Ajankohtaista

Jukka Takalo: Syntymättömien sielujen soulia - äänityksiä 2013–17

03.11.2023Onneksi Takalon sielusta löytyy aina valoisampiakin puolia ja iloisempia kamareita. Jokainen tarvitsee rapsutusta ja oudon tutun melodian mukana voi hyräillä ilman itsesyytöksiä. Ultraääniä näkee ajatusten harhaillessa, kuinka uusi aika heiluu ja potkii ruudulla. Elämän solmukohdat ja suuret risteykset saattavat vilahtaa toisinaan nopeasti ohitse, mutta niihin voi myös helposti palata.

Suorastaan filosofiseksi äityvä Onko väliä kuka vetää? ei ole tarina revolverisankareista tai vedonlyöjistä, vaan se pohtii elävän musiikin merkitystä ihmisten itsensä määrittelyn kummissa labyrinteissa. Kuka siis vetää keikan ja kenelle, mihin se kaiketi johtaa ja mihin kaikkeen se voisikaan johtaa? Heppoisempi tekijä saisi pään kivistämään, mutta kuten tuli jo todettua, Takalo ei olekaan kuka tahansa vaan toisinaan jopa Suomen kuningas – sanojen työstössä nyt ainakin.

Monet sävelkulut kuulostavat vaarallisen tutuilta ja biisien osia on käytetty sittemmin hyödyksi täällä ja ehkä hiukan tuollakin. Joukossa on kuitenkin voimaa, sillä yhdessä tämä tuokiosuma ja biisirypäs kerää ympärilleen riittävästi hattaramaisia pilviä, eri tavoin loistavia aurinkoja ja pari kuutakin taivaalle. Saa niistä aina yhden pienen universumin luotua.Pöytä on tyhjennetty liian vanhoiksi ja/tai toimimattomiski tuomituista viritelmistä ja tulevaisuus hohtaa jo horisontissa. Onko oikeus siis tapahtunut, kävikö kuten pitikin käydä? Mielestäni mm. kauniin kaihoisa Valse twiste olisi pystynyt enempäänkin oikeissa olosuhteissa. Kauniiksikin haukuttava Vuodet ovat kuin nopeusmittari ei elä edes minuuttia, mikä on puolittainen rikos. Valmiimpaa laitaa edustavat rockin rymistely Hattu ja reppu sekä elektronisemmin muljahteleva Pelko on aasimme, joista olisi niin ikään voinut tehdä jotain toisenlaista. Jos, jos, jos, tässä sitä sitten halotaan hiuksia ja olen astunut omaan ansaani.

Ollaan siis vain tyytyväisiä siitä mitä on saatu ja päätetään lasin olevan puolitäysi. Eli kiitos Jukka ja jatka arvokasta työtäsi myös tulevaisuudessa. Vaan mihinkäs se otsikossa mainostettu soul nyt oikein jäi?

Mika Roth
Lukukertoja: 549
Facebook
Artistihaku
Ajankohtaisissa my�s