Haastattelut

Juhani 2000 – poprock-sinfonioita arjen pienistä ihmeistä

06.07.2017- Vaikka se saattaa siltä osittain vaikuttaa niin tämä ei ole erolevy. Tekstit on tarinoita ja fiiliksiä, mutta ei tositarinoita. Toki sitä käyttää omia kokemuksiaan ja tunnemuistia hyväkseen. Kyllä sitä tavallaan elää niitä fiiliksiä läpi samalla kun kirjottaa ja teksteistä tulee tosi henkilökohtaisia. Hyvät biisi-ideat rakentaa itse oman maailmansa ja sinne on helppo sitten sukeltaa syvemmälle. Ja mitä syvemmälle pääsee niin tuntuu että sitä henkilökohtaisemmaksi tekstit muuttuu. Tykkään siitä kun musiikkikappaleen sanat haastaa kuulijaansa.

Mikä kappale kiteyttää Juhani 2000 -yhtyeestä sen olennaisen?

- Tietty Juhani 2000 EP kokonaisuudessaan esittelee meidät mutta jos yksi biisi pitää valita niin kappale Juokse ehkä kiteyttää meidät parhaiten. Se teksti on mielestäni hyvä ja saatiin se biisi hyvin nauhalle. Kakkos EP toivottavasti paljastaa meistä myös uusia puolia.

Bändin tavoitteita ja vaikutteita pohdittaessa esiin nousevat Thin Lizzy, Mark Knopfler, Phil Collins, Bruce Springsteen ja Neil Young, jotka kaikki ovat tehneet omanlaistaan ja ajatonta musiikkia. Oma musiikkinne toimii muuten mielenkiintoisena vastapainona teksteille. Suoraviivaisen simppeli ja rauhallinen pop-rock kun virtaa luonnollisen ja pakottoman tuntuisesti, eikä äänimaisemaa ole tungettu täyteen vaan biisit saavat hengittää. Tuo saattaa kuulostaa helpolta, mutta todellisuudessa se on äärimmäisen vaikea piste saavuttaa. Oliko yhtyeen musiikillinen linja heti alussa selvä?

- Ensimmäiset kolme kappaletta, jotka tehtiin 2015 olivat kaikki aika erilaisia. Se oli kyllä näin jälkeenpäin mietittynä vähän hakemista. Ja sen jälkeen piti vuoden verran pyöritellä päässä bändin saundia ja miettiä sitä suuntaa mikä tuntuisi oikealta ja kiinnostavimmalta. Tällaisen musan tekeminen on ollut omassa mielessäni varmaan vuodesta 2009 asti, mutta silloin ei ollut taitoa ja osaamista, ja pää oli jumissa kaikenmaailman musiikkiopinnoissa. Kauan sitä ideaa on siis tullut tarkennettua.

Tulevia muutoksia pohdittaessa Grönroos arveleekin seuraavan levyn olevan menevämpi ja vähemmän synkkä, horisontin näyttäessä kirkkaalta ja selkeältä. Olette siis trio, mutta onko tilanne aina sama live-tilanteissa ja koetteko laajentumisen tarvetta esim. kiipparistin, toisen kitaristin tms. suuntaan?

Juhani 2000 - Triolla mennään, ja ehkä tarpeen tullen jatketaan esim. muutamalla taustalaulajalla. Sen suurempia laajennuksia ei ole aikeissa ainakaan nyt. Mun näkemys on, että live on live ja biisit saa olla keikalla elävästi erilaisia. Trio on tietysti haastava, mutta toimiessaan tosi tehokas. A-P ja Teemu ovat niin hyviä soittajia ja bändi toimii niin tuntuisi tylsältä koregrafioida ja sovittaa kaikki tila pois keikoilta.

Trio työstää paraikaa uutta EP:tä, jonka on tarkoitus ilmestyä kesän jälkeen. Albumin tekokin siintää haaveissa, mutta EP on muotona ja mittana kenties parempi juuri nyt. Mutta jos jokainen bändi on rakennus, niin Juhani 2000 olisi...

- Töölön Kisahalli. Se on aina täynnä kaikenlaista kaikenikäistä jengiä, joita kaikkia yhdistää yks asia. Siellä se on nimellisesti liikunta ja kuntoilu, mutta myöskin se on ihmisen kosminen yksinäisyys ja inhimillisen vuorovaikutuksen tarve. Se on jossain määrin ajaton ja samalla tosi toimiva paikka. Myöskin siellä on hyvä fiilis ja se on paikkana aika cool, mut ei tavallaan yhtään cool.

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Miro Palokallio
Lukukertoja: 3800
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös