Haastattelut

Uusi Manner matkaa omalla tiellään

16.01.2018Auroora: - Ihanaa, että joku kysyy meidän vaikuttajista! Kun yleensä aina kaikki olettaa heti, että Scandinavian Music Group on meidän suuri vaikuttaja. Tokihan SMG:n kanssa meillä on tosi paljon samoja piirteitä ja onhan se vaikuttanut osaltaan mun teksteihin myös. Lisäksi mun suurimpia vaikuttajia ovat, niin musiikin kuin tekstienkin osalta, Anna Puu, Dixie Chicks, Eva Cassidy, Egotrippi ja Laura Moisio.

Sävellykset ovat lähtöisin kaksikon kynistä, mutta alussa on aina ensin Aurooran teksti. Tai siis ainakin niissä tapauksissa, kun yhtye on saanut aikaiseksi sitä mitä on halunnutkin.

Auroora: - Mun tekstit, tai ainakin sanamäärä, lyhenee puolella sävellysprosessissa. Mutta musta on helpompi karsia sanoja ja keksiä uusia, lyhyempiä tapoja ilmaista asiani, kuin se, että olisi valmiiksi tahdit ja kohdat mitkä pitää "täyttää". Ehkä se on myös siinä, että fiilis ja kappaleen tunnelma on mulle niin tärkeä asia. Tunnelma tulee mulle jo tekstin ympärille sitä kirjoittaessa ja haluan sen saman fiiliksen myös sävellykseen ja sovitukseen, jotta kappaleesta saadaan kaikki irti.

Entä kuinka pitkä ja mullistava prosessi sovitustyö on?

Simo: - Kun kappaleeseen on saatu melodiat ja jonkinlainen rakenne kasaan, viemme sen treenikämpälle ja käydään bändin kanssa sitä hiomaan ja joskus joitain kappaleita hiotaan hyvinkin kauan ja joskus taas siihen menee vähemmän aikaa. Esimerkiksi levyllä oleva kappale nimeltä Kaikki tässä heti nyt oli muistaakseni hyvin haastava tehdä. Sopivaa sävellajia ei meinannut löytyä ja säkeistön sointukiertojakin tein varmaan 3 erilaista ennen kuin lopullinen juttu vihdoin hahmottui ja oli sellainen joka tuntui oikealta.

Saavatko kaikki jäsenet heitellä sovitettaessa hurjiakin ideoita, vai haetaanko jo muotonsa saaneisiin biiseihin vain oikeat soundit?

Simo: - Tottakai saa muut ehdottomasti heittää omia ideoita. Joskus aikaisemmin kun tuotiin biisi treenikämpälle, niin mulla oli aina valmiina paljon kaikkea kuten rumpukompit ja sen sellaiset. Ja on tietysti edelleenkin mutta ennen kun sanon mitään, niin yleensä tahdon ensiksi kuulla miten muut bändissä biisin kokevat. Ja hyvin usein on käynyt vaikkapa niin että (rumpali) Viljon ehdottama komppi kappaleeseen on vaan sata kertaa parempi kuin se mitä itse olisin ehdottanut, ja ollaan menty sillä. Ja näin myös varmasti soittaja pääsee vaikuttamaan kappaleeseen ja sovitukseen paremmin mikä tekee myös hommasta todella mielenkiintoista. Ja esimerkiksi levyllä kuultavat sähkökitara ja lap steel jutut ovat aikalailla kaikki Sakun (sähkökitara, lap steel) itse kehittelemiä.

Auroora: - Juurikin näin. Musta se on ihana, että jokainen pääsee osaksi sitä sovitustyötä. Tällein musta tulee jokainen "näkyviin" meidän musiikissa.

Levyn kannessa juna on jättänyt asemalle siitä myöhästyneen matkustajan. Kuvaa voi tietysti tulkita monellakin tavalla, mutta mitä itse olette tuossa missanneet - vai oletteko kenties se juna, joka on jo katoamassa uuden mutkan taakse?

Auroora: - Idea tähän kanteen ja yleisfiilikseen tuli tosi paljon Pehmeämpää sadetta -kappaleen pohjalta. Siinähän lauletaan "seison maantien laidalla, sinä vieläkin mun ajatuksissa. Tavarat yhdessä laukussa, paljain varpain haluan jatkaa. [...] En pelkää ikävää tai arpia, haluan yksin jatkaa". Musta tuo kansi ja myös tuo teksti kuvaa sitä, että ei tartte mennä muiden mukana. Ei tarvitse olla siinä junassa muiden kanssa, vaan voi rohkeasti mennä yksin eteenpäin. Itselleni tää oli ehkä yhden elämässä tapahtuvan jakson hyvästelyä ja itsensä löytämisen aikaa, mutta myös bändin näkökulmasta tää kuvaa aika hyvin sitä, että me tehdään omaa juttua vilpittömästi, tunteella ja juuri niinkuin meistä hyvältä tuntuu/kuulostaa.

Uusi Manner Bändin nimen historia on myös omanlaisensa tarina. Aurooran mukaan hänen ”kova inkkarikautensa” johti siihen, että ryhmän nimessäkin piti olla vastaavaa henkeä. Intiaaninimiä yhdistelemällä syntyi sitten Uusi Manner, joka toimii myös muilla tasoilla.

Auroora: - "Uusi" kuvaa hyvin meidän musiikkia, uusia elementtejä. "Manner" kuvaa ehkäpä sellaista tiettyä surumielisyyttä ja yksinäisyyttä, mitä meidän kappaleissa on. Yksinäinen manner tuolla jossain... "Uusi Manner" kokonaisuudessaan taas uutta toivoa ja sitä pientä iloa, mitä meistä kyllä myös löytyy, uusia juttuja, uusia alkuja, miten sen haluaakaan käsittää.

Jos maailma kulkisi radallaan juuri sinne minne haluaisitte, Uusi Manner olisi viiden vuoden päästä... Roskildessa? Emma Gaalassa? Tekemässä uutta albumia kotona?

Auroora: - Toivottavasti tuossa vaiheessa Uusi Manner olisi jo nimenä tunnetumpi ja että tätä oikeasti voisi sanoa työkseen. Meidän omat "oikeat ammatit", perheet ja muut vie aika paljon aikaa ja tekee omat vaikeudet aikatauluihin. Mutta niin, toivottavasti ollaan tekemässä albumia, keikkoja olisi ja nimi jo tunnettaisiin. Että olisi kaikkien kannalta hyvä balanssi ja pysyttäisiin kotoisana Mantereena.

Simo: - Joo uutta albumia varmasti ollaan tekemässä. Myös tavoitteena jo jollain suomen klubeilla edes jonkun bändin lämppärinä soittaminen, sillä tällä hetkellä ja tällä kokoonpanolla uskoisin meillä rahkeita siihen olevan. Se on ainoastaan enää siitä kiinni, kuka meille sen mahdollisuuden suo.

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi sen aika...

Simo: - Ei kait tässä kummempaa. Kiitokset meidän puolesta haastattelusta ja käykää ihmiset tsekkaamassa uusin levy Spotifysta, sekä tulkaa meidän keikalle mikäli satutaan olemaan teidän ”hoodeilla”.

Auroora: - Kiitos!

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Teemu Manninen
Lukukertoja: 4372
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös