Ajankohtaista

Mantere kutoo mutkikkaita, mutta luontevia verkkoja

27.10.2016Kuulijan kannalta on onni, että sattuma kietoi kokoonpanon luomistyöhön. Omakustanteisena digi-EP:nä julkaistu (saatavilla myös C-kasettina!) Kuoren Alta on erittäin laadukas ja kiinnostava kokonaisuus. Levyn musiikissa on havaittavissa Plain Fadesta ja Candy Canesta muistuttavia piirteitä, mutta olennaisempaa on, miten intohimoisesti ja tarmokkaasti kokoonpano puristaa esiin aivan uudenlaista musiikkia. Dramaattiset, lavein pensselein maalatut kappalerakenteet ja Neumanin vuosien varrella persoonallisesti tummunut, naukuva lauluääni muodostavat perustan, jonka ylle yhtye kutoo mutkikkaita, mutta luontevan tuntuisia verkkoja.

Juuri luontevuudessa bändin kiehtovuus piileekin. Kokoonpanossa touhuavat, monien keitosten visionäärit saavat biisit tuntumaan lähes luonnosmaisen kepeiltä, vaikka äänimaailma soi yksityiskohdin koristeltuna ja viimeisteltynä. Rakenteiden progemaisuus, kasvattelujen eeppisyys ja keveiden osuuksien ilmavuus tasapainottuvat erinomaisesti melodioiden yltäkylläisyyden, näennäisen yksinkertaisuuden ja rajuja kontrasteja kokonaisuuteen tuovien raskaampien iskujen kanssa. Verrokeista tulee yhtälailla mieleen Anatheman syksyisyys, Low´n niukkaeleinen herkkyys, Calliston kulmikas louhinta kuin myös Ludovico Einaudin elokuvamaisia mielikuvia rakentelevat pianomelodiat ja hypnoottiset sävelkuviot... ja samalla ei mikään mainituista.

Mantere Salmen kuvaillessa biisien syntyä käsitys luontevasta ja omintakeisesta prosessista vahvistuu.

- EP:n biisit syntyivät vuoden 2015 aikana melko helposti ja nopeasti siihen nähden, että tämän bändin kanssa yhteisten treenien sopiminen on haastavaa. Porukka asuu eri paikkakunnilla ja monilla on paljon muitakin bändikuvioita, joten viikonloput ovat aika täynnä. Me ollaan pyritty olemaan aika tehokkaita treenikämpällä, ja ollaan siinä onnistuttukin. Miikka on tuonut paljon sävellysideoita tähän bändiin, mikä on ollut mahtava homma, koska sillä on paljon hyviä juttuja. Niistä on sitten lähdetty rakentamaan biisejä yhdessä, ja lopuksi Marko tekee laulut ja lyriikat. Tää on ollut ehkä tyypillinen kuvio Mantere-biisien synnyssä.

- Musiikillisesta suunnasta ei olla hirveästi edes keskusteltu, vaan enemmän ollaan menty siihen suuntaan mikä on tuntunut luontevalta ja hyvältä. Toki se yhteinen historia tekee asiasta jollain tavalla helpompaa, kun kaikki tuntevat toisensa niin persoonina kuin musiikillisestikin.

Mantere Pohdinta bändin dramaattisista syntyoloista, ja jonkinlaisesta menneisyyden painolastista saa Salmen piirtämään bändistä maanläheisemmän kuvan: suotta uskoa sattuman varaan, mutta kannattaa sen kohdalle osuessa antaa tapahtua.

- Missään kohtaa tää ei ole tuntunut velvollisuudelta vaan hienolta mahdollisuudelta. "Tätä Koivuaho olisi tahtonut" -tyyppinen ajatus tuntuu vieraalta, koska tiedän, että Juho olisi halunnut vain elää ja tehdä vielä musiikkia. Mantereen synty on niin monen ison asian summa, että sitä on vähän vaikea edes käsittää. Elämä menee välillä erikoisia polkuja.

Mantere valmistelee parhaillaan lisää materiaalia ja siirtymistään keikkalavoille.

Teksti: Aleksi Leskinen
Kuvat: Mantere
Kansikuva: Juho Salmi ja Raimo Kovalainen
Lukukertoja: 1170
Facebook
Artistihaku
Ajankohtaisissa myös