Haastattelut

Loose Veins – suonet täynnä musaa

08.04.2017- Varsinkin tuo laulujen äänitys ja niiden soittaminen ulkopuolisille oli kova paikka. Äänitysvaihe olisi varmaan ollut niiden osalta tuskaa, jos joku toinen olisi ollut rec-napin takana. Ja kyllä mulla muutenkin päässä oli aika selkeä visio siitä, miltä halusin noiden biisien kuulostavan ja olen iloinen, että tämä tuli tehtyä juuri näin.

Miten ihmeessä bändin nimeksi valikoitui "Loose Veins"? Onko tuo kannanotto ikääntymistä vastaan, tai suuria ikäluokkia, vai mistä tuossa on kyse?

- (Naurua) tosiaan jos esimerkiksi Googleen kirjoittaa Loose Veins saa hakutuloksena paljon asiaa varicose veinseistä eli suonikohjuista. Bändien nimien keksiminen on aina ollut todella vaikeaa hommaa. Varsinkin hyvien sellaisten. Löysiin suoniin mahtuu kaikenlaista sekaan. Erään ikivihreän mukaan bensaa. Mulla ehdottomasti musaa. Joillain jotain muuta.

Esikoinen on nyt ulkona, mutta tuletko soittamaan materiaalia livenä? Ja jos aiot esiintyä, niin kuinka ja missä muodossa se tulee tapahtumaan?

- Live-esiintymiset ovat kyllä jossain vaiheessa haaveena. Vaikka keikkoja on tullut heitettyä aika paljon niin myös tuo liidivokalistin ja "keulakuvan" rooli lavalla saa kyllä polvet tutisemaan jännityksestä. Ainakin välispiikit olisivat varmasti aika vähäisiä.

Studiossa Kyynäräinen hoiti kaikki osuudet, mutta keikkakokoonpanossa rooliksi jäisi kitaristi/vokalisti jonka tukena olisi basisti ja rumpali. Kaikki tarvittavat soittimet siis ovat hallussa, mutta mikä on se vahvin alasi ja millä tontilla venyit mielestäsi eniten?

Loose Veins - Aloitin kitaran soiton joskus 12-vuotiaana eli kun tänä vuonna tulee 30-vuotta mittariin, niin sitä on kohta 18-vuotta tullut soitettua. Bassoonkin on kunnolla tullut jo 8-vuotta otettua kontaktia. Rumpuja on tullut paukutettua nyt vasta vuoden päivät ja äänityshetkellä olin soittanut vasta reilu puolivuotta. Aika hullun hommaltahan se tuntui siinä vaiheessa alkaa äänittää, mutta kun sen päähänpiston sai, niin pakkohan se oli loppuun viedä. Pakko kyllä sanoa, että aika tuskaista se oli ja rumpuihin tuli käytettyä reilusti enemmän aikaa kuin kielisoittimiin yhteensä.

- Liidivokalistin hommiakaan en ole ikinä tehnyt, vaikka muissa bändeissä tulee satunnaisesti harjoitettua taustahuutoja. Tein aluksi muutamia treeniäänityksiä ja aika oudoltahan se oma ääni kuulosti, mutta kyllä siihen tottui. Äänen kestävyyden kanssa oli varsinkin alussa todella paljon ongelmia enkä kamalan paljon pystynyt samoissa sessioissa äänittämään. Rumpu- ja lauluosastoilla tuli venyttyä ehdottomasti eniten.

- En jaksa sahata kitaralla ja bassolla skaaloja tai sormiharjoituksia tunnista toiseen vaan olen enemmän semmoinen fiilispohjainen soittaja. Nyt onkin laulun ja rumpujen kanssa ollut hienoa huomata kuinka oikeasti kehittyy jossain ja se on tuonut uutta puhtia oikeastaan kaikkeen muuhunkin tekemiseen. Rumpujen kautta huomaa myös paljon uusia juttuja soitinten välisestä dynamiikasta ja sen sellaista.

Mitä seuraavaksi? Joko uutta julkaisua on suunnitteilla ja sauhuaako biisikynä jo ahkeraan?

- Uusia biisejä ja raakileita on kyllä jo kourallinen kasassa. Olen vähän sellaista miettinyt, että jos seuraavan julkaisun tekisi vielä kokonaan yksin ja sitten katselisi, josko jostain löytyisi innokkaat basisti ja rumpali mukaan ainakin keikoille. Mutta aika näyttää. Varmaa kuitenkin on, ettei tämä ainokaiseksi julkaisuksi jää.

Jos saisit rajattoman levytysbudjetin, niin hanke mihin ryhtyisit juuri nyt olisi...?

- Loose Veinsin täyspitkä se varmasti olisi. Tämä on sikäli vähän hankalaa, että tietyn pisteen jälkeen raha ei enää musiikkia paranna. Ainahan sitä voisi Abbey Roadit buukkailla, mutta en nyt tiedä olisiko sillä lopputuotteen kannalta juurikaan väliä. Varmaankin käyttäisin rahat niin, että rahoittaisin niillä elämäni niin ettei tarvitsisi huolehtia ns. leivän saannista vaan saisi kaikessa rauhassa sävellellä kasan hyviä biisejä. Äänitysten jälkeen mikäli takana ei ole minkäänsortin julkaisijaa tulisi aika paljon rahaa käytettyä myös kunnolliseen vinyylijulkaisuun.

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.

- Noita kasetteja on vielä jonkun verran jäljellä, ja jos joku sellaisen haluaa ostaa voi laittaa mailia (looseveins(att)gmail.com). Mikäli kuitenkin kasetit ovat mielestäsi hipstereiden hömpötystä, niin kaikki neljä biisiä löytyy myös bandcampista.

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Heidi Mankinen (lähikuva), Annika Oksanen (livekuva)
Lukukertoja: 2357
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös