Haastattelut

Untogethers ja musiikin yhdistävä voima

04.08.2017- Levy on parhaimmillaan kuin hyvä kirja tai elokuva. Ei saman kaavan leffojakaan jaksa montaa katsoa nukahtamatta. Hyvän levyn kokonaisuutta voi rakennella niin monella tavalla. On ollut hienoa saada palautetta sellaisesta. Tuntuu, että se on ollut muutakin kuin kavereiden olalle taputtelua. Tällä kertaa se toimii hyvillä biiseillä, tekemisen riemulla ja järjestys on varmaan saatu pyöriteltyä oikeaksi. Ollaan ajateltu koko ajan a- ja b-puolta, vaikka nyt aluksi levy onkin vain cd:nä saatavilla.

Esikoisen kaikki kymmenen sävellystä ovat lähtöisin kitaristi Risto Lehtomaan kynästä, lyriikoiden ollessa puolestaan vokalisti/kitaristi Janne Högbackan käsialaa. Sovitukset on taasen merkitty koko bändin nimiin. Kaava jolla uudet siivut ovat syntyneet on myös miltei sama, mitä nyt niitä työstetään suoraan treeneissä porukalla. Jo silkan ajansäästön nimissä.

- Risto soittaa, että tämmönen, melodiat jotenki näin, kokeillaan, kursitaan kokoon, lauletaan diipadaapaa, pistetään talteen, kirjoitetaan tekstit ja opetellaan seuraavissa treeneissä kaikki uudestaan. Sovitukset elää ja joku päivä ne loksahtaa paikalleen. Jos ei, niin sitten biisi ei varmaan ole tarpeeksi hyvä.

- Ristolla ei ole muuta vakituista kokoonpanoa juuri nyt, Janne tekee Janne Tapio –hommia ja Manoniesille biisejä. Rumpali Kimmo soittaa tuhannessa projektissa ja Teukka tekee Teukan hommia eri projekteissa, eli soittaa bassoa.

Untogethers-maailma on siis mallillaan, eikä paineita muutoksiin ole, kun jokaisella on vapaat kädet viedä Riston kirjoittamia biisejä parempaan suuntaan. Näin kaikki saavat toteuttaa itseään ja onni kukoistaa. Mutta kuinka paljon ne biisit sitten muokkautuvat sovitusvaiheessa ja onko jotain esimerkkiä, jossa alkuun aivan toiselta tuntunut ja kuulostanut siivu onkin sovitettaessa ns. uudelleensyntynyt?

- Knotin sovituksessa oli haasteita ja sitä soitettiin monella eri tavalla, kunnes lopulta asettui levyllä kuultavaan muotoonsa. Samoten Waning Summer koki monta eri lähestymistapaa ja se tehtiin valmiiksi vasta studiossa.

Untogethers - Kuitenkin Untogethers-lauluissa on tietty punainen lanka, joka pitää sävellyksen kasassa. Niitä ei voi loputtomasti taivutella johonkin suuntaan. Jos johonkin väliin settiä, tai levyä pitää saada jotain tiettyä, tehdään siihen mieluummin uusi eväs.

Kuudella kappaleella bändiä vahvistaa kosketinsoittaja Kaide Luukkonen, mm. Varjon ja Jann Wilden kanssa soittanut muusikko. Kuinka Kaide päätyi mukaan sessioihin ja miten yhteistyö herran kanssa sujui?

- Kaide Luukkonen ja Lupaus -yhtye soittaa samassa treenikämpässä meidän kanssa ja Kimmo soittaa Lupauksessa rumpuja. Kaide on meidän kaveri ja helevetin hyvä tyyppi. Meillä oli hauska ja helppo päivä studiolla ja vielä hauskempi ilta Tampereen yössä. Kaiden kanssa yhteistyö varmasti jatkuu seuraavalla levylläkin, jos tarvetta on.

Albumi, ja bändi siinä ohella, haki muotonsa noin kolmessa vuodessa, mitä voi pitää samaan aikaan verkkaisena ja ärhäkkänä vauhtina. Kokoonpanon käytyä kotoisaksi on kasassa jo toisenkin kiekon verran materiaalia, eikä esikoisen muodossakaan ole mitään vikaa. Pientä karsintaa tehtiin tietysti, jotta kymmenen biisin nippu oli riittävän terävä ja vahva, eikä soundeja juututtu hinkkaamaan softan kanssa ikuisuudesta ikuisuuteen.

- Koko levylle äänitettiin kolmentoista biisin pohjat viikonlopussa. Yksi niistä jätettiin heti alussa pois, kaksi muuta tipahti matkalla. Ei ollut mitään vaikeutta siinä hommassa. Levy soitettiin livenä, tehtiin tarvittavat korjaukset, soolot ja laulut päälle. Siltä sen piti kuulostaa ja lopputulokseen ollaan tosi tyytyväisiä.

Bändin uutisia ja keikka-aikatauluja kannattaa seurata Facebook-sivulta, mutta nyt häämöttää jo juttutuokion päätös. Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain on jäänyt sanomatta niin nyt olisi sen sanomisen aika.

- Ostakaa levy ja tulkaa keikoille. Levyä saa tilattua ainakin Äxästä, tai ostettua keikoilta. Vinyylipainoksesta haaveillaan ja yritetään saada jossain välissä siihen kolehti kasaan.

- Tukekaa kotimaista kulttuuria ja osallistukaa. Kotona kerkeää varmasti homehtua ja rahansa tuhlata turhempaankin. Kiitos ja nähdään pian.

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Sasu Riikonen
Lukukertoja: 4621
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös