Haastattelut

Elmeri ja nynnyrokin uusi aalto

09.03.2022- No nää on tämmösiä hetkiä mun tajunnasta nää biisit. Levy ei ole tarinallisesti sellanen lineaarisesti seurattava kokonaisuus, vaan draaman kaari syntyy tunnelman kuljettamisesta, eikä niinkään konkreettisesta, yhtenäisestä tarinasta. Lähes kaikkia biisejä yhdistää kaipuu ja haaveilu jollain tasolla. Tuottaja Matias Kiiverillä on tosi laaja osaaminen ja tuntemus eri aikakausien saundeista ja hänen työskentelynsä on sellaista tosi tiedostavaa sen osalta, että tehdään indierokkia. Sit välillä sekoitetaan pakkaa ihan huolella.

Tästä päästäänkin pohtimaan, että mikä sitten on nynnyä ensinnäkään. Jotkin biisit soundaavat ja boogaavat kuin rock’n’rollin iso käkkäräpää Marc Bolan. Liekö hänkin sitten ollut sydämestään nynny, ken tietää…

Iso osa teksteistä on tosiaan kaipailevia ja ne vaikuttavat ainakin osin omaelämänkerrallisilta, kuten myös viimekeväinen Rokkenroll-sinkku. Ovatko nämä tarinoita Elmeristä, Elmerin kaltaisesta hepusta, joka ei ole suoraan hän, vai ovatko nämä vain tarinoita?

- Yli kaiken mua pelottaa aikuistuminen ja etsin musiikin kautta erilaisia lievityksiä siihen haaveilusta, kaipuusta ja rokkaamisesta. Sitä tää ehkä niinku pohjimmiltaan on, siis musan tekeminen ja ehkä se aikuistuminenkin? Niin ja tulevaisuus pelottaa aina. Menneisyys (ajan kultaama) ja nykyhetki (vaikka se on ehkä joku abstraktio menneen ja tulevan välillä?) on hyviä. Vaihtoehtoiset tulevaisuudet kiehtoo aina myös.Poprockin saralla jonkin saaminen helpon kuuloiseksi on usein mitä vaikeinta. Minusta albumin soundi on samaan aikaan tosi välitön, helppo ja kuulijaystävällinen. Kuinka asiat studiossa sujuivat ja kuinka pitkään työtä tehtiin?

- En oikein välitä sellaisesta tekemisestä, että on usemmat sessarit pidemmällä aikavälillä ja äänitellään eri mestoissa. Filut viuhuu ja läppärit käy kuumana. Tää oli tämmöstä hyvää ennesvanhasta meininkiä, että mä kirjotin biisejä ja sitten yhdessä tuottajan ja levy-yhtiön Ninnin kanssa valittiin sieltä kokonaisuus. Tai no okei, kyllä filut viuhui ja läppäri kävi kuumana, kun mä tein esituotantoa biiseihin itsekseni ja joitain niitä raitoja päätyi lopullisiin tuotoksiin. Äänitettiin Matiaksen kanssa kaikki lopulliset raidat purkkiin, oisko ollut kymmenessä päivässä Hollywood House studiolla. Oli tosi nasta meininki.

Kaksi heppua hoitivat siis lähes kaiken ja Elmeri painoi välillä recciä. Kiitokset lähtevät Jarno Alhon suuntaan mainiosta masteroinnista, mutta muuten Matias-velho hääräili studiossa itsekseen. Vaan nyt on studio jäänyt taakse, joten koska Elmerin musiikkia voi kuulla livenä?

Elmeri - 18.3. soitetaan Jyväskylän Ilokivessä. Varsinainen levynjulkkarikeikka Helsingissä tulee todennäköisesti huhtikuulle.

Minkälaisen kokoonpanon olet laittamassa kasaan?

- Mulla on tosi kiva pändi:
Kitara: Niilo Oikari
Basso ja taustalaulu: Mika Muhonen
Rummut: Tommi Jokinen
Laulu, kitara ja rumpukone - meitsi

Jos Elmeri olisi sarjakuvahahmo, niin minkälainen ja missä seikkailuissa häntä nähtäisiin? Ankkalinna vai Metropolis, Meri-Rastila vai Berliini?

- Tulevaisuus pelottaa mutta ehkä Elmeri olis kuitenkin jonkinlainen analogisen avaruusajan retroilija, ehkä asuis spaceranchilla tai kommuunissa jossain Jupiterin kuussa, jossa olis paljon kasveja ja vapaana kirmaavia eläimiä. Semmonen niinku tulevaisuus, joka tuntuu jotenki silti menneisyydeltä. Kitara ampuis ehkä jotain kämästä sähköä mut se enemmänki kutittelis mukavasti, kuin satuttaisi. Yks seikkailu vois olla jossain avaruusdiskossa ja toinen mystisessä Meri-Rastila -nimisen planeetan laguunissa.

Aikamoisia visioita, mutta pohdittaessa seuraavaa liikettä on se harvinaisen selvä.

- Seuraavaksi toteutan elämänmittaisen haaveeni, eli teen toisen levyn.

Lopuksi sana on vielä vapaa.

- Eletään ihan todella kummallisia ja kuumottavia aikoja. Suosittelen hyvää musaa jokaiselle oman ja läheisen ihmisen terveyden ylläpitämiseksi. Voi koittaa myös joogaa ja meditaatiota mut ei kannata suorittaa niitä liikaa.

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Venla Shalin
Lukukertoja: 3127
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös