DVD

The Damned: A Night of a Thousand Vampires

02.11.2022Klassikot ovat kuitenkin aina klassikoita ja vuoden 1980 The Black Album oli selvästi yliedustettuna setissä, kun 17 esitetystä kappaleesta peräti neljä on lähtöisin tuolta punk rockin klassikolta. Eiväthän kaikki biisit kuulosta tässä päivässä enää niin raskailta, mutta yhtä kaikki siivut saivat väkeen aina tarvittavaa eloa ja omaavat edelleen teräviä koukkuja. Plan 9 Channel 7 puraisee kuin nälkäinen vampyyri ja Dr. Jekyll and Mr. Hyde ei ole menettänyt unssiakaan goottilaisesta synkkyydestään, joka albumin ilmestymisen aikoihin ryhtyi tummentamaan bändin tyyliä.

Kun painopiste siirtyy yhdelle puolelle, on jotain muuta tietysti heivattava pois tilaa antamaan. Niinpä vuoden 1985 Phantasmagoria sivuutetaan vain yhdellä biisillä, tosin kalmakkaasti svengaava Grimly Fiendish onkin vastavuoroisesti mielestäni koko keikan terävintä antia. Näissä kohdin kosketinsoittaja Monty Oxymoron pääsee myös hohtamaan koko rahan edestä ja estradille nousee myös trumpettia töräyttelevä herrasmies.

Smash It Up ja Dozen Girls ovat varhaisia helmiä, jotka eivät ole mahtuneet harmillisesti mukaan. Anything-pitkäsoitolta on kelpuutettu mukaan myös vain yksi raita, mutta Tightrope Walk kiistatta vahvistaa konserttia niin musiikillisesti kuin show’hun mukaan otetulla trapetsiosuudellakin. Kaikkea ei voi tietenkään kuulla, mutta tiukat valinnat ottavat joskus pannuun.Klassisen esikoisalbumin ykkösbiisi Neat Neat Neat saa tietysti väkeen liikettä, mutta todellinen pommi syntyy vasta kun kappaleeseen upotetaan pitkä pätkä Bauhausin Bela Lugosi’s Dead -biisiä. Harva selviäisi moisesta liikkeestä, mutta The Damned ei olekaan kuka tai mikä tahansa.

The Damned tuli, näki ja voitti, sillä komeasti valmisteltu ja toteutettu konsertti on kaikkea muuta kuin nippu ikääntyneitä miehiä soittamassa osuuksiaan. Kaikki pistävät kaiken yhä peliin osoittaen, että rockin saralla ikä on vain yksi numero. Eikä elävien ja kuolleiden välillä ole aina niinkään paljoa eroa.

Mika Roth
Lukukertoja: 1088
Facebook
Artistihaku
Lue my�s n�m�
DVD-arvioissa my�s