Haastattelut

Lähemmäs valtavirtaa, mutta omin ehdoin

19.07.2016- Keskitymme nyt keikkailuun albumin tiimoilta. Uutta materiaalia on sen verran paljon, että uuden levyn voisi äänittää vaikka heti, mutta tahdomme miettiä uutta kokonaisuutta rauhassa. Luultavasti heitämme kaikki b-puolet roskiin ja teemme täysin uudenlaisen kakkoslevyn. Näkisin debyytin julkaisun hyvänä etappina, josta menemme mielellämme eteenpäin heti kun olemme valmiita siihen.

13 on suorastaan hyytävän vahva avausraita, mutta mikä on suhteenne kyseiseen epäonnenlukuun, vai oletteko lainkaan taikauskoisia?

- 13 on jonkinlainen pakkomielle minulle. Se tuli vähän itsestään muutamaan uuteen lauluuni. En oikein tiedä, mikä sen merkitys on. En varsinaisesti ajatellut sitä epäonnenlukuna. Se vain jotenkin kuulosti hyvältä. Se on jotenkin sopiva määrä. Öitä, päiviä, tunteja, kerroksia, mitä tahansa.

Entä sitten levyn nimessä mainittu Maria, onko hän sama nainen josta Holmö humalainen Maria kertoo ja onko nimivalinnassa jotain raamatullista pohjavirettä?

- Neitsyt Maria on levyn tapahtumien hiljainen ja uskollinen sivustaseuraaja. Raamatussakin hän on suurien tapahtumien sivustaseuraaja, vaikka hän on samalla niiden keskeinen henkilö. Mutta on levyllä mukana arkisempiakin marioita. He ovat sekä todellisia että fiktiivisiä. Pääasiassa todellisia. En ole muuttanut heidän nimiään.

Suomen Zorro Näin aiheista puhuttessa: elämä ja kuolema tuntuvat olevan usein niiden keskustassa, mutta onko olemassa aihetta josta ei voi tehdä biisiä, entä onko aihetta mistä on ehdottomasti tulossa pian biisi?

- En halua tehdä mitään pikkunokkelaa raporttia arjen tapahtumista, koska se olisi mielestäni kornia ja ankeaa. Toisin sanoen, melkein kaikki aiheet ovat poissuljettuja, ellei niillä ole vahvaa symbolista elämää suurempaa merkitystä. Elämää suurempi merkitys voi kuitenkin kätkeytyä juuri periarkiseen, ankeaan kuvastoon. Mutta merkityksen tulee paistaa realismin läpi. Minä arvostan ihmisen yksilöllistä kokemusta. Jos siitä kirjoittaa rehellisesti, todennäköisesti onnistuu luomaan jotain tärkeää. Olen parhaillaan työstämässä biisiä halkojen hakkaamisesta ja siihen liitttyvistä alkukantaisista tunteista. Se tulee seuraavalla levylle. Luvassa on psykologisesti painostavaa mutta antoisaa materiaalia.

Jos Suomen Zorro olisi elokuva sankarista, niin minkälainen leffa olisi kyseessä? Mentäisiinkö Hollywoodin megabudjetilla, olisiko luvassa belgialainen taidepläjäys, vai mitä?

- Kyllä se olisi varmaan sellaista Rakkautta & Anarkiaa -kelpoista Bollywoodia

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Suomen Zorro
Lukukertoja: 1673
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös