mutta minkälainen on sitten sellainen mainio keikka, jonka jälkeen kelpaa olla tyytyväinen itseensä ja muuhun bändiin, ehkä jopa yleisöönkin?
- Hyvä keikka on sellainen, jossa on energiaa ja intensiteettiä, vuorovaikutus bändin sisällä ja yleisöön toimii. Se on kivaa, kun yleisö lähtee mukaan. Myös yllättävät ratkaisut biisin sisällä ovat virkistäviä. Jokainen keikka tuntuu itsestä yhtä tärkeältä ja jokaisen pyrkii soittamaan parhaiten.
Miltä näyttää Samannan tulevaisuus? Joko uudet seikkailut siintävät horisontissa, vai
- Ihan hyvältä näyttää. On mukavaa, kun on löytynyt soittajia, joiden kanssa yhteistyö toimii. Asiat ovat lähteneet kehittymään eteenpäin nopealla vauhdilla. Keikkoja buukkaillaan ja unelmiin on tullut kuva pitkäsoitosta...
Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika...
- Tyypit kuunnelkaa meidän biisit netistä, ostakaa meidän sinkku ja tulkaa keikoille! Voi myös tykätä facebookissa sivuistamme, jossa tiedottelen keikoista ja muusta bändiin liittyvästä! Jos et ole facebookissa, niin keikat näkyvät myös Soundcloudissa.