Haastattelut

Johnny Got It Wrong - Yksinkertaisista paloista kauniiksi kokonaisuudeksi

05.12.2012

JGIW


Kuka Johnny ja mitä hän käsitti väärin? Mistä lähti, mikä sysäsi liikkeelle ja millä ajatuksella musiikkia lähdit luomaan?

- Johnny Got It Wrong nimi oikeastaan viittaa siihen, että liian usein me ihmiset tehdään täällä maailmassa asioita, joita me ei itse edes välttämättä haluta. Eletään elämää vähän niin kuin silmät sidottuina ja koitetaan saavuttaa niitä asioita, joita yhteiskunta tai joku muu taho on nähnyt meidän parhaaksemme. Lopulta huomataan, että oma onnellisuus on jäänyt asuntolainan, uranluonnin ja iloisesti läähättävän kultaisennoutajan karvojen alle. Ei kukaan muu voi elää sun elämää kuin sinä itse, joten tee siitä sellainen kun itse haluat. Oikeastaan se on tuollainen pienimuotoinen herätys. Itseänikin on aina välillä hyvä vähän herätellä.

- Oikeastaan koko homma lähti liikkeelle ajatuksesta, että haluan tehdä musiikkia, joka on juuri itseni kuuloista ja soolona tekeminen antoi kaikki avaimet minulle ja vapaat kädet duunailla musaa juuri silloin kun itse ehdin. Syksyllä 2010 tein ensimmäisen demon, mutta ajatus oman sooloilun tekemisestä oli tullut jo muutamia vuosia ennemmin. Biisejä alkoi jossain vaiheessa pikkuhiljaa kasaantua pöytälaatikkoon ja sitten vain päätin, että nyt haluan alkaa esiintymään. Hommasin itselleni ensimmäisen keikan, treenasin biisit ja jouduin vielä tekemään muutamia lisää. Vaikkakin musiikin tuoma ilo oli sen tekemisen lähtökohta, niin kyllä tarkoituksena oli myös, että jonain päivänä sitä voisin työkseni tehdä. Aina välillä myös itselleni tulee tunne, että mahtaakohan tällä leivälle lyödä, mutta mieluummin jätän kyllä juustosiipaleet päältä pois ja elän elämääni täysillä joka päivä, kuin teen jotain joka ei ikinä tuu mulle mitään muuta kuin rahaa antamaan.

Olen lämmennyt nyt kahdelle lyhyemmälle julkaisullesi. Vuoden 2011 Chasing The Moon kirvoitti tällaista: "Uneliaasti hymyävä musiikki pysyy kiinnostavana ja koukukkaana koko viisibiisisen EP:n alusta loppuun, miehen laulussa on mukavan ajaton positiivinen väre ja sovituksissa ollaan hienosti hetkessä kiinni." Tuoreesta kolmibiisisestä taas tiivistin: "laulaja-kitaristi onnistuu samaan aikaan rikastamaan ilmaisuaan mutta pitämään sen riisutusta herkkyydestä kiinni." Pidin myös suomenkielisen laulun entisestään rennommasta ilmeestä. Mitä ajatuksia palautteesta herää?

- Tottahan tuo aina hyvän fiiliksen tuo, kun jotain positiivista sanottavaa on. Eipä sitä ole tarkoitus ollut pyörää uudelleen keksiä, vaan tehdä biisejä, jotka herättävät kuuntelijassa (ja soittajassa) tunteita ja mielellään tietysti hyviä tai kaihoisia tunteita. Tietysti tämän kaltainen palaute myös lisää uskoa omaan musiikkiin ja siihen, että siitä myös muut nauttivat kuin pelkästään minä itse.

JGIW Kirjoitin myös että sovituksellinen ilme on rikastunut. Onko JGIW nykyään enemmän bändi kuin aiemmin? Millaisella otteella esimerkiksi keikat jatkossa hoidetaan?

- Julkaisun kaksi biisiä on tosiaan tehty bändisovituksin ja onnekseni olen hyvät soittajat levylle saanut. Varsinaisesti bändistä ei voi puhua, sillä toistaiseksi olen vielä soolona keikat ja treenit soittanut. Tarkoituksenani on Johnnyn ympärille myös koota bändi, mutta vielä toistaiseksi en osaa sanoa koska tämä konkretisoituu. Eli sanottakoon tässä myös vielä kaikille, että etsin bändiin soittajia, mieluiten tietysti Helsingin alueelta.

Mitä muut ovat sanoneet?

- Tähän mennessä on tullut kyllä erittäin hyvää palautetta ja hittiaineeksikin ovat biisejä povanneet. Kehittymistä niin soitossa kuin laulussa on tapahtunut runsaasti viimeisen kahden vuoden aikana ja varsinkin livenä JGIW:n nähneet ovat olleet positiivisesti yllättyneitä. Tervetuloa vain keikoillekin kuuntelemaan.

Damien Rice ja Ryan Adams mainittiin biossa, itse tarjosin verrokiksi myös kotimaista Jalavaa. Millaisille peruskiville koet musiikkisi rakentuvan?

- Yksinkertaisista paloista kauniiksi kokonaisuudeksi voisi olla mottoni. Tärkeintä musiikissa on tietysti, että se on itseni kuuloista ja että nautin sen tekemisestä. Tähän mennessä biisini ovatkin hyvin itseni näköisiä. Itsellänihän on kaikki valta tehdä mitä musiikkia itse haluan ja tähän se on minut tuonut. Olen melko surkea genrettämään mitään bändejä, mutta kaiketi mainitsemiasi bändejä ja JGIWtä yhdistää tietynlainen kaihoisa tunnelma folkahtavan popin varjoon sidottuna.Millaisia tavoitteita olet JGIW:lle asettanut ja onko niissä tapahtunut muutoksia suuntaan tai toiseen?

- Keikkojen tekemisen lisäksi tarkoituksena olisi seuraavaksi koittaa löytää sopiva levy-yhtiö ja duunata se vanha kunnon koko pitkä albumi. Toisaalta myöskään Suomi ei ole se ainut vaihtoehto, joka minulle sopii. Kuitenkin kuviot ovat tällä hetkellä vielä melkoisen auki.

Mitä ajankohtaisuuksia kuuluu JGIW:n loppuvuoteen ja talveen? Voiko siitä että lyhäriin on painettu Gaea Bookingin leima päätellä että esimerkiksi pitkäsoittoa voi odottaa sieltäpäin..?

- Loppuvuodelle Johnny Got It Wrongilla on tulossa vielä kaksi keikkaa 14.12. O'Connell's Tampere ja 20.12. Kuudes Linja Helsinki. Uusia biisejä on taas alkanut tulemaan mukavaan tahtiin ja niitä pitäisi tässä nyt demottaa ja sovittaa. Ensi vuosi on vielä hieman auki, mutta lähinnä keikkojen tekemistä ja pitkäsoiton suunnittelua. Vielä toistaiseksi en osaa sanoa levynjulkaisusta sen enempää.

Miksi kannattaa etsiä nettiviidakosta, radiosta tai levyltä juuri Johnny Got It Wrong?

- Tämän tyyppistä musiikkia ei vielä kyllä kovin paljoa Suomessa tehdä, varsinkaan englannin kielellä. Nyt on hyvä käydä tutustumassa, kun Johnny Got It Wrongin matka on kuitenkin vielä suhteellisen alussa. Toisaalta myös jos on näin pitkälle haastattelun lukemisessa päässyt, niin tuntuisi, että se on vähän niin kuin luonnollinen jatkumo sille.

Haastattelu: Ilkka Valpasvuo, kuvat: Johnny Got It Wrong
Lukukertoja: 1614
Facebook
Artistihaku
Lue myös nämä
Haastattelussa myös