Haastattelut

Kieli vaihtui ja tyyli löytyi

09.10.2016Biisikatraan vanhempaa laitaa edustava Pari kenkiä kääntyi kielivaihdoksen myötä englannista suomeksi, ja biisin teksti jos mikä oikeuttaa vaihdoksen. Pesula on aika reipas raita, joka eroaa jonkin verran sisaruksistaan. Toisaalta Kai sä kuulet avaa mielestäni mielenkiintoisia ovia aivan toisiin suuntiin. Kuinka kappalekatraasta syntyi näin värikäs, ja olisiko niitä pitänyt sovittaa enemmän samansuuntaisiksi - vai onko tämä rikkaus nimenomaan vahvuutenne?

Tiina: - Ajattelimme, että monipuolisuus sovituksissa on rikkaus ja levylle on tietoisesti valittu erilaisia biisejä. Halusimme nostaa tuotannostamme esiin sellaisia kappaleita, jotka meidän mielestämme kuvaavat bändin erilaisia puolia.

Pidän teksteistä todella paljon, vaikka välillä ne vaikuttavat kenties jo turhankin pohtivilta. Voiko liian älykästä poppia edes olla?

Sisko: - √Ąlyk√§st√§ poppia, hmm. Ei t√§ss√§ √§lyll√§ ole kovin paljon sijaa (naurua). Ehk√§ tuo tulkintasi √§lykkyydest√§ tulee laulujen aiheista, ne k√§sittelev√§t arkea ja el√§m√§√§, iloineen ja suruineen. Perinteisi√§ rakkauslauluja meill√§ ei juurikaan ole.

Marko: - Teksteistä välittyy se, ettei kyseessä ole enää aivan teinien yhtye, vaan elämää jo jonkin verran nähneiden ja kokeneiden ihmisten bändi. Itsetarkoitus ei ole varsinaisesti luoda jotain erityisen älykästä.

Saatteessa mainitsette, että alkujaan ideana oli tunkea mukaan myös lelusoittimia. Niitä ei ymmärtääkseni sitten tullut, mutta jos olisi tullut niin mihin moiset olisivat sopineet parhaiten? Entä kaduttaako lelusoitinten poisjättäminen nyt jälkikäteen, vai onko kiekko hyvä juuri noin?

Tiina: - Idea lelusoittimien mahdollisesta käyttämisestä oli (kitaristi) Mikan hauska heitto. Pointtina tässä heitossa oli se, että halusimme miettiä levylle tulevien kappaleiden sovituksia pidemmällekin mitä ne livetilanteessa ovat, niinkuin Marko tuossa kertoikin. Eli levylle voi soittaa vaikkapa lelusoittimia, mutta ehkä niitä ei kuitenkaan keikoille oteta mukaan. Lelusoittimien tilalle päätyivät esimerkiksi nuo minun soittamat pianoraidat ja Mikan soittamat akustiset kitarat. Kuka tietää, ehkä nämäkin soittimet vielä joskus päätyvät lavalle asti.

Mika: - Halusimme yksinkertaisesti tehdä rauhassa mahdollisimman hyvän levyn. Kyllähän sinne innostuksen puuskissa lisättiin ihan liikaa tavaraa ja seuraavana studiopäivänä huomattiin että biisithän ovat ihan tukossa. Vähennettiin, kokeiltiin, soitettiin uudestaan, niin kauan kunnes emme enää parempaan pystyneet.

Teksteissä esiintyvät lähinnä "sinä" ja "minä", eli nämä ovat oletettavasti aika henkilökohtaisia tarinoita. Onko maailmanpolitiikan jauhanta, kannanotto energiantuotannoista tai vaikka lohikäärmeiden listiminen miekalla siis muita bändejä varten?Sisko: - Tarinat ovat villiä tajunnanvirtaa, usko tai älä. Jälkeenpäin olen kyllä huomannut tarinoilla olevan yhtäläisyyksiä omaankin elämään.

Mika: - Vaikka biisimme eivät ihan suoraan ole kantaaottavia, ne ovat niitä juuri noiden tarinoiden kautta. Kai sä kuulet -kappale kertoo perheväkivallasta.

Sisko: - Ja Valas -biisimme ottaa kantaa eläinten- ja luonnonsuojeluun. Se ei mahtunut tälle levylle, mutta sitä on soitettu paljon keikoilla. Mikä mä oon -kappale taas on puhe kaikkia manipuloivia ihmisiä vastaan. Yhteiskunnallisia aiheita on paljonkin, kerrontapa vain ei ole se kaikkein suorin ja julistavin. Takki on auki, kaikki mikä hyvältä tuntuu saa tulla.

Maida Vale on Lontoon kaupunginosa, joten miksi ihmeessä se on bändinne nimi? Entä mitä tapahtui torstaina, seitsemäntenätoista?

Sisko: - Olettaisin meidän olevan tulevaisuudessa Maida Valen studioilla äänittämässä, se tapahtuu todennäköisesti torstaina seitsemästoista päivä jossain tulevaisuudessa.

Mika: - Tuo kuulostaa hyvältä! Silloin kun bändiä perustettiin, satumme olemaan Lontoossa kukin tahoillamme; minä, Sisko ja Marko joka ei vielä soittanut bändissä tuolloin. Kun palasin kotiin, silmäilin Lontoon karttaa ja huomasin kaupunginosan nimeltä Maida Vale. Tuossahan olisi hieno nimi bändille, ehdotankin sitä Siskolle ja Tiinalle tämän bändimme nimeksi.

Mitä seuraavaksi tapahtuu? Onko luvassa kiertuetta, uusia julkaisuja tms.?

Mika: - Olemme keikkailleet pitkälti Tampereella, Hämeenlinnassa ja muutenkin täällä lähialueella reilun kymmenen keikan vuosivauhtia. Nyt on vakaa tarkoitus lähteä järjestelmällisesti soittamaan Turkuun, Jyväskylään, Helsinkiin. Kesällä Itä-Suomeen ja pikkupaikkakunnille. Meidän onni on se, että pystymme soittamaan niin rokkiklubilla kuin ihan pienissä kapakoissa tai melkein olohuoneissa.Mitä yleisön on lupa odottaa, kun Maida Vale nousee estradille?

Mika: - Keikoilla olemme löytäneet sellaisen rennon ja välittömän otteen, joka tarttuu yleisöön. Parhaimmillaan herkät kappaleemme ovat saaneet ihmiset pyyhkimään silmäkulmiaan ja reippaat rallit taas saavat suupielet ylöspäin ja kekkulointi käynnistyy tanssilattialla.

Eikä yhtye sulje pois ihan oikean, eli fyysisen, albuminkaan tekemistä, mutta kaikki aikanaan. Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain on jäänyt sanomatta niin nyt olisi sen sanomisen aika.

Sisko: - Kuulin erään ammattimuusikon kommentin Maida Valesta: Te olette aika harvinaisia, tuollaisia bändejä on enää harvassa. Hienoa että soitatte!

Mika: - Niin, sitä mieltä minäkin olen, hienoa että soitamme.

Niinpä. Desibeli yhtyy tuohon lausuntoon ja kiittää tästä hetkestä.

Haastattelu: Mika Roth, kuva: Maida Vale
Lukukertoja: 3846
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös