Haastattelut

Jonihey – musiikki on terapiaa

27.11.2020Murheistahan on tehty kieltämättä monta musiikin kulmakiveä. Joniheykin tekee ns. oksennusbiisejä, eli 10 minuutin sanaryöppyjä suoraan paperille, noin pari-kolme kappaletta vuodessa. Näihin puhdistaviin ryöppyihin liittyy usein joku läheinen, jolle haluaa välittää jonkin viestin suoraan sydämestä.

- Ja aidon materiaalin tunnistaa siitä, että tekijä itse tykkää teoksesta niin paljon, että luukuttaa biisiä päivästä toiseen ihan fiiliksissä.

Aiemmin tänä vuonna ilmestynyt Aamuun asti oli jo melko kovaa tilitystä, samoin kuin Aikakone. Kuinka paljon biiseissä sitten oikeasti on sinua itseäsi?

- Kaikki mun biisit on 100% mun tarinaa.

Toimiiko musiikki eräänlaisena terapiana, kun purat sydäntäsi?

- Todellakin toimii terapiana mulle, ja toivottavasti myös muillekin.Olet julkaissut musiikkia jo ainakin vuodesta 2014 saakka, mutta rock on sangen uusi valtaus urallasi. Kuinka päädyit rockin pariin ja miksi?

- Ympyrä sulkeutua ikään kuin. Mikseristä ja youtubesta näitä rokkimeininkejä taitaa löytyä vuodelta 2008 tai 2009. Oikeestaan mun musajutut on lähteny rock-hommista ja unelmasta soittaa bändissä. Esimerkiksi mun tajunnan räjäytti My Chemical Romancen The Black Parade -albumi pikkupoikana. Se on edelleen ainoa lätty, jota luukutan lähes viikoittain.

Pandemia pisti Joniheynkin keikkakalenterin jäihin, mikä on harmillista, sillä kuten aiemmin jo ilmeni, live on työssä se paras osuus. Musiikin työstäminen kuitenkin jatkuu normaaliin tapaan.

Omat biisit ovat tietysti rakkaita lapsia, mutta entä jos nimetään muiden kappaleita, niin mitkä ovat vuoden kovimpia raitoja tähän mennessä?

Jonihey - Edi - Preeria
- Dilemma feat. Toni Wirtanen - Toivo

Entä kuinka arvotat nyt omaa varhaisempaa materiaaliasi? Vieläkö viiden vuoden takaiset raidat puhuttelevat ja oletko aikeissa muokata niistä 'rokimpaa' materiaalia?

- Kyllä ne vaan toimii, hyviä muistutuksia itselleen sen ajan elämästä. Livenä muutamia mun isoimpia biisejä esitetään ja niihin tietty lisätään vähän rock-maustetta.

Keikoillakin siis saadaan värikästä settiä, sitten kun niitä pystyy taas tekemään. Sitä odotellessa uusi albumi on kypsymässä, mutta mitään tarkempia päivämääriä ei ole vielä lyöty lukkoon.

Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi se aika.

- Rakasta ittees ja sen jälkeen niitä, jotka on sen arvoisia.

Haastattelu: Mika Roth, kuvat: Jonihey
Lukukertoja: 3872
Facebook
Artistihaku
Haastattelussa myös