Haastattelut

Jouni Aslak & Nousukauden Lapset – rakkauden ja ilmaston puolesta

23.09.2019Julkaisitte juuri Rakastan-sinkun, jolla rakkauden koukeroista kerrotaan hieman toisesta kulmasta. Rakkaus ja väkivalta, toisen sortaminen ja satuttaminen - nämähän ovat lähes tabuja jopa vielä vuonna 2019. Miten päädyit näin arkaan aihepiiriin?

- Juuri edellä mainitsemastasi syystä. Omassakin lähipiirissäni on ollut parisuhdeväkivaltaa, ja se tekee minusta tavallisen suomalaisen, koska elämme kotiväkivallan luvatussa maassa. Erityisesti siitä puhuminen tuntuu olevan vaikeaa miehille, joihin sitä on kohdistunut. Miehisyyden eetokseen ei sovi, että "heikompi" nainen olisi voinut satuttaa, ainakaan fyysisesti. Lähisuhdeväkivallan kokemukset ovat aina henkilökohtaisia, enkä sano tietäväni siitä oikeastaan mitään, mutta sen avoin käsitteleminen on varmasti tehokkaimpia keinoja saada sitä kitkettyä.

Kevään ja alkukesän korvalla ilmestyi puolestaan 050-sinkku, jossa altavastaaja oli päätynyt samaan aikaan oikeisiin ja vääriin juhliin. Jouni Aslakin mukaan kappaleet ovat ikään kuin kuvakaappauksia eri henkilöiden elämistä, tarinoiden limittyessä ja sekoittuessa toisiinsa.

Jouni Aslak on aikaisemmin tehnyt yhteistyötä joidenkin melko nimekkäidenkin artistin ja yhtyeiden kanssa, eikä oman bändin mukaantulo ole mullistanut tilannetta, vaikka pääpaino onkin kallistunut omalle ryhmälle. Työt valikoituvat sen mukaan, mistä saa vastavuoroista vuorovaikutusta.Leikitään pientä ajatusleikkiä: mikäli voisit juuri nyt lähteä työstämään aivan mitä tahansa, keiden kanssa tahansa ja budjetin kaltaiset murheet unohtaen, niin mikä mahtaisi olla lopputulema ja koska?

- Killereimpiä ideoita ei kannata päästää suustaan ennen kuin ne on toteutettu, mutta kuvan ja äänen liittoon se haaveeni liittyy. Musiikille intohimoinen animaattori olisi haussa. Luulenpa myös, että ensitöikseen Nousukauden Lapset viettäisi muutaman yhtäjaksoisen viikon studiossa paossa maailmaa. Hyvällä joukolla nauhalle eksperimentointi on lempipuuhaani, mutta siihen on harmillisen harvoin tilaisuuksia. Lisäksi sovittaja minussa haluaisi kehittyä. Vajaa vuosi sitten pääsin toteuttamaan konsertin 40-henkisen viihdeorkesterin kanssa, ja siitä jäi kieltämättä kipinä päästä joskus levyttämään omaa musiikkia sellaisen kanssa.

Toivottavasti haaveet toteutuvat, sillä Jouni Aslakin oma ”wall of sound” olisi taatusti jykevä kokemus. Entä mitä seuraavaksi tapahtuu julkaisurintamalla?

- Julkaisuja on tulossa, ja varmasti ripeämmällä tahdilla kuin aikaisemmin. Niiden muotokieli saattaa vielä elää, mutta tulevaisuudessa äänitteillä tullaan kuulemaan bändin kovaa ydintä. Rakkaus pysyy tutkimuskohteena jatkossakin. Höysteenä tullaan puhumaan myös ilmastosta, joka tarvitsee nyt todella huomiota.

Entä kuinka jalkaudutte lähiaikoina estradeille?

- Bändinä liikutaan seuraavan kerran On the Rocksiin 16.10. Afromikon laadukkaassa seurassa. Lauantaina 5.10. esiinnyn soolona Ufon Laulukerhossa Manalassa Helsingissä. Tuolloin on tilaisuus myös kuulla kappaleiden taustoista vähän kattavammin kuin bändikeikoilla.

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.

- Tervetuloa taistoon henkistymisen kuolemaa vastaan. Hyvät yhteistyöehdotukset otetaan vastaan aina, ja varsinkin ilmasto on asia, jonka eteen meidän täytyy tehdä töitä. En tiedä, voiko sähkökitaraa soittamalla parantaa maailmaa, mutta jos sovellutuksia on tarjolla, olen imussa.

Haastattelu: Mika Roth, kuva: Mikko Kananoja
Lukukertoja: 3931
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös