Julkaistu: 10.06.2007
Arvostelija: Ilkka Valpasvuo
Indie Jones
Ensi kuulemalta ajattelin että nyt on I Was A Teenage Satan Worshipper ja bändin luomisvoima Pasipetteri Viitanen lyönyt kirveensä kiveen. Tamperelais-yhtyeen debyytiltä tuntui nimittäin aluksi puuttuvan kaikki se sympaattisuus, iskevyys ja hyvällä tavalla hölmön halpa kahkoaminen, jotka tähän mennessä ovat olleet ne syyt miksi bändiä on tullut hehkutettua. Mutta ensivaikutelma voi pettää.
Pidempään kuunnellessa Whatevernights parantaa osakkeitaan. Kyseessä on huomattavasti vakavavamman oloinen, välillä kieltämättä hiukan liiankin tosikon oloinen albumi, mutta kyllä sitä aiempaa vakavanaamaista virnuiluakin löytyy. Albumi on aiempaa elektroninen, huminoineen ja surinoineen silti edelleen rockisti kaahaava. IWATSW on edelleen rock-bändi, sellainen säröinen ja uhmakas. Täysin intsrumentaalit elektro-säröilyt ovat onneksi edelleen mauste eivätkä pääasia. On myös hauskaa sinänsä että nyt kun yhtyeestä löytyy eläväinen rumpali, on Viitasen soolona toteuttama debyyttialbumi entistäkin koneisempi. Mitenhän mahtaa yhtyeen uusi soundi livenä toteutua?
Heti levyn riehakkaan hillitty kakkosraita Heavy Metal Nation ja lasersodan ja sen tutun Worshipper-hymy-urpoilun loistavasti risteyttävä Boys Are Pigs ovat loistavaa jatkoa yhtyeen aiemmille hiteille. Suoremmat rockit kuten Dream People toki rullaavat ja surraavat hyvin, mutteivät oikein nosta innostusta. Hiukan häiriintyneen, Pumpkinsin mieleen tuovan Johnny From The Dark Siden nostan toki soittolistalle. Elektro-häröilevimmistä raidoista esimerkiksi Drop Your Gun! toimii hyvin. Parhaimmillaan yhtye silti taitaa edelleen olla jossain rockin ja elektron puolivälissä, kuten hienosti kasvavalla Hands On The Wheelillä. Myös kiirettömästi pohdiskeleva This Boy Can´t onnistuu nousemaan esiin. Silti: Olisi tältä levyltä useamman raidan voinut suosiolla karsiakin…
Tamperelaisyhtye aloitti yhdistelemällä tummanpuhuvan maanisia konetaustoja hilpeän energiseen poppiin raivokkailla kitaravalleilla ja lelu-urkusaundilla. Vuoden 2007 debyytillään Whatevernights nelikoksi kasvanut yhtye vakavoituu säröisen elektromaailmaan suuntaan. Kakkoslevy The Lemonade Oceanilla soi modernein maustein sävytetty 1980-luvun uusromanttinen synthpop, flirttaileva electroclash sekä Suiciden ja The Jesus & The Mary Chainin suuntaan kumartava, vahvalla säröllä maustettu vaihtoehtorock. Kolmas albumi Strange Lights kaventaa synan asemaa ja lisää laulua kokonaisuuteen.
Yhtye jäi vuonna 2015 tauolle ja kahdeksan vuotta myöhemmin julkaistu kuudes albumi, Blood North muunsi soundia ambientin suuntaan. Yhtye ei ole keikkaillut, eikä myöskään suunnittele sen aloittamista.
Linkit:
facebook.com/iwatsw
(Päivitetty 22.11.2023)
Kommenttien keskiarvo:
Oli helpottavaa huomata, että sen harvan kerran kun ostaa jonkin levyn täydellä hinnalla kaupasta, rahat eivät mene kankkulan kaivoon. IWATSW on onnistunut muokkaamaan soundiaan juuri sopivasti tehden siitä elektronisempaa ja samalla yhtenäisempää. Vaikka silkassa toimivien pop-biisien tehtailussa ei ole mitään pahaa, on aina miellyttävä yllätys, jos levyltä löytyy jonkinlainen albumin kattava jännite, joka kestää loppuun asti niiden ässäkoukkujen lisäksi.
Tämä tarkoittaa siis sitä, että neljätoista biisiä eivät olekaan automaattisesti yleisönviihdyttäjiä, vaan kokonaisuuden osia. Mukana on jopa instrumentaaleja kuten aloittava BuNNies ja päättävä Happy Hearts. Kuten aina, meno on biisistä biisiin varsin kiihkeästi eteenpäin puksuttelevaa ja raitojen kuten Boys Are Pigs, The Poppers Song ja Drop Your Gun! kaltaiset jyskytykset sieltä parhaimmasta päästä. Vasta loppua kohden meno alkaa hyytyä, eivätkä esimerkiksi Johnny from the Dark Siden ja Hags in Black Leather Jacketsin kaltaiset hitaammat ja vähemmän mielenkiintoiset kappaleet enää puolusta paikkaansa täysin. Ideapula siis vaivaa, eikä nosta albumia aivan niin korkealle kuin mihin se voisi yltää.
Kun tämä työ on selvästi elektronisempi, olisi mielenkiintoista kuulla seuraavaksi mitä IWATSW saa aikaan levylle ilman mitään elektronisia apuvälineitä, puhtaasti bändinä. Koska bändin operointiskaala on lopulta niin pieni ja toistoon kyllästyy kovin helposti, onkin lähes pakollista, että jokaista julkaisua varten tehdään jokin vähintäänkin keskisuuri uudistus. Nyt ei ole vielä mitään hätää, mutta aina elää jonkinlainen mahdollisuus, jossa bändi taantuu omaksi parodiakseen. IWATSW onnistuu Whatevernightsilla vielä välttämään tällaisen kohtalon. Aika näyttää ovatko taidot ja onni vielä jatkossakin myötä.