Haastattelut

Magenta Skycode – tumman eri sävyjä

07.06.2006

Magenta Skycode

Olet muutama vuosi sitten julkaissut musiikkia mm. Fu-Touristin nimellä ja viimeaikoina olet ollut esillä mm. PMMP:n yhteydessä. Miten nämä kokemukset ovat vaikuttaneet Magenta Skycodeen?

- Hmmm. Eivät oikeastaan millään muulla lailla muuta kuin opettaneet sen kuka minä olen ja millaista musiikkia haluan itse esittää. FT ja PMMP eivät edusta millään tapaa minua artistina. FT toi minulle paljon huonoa oloa, koska jouduin esittämään jotain minkä kanssa en artistisesti tuntenut mitään yhteyttä. En halua valittaa - valinta ja syy olivat minun. FT piti aluksi olla projekti, jossa olisi vierailevia laulajia ja se olisi pelkästään sellaista hauskanpitoa. Taisin tehdä jonkilaisen virhearvion alkaessani itse seistä ikään kuin tuona artistina. Pidän kyllä tuollaisesta musiikista paljon ja nautin sen tekemisestä, mutta esittäminen ja henkilökohtaisesti sellaisen takana seisominen oli painajaista.

MS:n yhteydessä on mainittu mm. nimiä The Cure, Joy Division ja Interpol. Mitä nämä yhtyeet sinulle henkilökohtaisesti merkitsevät ja onko niiden lisäksi joitain muita vaikuttajia jotka haluaisit nostaa esille?

- Kaksi ensimmäistä ovat eräitä suurimpia musiikillisia inspiroijiani, kun taas jälkimmäinen edustaa ikään kuin lajitoveruutta. Voisi sanoa että saman ikäiset ihmiset kuin minä tekevät musiikkia, joka jonkun verran pohjautuu omien esikuvien musiikillisen ilmaisun kunnioittamiseen, vaikka toisaalta Cure tai JD eivät varsinaisesti ole kumpikaan keksineet pyörää uudelleen, ovat ne näemmä luoneet jotain mitä myös tämä sukupolvi haluaa edustaa ja jollain tapaa jatkaa perinnettä. Kyllä mä luulen että Cocteau Twins, Dead Can Dance, Nick Cave, Pink Floyd muutamia mainitakseni ovat paljon kuuluvissa MS:n musiikissa. Varsinkin Cocteau Twins edustaa minulle puhdasta musiikillista taivasta.

Onko musiikillinen tyylinne ollut uranne alusta asti selvä?

- Ei ainakaan täysin. Kun levy hahmottui paria kuukautta ennen valmistumista, alkoi olla selvää osviittaa mitä tuleman pitää. Kuitenkin tietty pohjavire on ainakin minulla ollut alusta asti kirkas. Tämä edustaa sataprosenttisesti musiikkia jota ainakin minä haluan tehdä, edustaa ja joka tulee täysin ponnistelematta.

Entä englanninkieli, onko se ollut teille alusta alkaen selvä valinta? Oletteko koskaan tehneet suomenkielistä musiikkia?

- En ole koskaan kuunnellut suomalaista musiikkia muutamia akteja lukuun ottamatta. Ei ole ollut koskaan epäselvää millä kielellä haluan laulujani esitettävän. En missään nimessä sano, että suomenkielessä tai suomenkielisessä tulkinnassa olisi mitään vikaa, mutta luulen etten osaisi käyttää sitä "oikein". Aainakaan omasta mielestäni.

Tarkkailetko Magenta Skycoden saamia kritiikkejä erityisen tarkalla silmällä?

Levynkansi - Kyllä luulen että otan määrättyjä asioita kritiikistä, joskus liiankin kirjaimellisesti. Kysymyshän on minulle henkilökohtaisimmista jutuista tässä elämässä, joten vaikken olekaan tosikko, on minun vaikea suhtautua MS:N saamaan kritiikkiin terveellä tai välinpitämättömällä tavalla.

Millainen on tyypillinen biisintekoprosessinne?

- Toistaiseksi olen itse touhunnut niitä, mutta tulevaisuudesta en tiedä. En laittaisi yhtään vastaan, jos saisin muiltakin bändiläisiltä biisejä ja ideoita.

Ovatko visuaalinen puoli ja imago mielestäsi tärkeitä asioita bändin suhteen?

- Ovat kyllä. Haluamme että bändi näyttää ikään kuin samalta heimolta. MS:n tapauksessa ei tällaista ongelmaa ole mielestäni ollut, koska edustamme kaikki melko samantyyppisiä musiikillisia ja ulkomusiikillisa arvoja. Pidän myös erittäin tärkeänä, että meillä on valoja lavalla. Se elävöittää visuaalista ulosantia todella paljon. Tätä musiikkia ei oikein kukaan viitsi hyppiä tasajalkaa tai huudattaa yleisöä, vaikkei niissäkään varsinaisesti mitään pahaa ole. Se ei ole kuitenkaan meidän juttumme ja näin ollen muu visuaalisuus, kuten mainitsemani valot ovat meille tärkeä lisä keikoille.

Missä asioissa MS:n täytyy vielä mielestäsi kehittyä?

- Kyllä meidän täytyy olla livenä vielä hieman rohkeampia, vaikka mielestäni olemme kehittyneet siinäkin aikalailla. Viimeiset 3 keikkaa ovat olleet kirkkaasti hyppy ylöspäin ja ero edellisiin keikkoihin huikea. Pidän siitä, että tämä yhtye on hyvin itsekriittinen, jolloin kukaan ei halua tyytyä puolittaiseen panostamiseen.ja onhan niitä pieniä asioita paljon, joissa ainakin minun pitäisi kehittyä.

Millainen yhtye Magenta Skycode on elävän yleisön edessä?

- Hiljainen, tunteellinen, tunnelmallinen, äänekäs. Olen huono keksimään näitä. Mutta kyllä meidän kaikkien tunteiden välitys on melko suurta keikan aikana. Oikeastaan sen huomaa keikan jälkeen kun olemme kaikki hieman hysteerisessä tilassa.

Missä MS on viiden vuoden kuluttua?

- Tekemässä neljättä levyä - olemme tuolloin tylsistyneitä, joten yritämme tehdä oman zaireekamme.

teksti: Jari Jokirinne
Lukukertoja: 7326
Facebook
Artistihaku
Lue myös nämä
Haastattelussa myös