Ajankohtaista

Jarkka Rissanen & Timo Ylinen: Long Time Coming

13.02.2022David Crosbyn Long Time Gone on mitä klassisin päätös albumille, mutta onko musiikkiteollisuuden näköalattomuutta arvosteleva siivu myös sohaisu oman aikamme hittitehtailua ja valmispakettimusiikin hengettömyyttä kohden? Ovatko kaikki suuret jo ohittaneet meidät, vai olemmeko vain uuden luvun alussa? Kaksikon ilmaisussa ei ole näissä kohdin tippaakaan ironiaa tai sivuterää, mikäli tulkitsen kuulemani oikein, joten ehkä laulu on tällä erää vain laulu – ja mitä kaunein sellainen.

Rissanen & Ylinen osaavat viihdyttää kuulijaa ja viedä eteenpäin albumia, joka todellisuudessa rakentuu huiman harvoista paloista. Ylisen laulu on kuitenkin niin kohottavaa ja kaunista, että Jackson Brownen Looking Into You nousee korkealle folkahtavalle taivaalle tuosta vain ja jopa Hank Williamsin You Win Again kuulostaa kaikessa murheessaan jotenkin lämpimälle. Copper Kettle marinoituu myös siinä määrin, että pontikan maun voi tuntea kielenpäässään, kun biisi maalailee hitaasti panoraamakuvaansa syvän etelän maisemista.

Brittirokkareita ei juuri joukossa näy, mutta kilpakumppanit John Lennon ja Paul McCartney ovat edustettuina kahdella hyvin erilaisella raidalla. McCartneyn uuteen nousuun nostaneelta Flowers in the Dirt -albumilta poimittu That Day Is Done kulkee viehättävästi eteenpäin, kun taas Lennonin It’s So Hard astelee rauhallisemmin pitkin blues-polkuaan. Banjo tekee paljon, samoin lyriikoiden vähäeleisyys, joka tekee mielestäni onnistuneesti kunniaa Lennonille.Jos levyltä pitää nostaa esiin oudompia paloja, niin Gillian Welchin plus kuusiminuuttinen One Monkey ei oikein aukene. Tosin albumikokonaisuuden kannalta järkäle istuu hyvin vanhempien klassikoiden sekaan. Samoin sinkuksi nostettu Beckin Rowboat jättää allekirjoittaneen hieman haaleaksi, mutta vika lienee vastaanottavassa päässä. Biisillähän täytyy olla ansionsa, koska itsensä Johnny Cash versioi sen – ja meni laittamaan mokoman vielä Unchained-albuminsa avausraidaksi.

Alkuperäinen on aina alkuperäinen, mutta Jarkka Rissanen & Timo Ylinen ovat kasanneet alkujaan hyvin erilaisista aineksista miellyttävän monipuolisen ja sielua lämmittävän hetken. Tuo noin kolmen vartin mittainen aika tuntuu joka kerta positiivisella tavalla pidemmältä, joten albumiin kannattaa ehdottomasti tutustua.

Mika Roth
Lukukertoja: 1144
Facebook
Artistihaku
Ajankohtaisissa my�s