Kirjat

Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo

14.09.2017Gösta Sundqvist omaksui ja suodatti itsensä läpi runsaasti materiaalia, nojaten niin 50-luvun rockin, etnon, keveän päiväpopin, kuin ihan puhdasverisen iskelmänkin rakennuspalikoihin. Tästä kaikesta syntyi sitten ’Gösta-soundi’, jonka merkitystä nykyisessä kotimaisessa musiikkimaailmassa ei voi aliarvioida. Niinpä on osuvaa, että laajalta alalta materiaalia lainailleen mestarin musiikillinen perintö on levinnyt vähintäänkin yhä lavealle alalle. Tässä kohdin lainaamme mestaria itseään:

David Bowie sanoi aikanaan, ettei hän ole kovin omaperäinen jätkä vaan hyvä varastamaan. Minussa on samaa vikaa. Varastan paljon härskistikin, ja kun aineisto menee Leavings-tuutin läpi, ei se enää kuulosta alkuperäiseltä. Voin jopa inhota niitä yhtyeitä, joilta varastan ideoita, mutta lohduttaudun sillä, että se palvelee päämäärää.”

Minkälainen ihminen Göstä Sundqvist sitten sisimmässään oikein oli? Kirjan loppuun sijoitetun ’kaikki kehuvat nyt kilpaa Göstaa’ -osuuden aikana huomasin pohtivani, mitä Leavings-pomo itse tykkäisi moisesta maljapuhepikatulituksesta. Luultavimmin hän olisi vaivautunut kaikista ylisanoista ja pyytänyt superlatiiveja vilisevän toitotuksen lopettamista. Mutta samalla – uskallan väittää – hän olisi ollut sisimmässään tyytyväinen saamastaan arvotuksesta ja huomiosta.Sundqvist poltti itsensä hurjalla työtahdilla loppuun, kuin Rainer Werner Fassbinder konsanaan. Julkaistessaan musiikkia oman yhtyeensä, ja Aarne Tenkasen kautta, Sundqvist pisti ulos elämänsä viimeisten kymmenen vuoden aikana kymmenen pitkäsoittoa. Samaan aikaan monitaituri vastasi satojen radio-ohjelmien teosta, joista suurin osa oli kaksituntisia Koe-eläinpuiston jaksoja.

Julkisuuden valokeilasta vuodesta 1995 lähtien poissa pysynyt Sundqvist on hahmona ristiriitainen, mutta Forss on onnistunut kasaamaan kohteensa arvoisen kirjan. Runsaaseen artistin ystäväpiirin haastattelumateriaaliin, sekä Sundqvistin omiin sanomisiin raskaasti nojaava opus ei ole mikään sitaattiautomaatti, vaan Forss esittää näkemyksensä ja ajatuksensa rivien seassa luontevasti. Suositeltava kirja jota lukiessa kannattaa pistää Göstan kirjoittamaa musiikkia toistoon ihan isolla kädellä.

Mika Roth
Lukukertoja: 3947
Facebook
Artistihaku
Kirja-arvioissa my�s